Davant l’aprovació al Parlament de Catalunya de la moció presentada per ICV-EUiA en què s’insta al Govern de la Generalitat de Catalunya a aturar el procés de creació del consorci Sistema Integral de Salut (SIS) Lleida-Pirineu, el Servei Català de la Salut vol fer constar que:
  • Respecte la decisió del Parlament sens perjudici de respectar el tràmit d’exposició pública, a totes les entitats implicades i tots els interessats, persones, associacions i institucions de tota mena puguin presentar les observacions i al·legacions al projecte SIS respectant el procés de transparència i retiment de comptes de tota la feina feta durant el període de preparació del SIS.
  • A partir del resultat del procés d’informació pública es valoraran les al·legacions i es traslladarà, de nou, a les forces parlamentàries perquè en tinguin coneixement i es puguin prendre les decisions més adients, en favor del sistema públic de salut  del territori de Lleida i el Pirineu.
  • Les al·legacions que es recullin durant el període d’exposició pública, es sumaran a les opinions i suggeriments recollits en les diferents accions de participació ciutadana i institucional dutes a termes en els darrers tretze mesos (des de l’acord de Govern del 25 de febrer de 2014 que insta a iniciar un procés per unificar, sota titularitat pública, tots els dispositius assistencials gestionats per les entitats proveïdores del sector públic, en l’àmbit de les Regions Sanitàries Lleida i de l’Alt Pirineu), que han derivat en la millora de les previsions estatutàries del sistema i de la seva organització, cosa que s’agraeix pel que val i pel que suposa d’exercici de participació i consulta públiques.
  • Recordar que, des del primer moment, l’objectiu ha estat informar i donar a conèixer tots els detalls del projecte. Per aquest motiu, al llarg del darrer any, els responsables de les entitats consorciades han concertat centenars de trobades que han reunit més de 3.000 persones, professionals, representants del territori (ajuntaments, consells comarcals) i entitats i associacions per tal d’explicar què suposa el SIS i resoldre els dubtes plantejats.
  • A més, i amb aquest objectiu, al novembre del 2014 es va constituir l’Observatori Ciutadà, un element essencial del procés participatiu, creat amb la voluntat de transparència, d’imparcialitat i de rendiment de comptes de tot el procediment de creació del SIS. L’Observatori està format per una quinzena de membres de la societat civil (associacions de veïns, entitats de salut, professionals del sector, Col·legi de Periodistes, entre altres) que segueix el procés de constitució del SIS, resol dubtes i aporta suggeriments. S’ha reunit amb els sindicats, les juntes clíniques dels hospitals, col·legis professionals sanitaris... amb l’objectiu de conèixer de primera mà les opinions i visions de tots els agents implicats en el nou organisme.
  • Així mateix, des del 17 de novembre de 2014, el Servei Català de la Salut a Lleida  va obrir una bústia de correu electrònic (sislleidapirineus@catsalut.cat)on els professionals de les entitats que conformaran el Sistema Integral de Salut (SIS) Lleida Pirineu i tota la ciutadania poden consultar qualsevol aspecte relacionat amb el consorci.
  • Escau recordar que la constitució del SIS té com a objectiu la millora del funcionament integral del sistema sanitari i aconseguir objectius compartits i apreciats per professionals, usuaris, gestors i ciutadans. A més, escau també recordar que tots els elements que conformen el SIS són de naturalesa pública, per tant, el resultat no pot ser altre que un organisme públic.
  • El Departament de Salut agraeix la participació de totes les persones i institucions que han contribuït al disseny actual del projecte del SIS i per avançada totes aquelles altres aportacions que es puguin fer en el tràmit d’exposició pública que s’encetarà ben properament.