·        La companyia està començant a aplicar aquesta tecnologia a un dels espais firals més importants de Colòmbia i d’Amèrica del Sud, la Feria Plaza Mayor de Medellín, i al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat.
 
·        El centre  integrat Eurecat ha transferit a Air-Fi la tecnologia desenvolupada per ASCAMM durant 6 anys en el camp de la geolocalització en interiors.
 
L’empresa catalana Air-Fi està desenvolupant conjuntament amb el centre  integrat Eurecat, una tecnologia de geolocalització en espais interiors on la senyal GPS no està disponible. La companyia està començant a aplicar aquesta tecnologia a la Feria Plaza Mayor de Medellín, un dels espais firals més importants de Colòmbia i Amèrica del Sud, per guiar els visitants per l’interior del recinte a través d’una aplicació al mòbil.
 
L’empresa, nascuda el 2013, compta amb 9 treballadors i acumula una facturació d’1,5 milions d’euros des de la seva fundació amb resultats operatius positius. La tecnologia funciona a través de la connectivitat Wi-Fi i BLE (Bluetooth Low Energy), de manera que permet geolocalitzar persones i objectes en espais interiors, túnels o mines on els sistemes basats en la localització per satèl·lit no funcionen. Entre d’altres, també s’ha desplegat  aquest sistema al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat (CAR) per poder geolocalitzar el personal i el material de manteniment.
 
El sistema també permetria, per exemple, saber en temps real en quin punt exacte està ubicat en un hospital el personal sanitari o el material –per localitzar el desfibril·lador més proper en cas d’una emergència, per exemple-. També permet oferir una millor experiència al visitant d’un museu complementant el que veu amb continguts multimèdia i realitat augmentada.
 
El director general d’Air-Fi, Marcel Pujol, explica que “la companyia va néixer el 2013 instal·lant sistemes de connectivitat Wi-Fi en entorns d’alta densitat, establint aliances amb altres fabricants com Huawei, Xirrus o Ucopia. Fruit d’això, hem detectat que les empreses poden monetitzar la inversió que suposa implantar aquesta infraestructura amb serveis com la geolocalització en interiors”.
 
Per poder oferir aquest nou servei, s’ha transferit a l’empresa la tecnologia desenvolupada en el camp de la geolocalització en interiors. Segons la Cap del Departament de Sistemes Intel·ligents d’ASCAMM, Pepa Sedó, “aquest és un clar exemple de transferència tecnològica: els centres tecnològics estem atents per detectar tendències i productes que puguin encaixar amb les necessitats de les empreses amb l’objectiu de fer arribar la tecnologia al mercat”.
 
El nou centre Eurecat

Eurecat és el centre resultant de la integració dels sis centres tecnològics avançats de Catalunya (ASCAMM, CETEMMSA, Leitat, CTM, Barcelona Media i Barcelona Digital). El centre, que estarà definitivament constituït aquest mes de juny, potencia el model de transferència tecnològica i se situa com la referència en innovació industrial a Catalunya, garantint que les pimes catalanes accedeixin a alts nivells d’innovació.