Sabadell, territori pilot del programa "Activa't per la salut mental"

query_builder   20 març 2015 10:04

event_note Nota de premsa

Sabadell, territori pilot del programa "Activa't per la salut mental"

L’any 2014, el Servei de Salut Mental Parc Taulí de Sabadell va atendre més de 6.000 pacients, un 30% amb trastorns mentals greus
Es posa en marxa el projecte "Activa’t per la salut mental" a Catalunya, un programa que consisteix en el desplegament d’un circuit estructurat d’espais i serveis dirigits a persones amb trastorn mental greu, les seves famílies o cuidadors. L’objectiu és orientar, informar i formar a aquestes persones perquè puguin desenvolupar-se millor dins dels recursos existents d’atenció a aquest col·lectiu i millorar el maneig i la cura de la malaltia des del coneixement. La voluntat és que les persones afectades, malalts i cuidadors, siguin individus actius en la gestió de la malaltia i de la seva rehabilitació, amb una participació compartida en la presa de decisions, per incrementar així el benestar general de cada situació personal i familiar. El programa està impulsat pel Departament de Salut i la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) i compta amb el suport del Departament de Benestar Social i Família. El projecte s’implantarà a mode de prova pilot per al període 2015-2017 amb l’objectiu de ser avaluat.
 
"Activa’t per la salut mental" a Sabadell
Sabadell és un dels territoris seleccionats a Catalunya per desenvolupar aquest programa. Tal com destaca Anna Maria Montseny, presidenta de l’Associació Salut Mental Sabadell:

"Aquest projecte constitueix una oportunitat de treballar junts per a la Salut Mental que comparteixen tots els agents del territori (Parc Taulí, Associació de Salut Mental Sabadell, ICS, Ajuntaments... ) que des de fa tres anys es posa de manifest a la jornada La Salut Mental la fem entre tots al voltant del Dia Mundial de la Salut Mental"

El programa "Activa’t" serà liderat pel Servei de Salut Mental de l’Hospital Universitari Parc Taulí i l’Associació Salut Mental Sabadell i s’adreçarà inicialment a un grup d’usuaris i famílies, amb l’objectiu d’avaluar els resultats per ampliar-ho progressivament. L’espai anomenat "Situa’t" ja funciona en la seu de l’Associació de Familiars Sabadell per assessorar i orientar sobre diferents aspectes relacionats amb la malaltia mental que compta amb un professional de l’SMC per oferir el servei. Així mateix, el mes vinent ja es posaran en marxa els primers grups psicoeducatius, que tenen com a objectiu ensenyar a les persones afectades i cuidadors un millor maneig de la malaltia potenciant-ne l’autonomia.
 
El procés culminarà amb la creació de Grups d’Ajuda Mútua (GAM) en els espais comunitaris de l’associació. Anna M. Montseny destaca la importància d’aquest àmbit on:
 
"Els familiars afectats comparteixen vivències, neguits i exposen una realitat pròpia amb l’objectiu d’aprendre per a millorar la seva qualitat de vida. El programa es complementa amb formació per potenciar l’apoderament de grups de famílies, usuaris i professionals."

Es calcula que a Sabadell el projecte pot beneficiar en aquesta primera fase a més de 200 persones que pertanyen a unes quaranta famílies a través dels grups psicoeducatius.
 
Destinataris del projecte: persones amb TMS
El projecte està dirigit a persones diagnosticades de trastorn mental greu (TMS) (esquizofrènia i trastorns d’idees delirants, trastorn bipolar, depressions majors recurrents, trastorns greus de la personalitat, etc.), que representen més del 30% de les més de 6.000 persones ateses al Servei de Salut Mental de Sabadell l’any 2014. Les persones amb TMS representen un repte assistencial per la seva complexitat. Són persones amb problemes de salut mèdica, que s’atenen en col·laboració amb els equips d’atenció primària de l’ICS i el de Can Rull, gestionat pel Parc Taulí, però també amb problemes funcionals d’ordre laboral, social i familiar que requereixen un suport professional per viure de forma autònoma i integrada en la comunitat. La cronicitat i la complexitat de la malaltia són els dos elements que caracteritzen el pacient amb TMS, per la qual cosa requereixen d’una atenció integral dels serveis especialitzats de salut mental amb altres agents de salut i comunitaris del territori.
 
El Servei de Salut Mental i Addiccions de la Corporació Sanitària Parc Taulí és un dels agents principals de la xarxa pública especialitzada en l’atenció a la salut mental del Vallès Occidental Est. Disposa de serveis d’hospitalització psiquiàtrica total o parcial ubicats a l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell, i serveis d’atenció comunitària que es presten a través de dos centres de salut mental d’adults, dos infantojuvenils i un centre d’atenció a les addiccions -treballant de forma integrada amb els equips d’atenció primària- i un servei de rehabilitació comunitària.
 
L’Associació Salut Mental Sabadell és una entitat sense ànim de lucre, declarada d’utilitat pública, creada l’any 1993 gràcies a la iniciativa i esforç d’un conjunt reduït de familiars de persones que patien algun tipus de trastorn mental. La finalitat dels fundadors va ser la creació d’una plataforma que actués per vetllar pels drets d’aquests malalts i les seves famílies i que lluités per cobrir les seves necessitats. Per incrementar el suport es va crear l’any 2004 el Club Social La Xamba, que dóna servei a 70 persones que tenen un trastorn mental. El projecte "Activa’t per la salut mental" reforça els serveis de l’associació ja que s’ofereix per recolzar, informar i assessorar els familiars afectats i millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen una malaltia mental i els seus cuidadors.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined