Des dels anys 80, el boom urbanístic ha provocat una pèrdua substancial de superfície agrària, que actualment només representa el 26% del territori català, enfront del 64% de superfície forestal
Infografia
  • El Govern considera necessari preservar els terrenys agrícoles com a element clau per garantir l’alimentació, tenint en compte que actualment el percentatge d’autoproveïment alimentari a Catalunya és només del 47%
  • Es crea un nou instrument per recuperar terres de conreu abandonades: l’arrendament forçós, que permetrà als professionals que ho vulguin posar-les novament en producció
 
El Govern ha aprovat el Projecte de llei del sòl d’ús agrari, que té com a objectiu protegir el sòl agrari i afavorir la producció a Catalunya davant la pèrdua de conreus i el progressiu embosquiment del país. Els últims 30 anys els terrenys agrícoles s’han reduït un 10 per cent i ara només representen una quarta part del territori català. El Govern considera necessari incentivar la producció agrària, tenint en compte que el percentatge d’autoproveïment alimentari a Catalunya és només del 47%. La principal novetat de la llei és un nou instrument per recuperar conreus abandonats: l’arrendament forçós, que permetrà als professionals que ho vulguin posar novament les terres en producció.
 
Des dels anys 80 Catalunya ha perdut una part substancial de superfície agrària, a conseqüència del boom urbanístic que ha patit el país, per la construcció de segones residències o d’infraestructures viàries com el desdoblament de l’NII entre Lleida i Barcelona o l’Eix Transversal, entre d’altres. Així, mentre el 1980 un 32,4% del territori català era agrari, el 2013 la xifra s’ha situat en el 26,3%. Per contra, ha augmentat de manera important la superfície forestal, que actualment representa el 64% de la superfície del país.  “Som un país amb poca superfície agrària i no ens podem permetre el luxe de deixar-ne de tenir-ne més”, destacava el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural durant la presentació del Projecte de llei.
 
 
 
Preservar la superfície agrària actual és important per potenciar la producció i la qualitat dels aliments locals; per evitar la despoblació i potenciar el desenvolupament de les àrees rurals, i per recuperar terres de conreu per afavorir la creació d’un mosaic agroforestal que contribueixi a reduir el risc d’incendis. I és amb aquest objectiu que s’ha tirat endavant el Projecte de llei del sòl d’usos agraris.
 
La nova norma preveu 4 grans eixos d’actuació:
 
  1. Catalogar els espais agraris en funció de la qualitat dels seus sòls.
 
  1. Prevenir l’afectació d’altres activitats sobre el sòl agrari. Qualsevol actuació en aquests espais s’haurà d’acompanyar d’una anàlisi d’afectacions directes i indirectes als sòls i d’un estudi d’alternatives.
 
  1. Recuperar terres de conreu. Es crea un instrument que regula i dóna cobertura legal a la protecció del sòl agrari i que permetrà que un professional, a través de l’arrendament forçós, posi en producció terres de conreu abandonades.
 
  1. Prevenció d’incendis. Dóna facilitats per recuperar sòls agraris embosquinats. Millora així el paisatge agrari i la biodiversitat i contribueix a la prevenció d’incendis, ja que fomenta la discontinuïtat de la massa forestal amb la creació d’un mosaic agroforestal que ha d’ajudar a reduir la propagació de focs.
 

1  

Fitxers adjunts

Infografia en PDF

Infografia en PDF
PDF | 132