• Protecció Civil manté l’Alerta del Pla INUNCAT per l’episodi de fort onatge i l’acumulació de pluja
  • Extremeu les precaucions a la façana litoral central i nord, on a la situació de pluges s'afegeix la mala mar amb onades de més de 2,5 m
  • Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que s’allunyi dels punts on les onades trenquin amb força
  • Protecció Civil recomana precaució a l'entorn de rius i rieres: amb el pas de les hores els seus nivells de l'aigua es podran incrementar per l'acumulació de pluja
  • Seguiu l’evolució meteorològica i les incidències derivades i adapteu-hi les activitats de lleure del cap de setmana, sobretot de muntanya al nord-est i les Terres de l'Ebre
Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per l’episodi del fort onatge i de pluja abundant.
Pel que fa a l’avís d’acumulació de pluja augmenta la previsió de pluges abundants per avui a la zona de Terres de l’Ebre  i també es manté el perill elevat pel nord-est de Catalunya. Aquesta situació es mantindrà tot el dia amb un grau de perill de 3 sobre 6. A partir del vespre es mantindrà l’afectació en aquestes mateixes zones però el grau de perill baixarà a 2 sobre 6. Les comarques afectades per l’avís del SMC en grau de perill 3 són: Montsià, Baix Ebre i Terra Alta a l’extrem sud del país; i el Vallès Oriental, Osona, Garrotxa i Selva al quadrant nord-est del país. En grau de perill 2 es troben les comarques del Maresme, Ripollès, Pla de l’Estany, Gironès, Alt Empordà i Baix Empordà. L'episodi de pluja abundant s'allargarà a demà. En aquestes zones es preveuen superacions del llindar de 100 l/m2 en 24 h i en algun cas es poden arribar als 200 l/m2
 
Registres d’acumulacions:
En el que portem d’episodi de pluges a la zona dels Ports, al Baix Ebre, l’acumulació d’aigua ja ha superat els 200 l/m2 en zones de muntanya. A Roquetes s’han enregistrat acumulacions 214 l/m2, a Horta de Sant Joan 98 l/m2, a Arnes 79 l/m2.
 
Aquest matí, la Cofederación Hidrogràfica del Ebro CHE ha informat de l’increment del cabal del riu Algars a Horta Sant Joan (111m3/s) i es demanava molta precaució en els accessos a la llera i punts baixos del municipi.
 
Amb el pas de les hores els cabals i nivells dels rius i rieres de les Terres de l'Ebre i de gran part del terç nord-est, a les zones on està prevista la pluja abundant, s'aniran incrementant poden assolir valors per sobre dels habituals i que en algun cas podrien suposar perill. Protecció Civil recomana molta precaució al seu entorn.
 
Des d’ahir a la nit, el telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut una trentena de trucades relacionades amb les pluges, de les que s’ha derivat als Bombers de la Generalitat una vintena de trucades.  Val a dir que els serveis han estat per fer algun sanejament de façana, retirada de arbres caiguts, alguna petita inundació, sense que s’hagi  enregistrat cap incidència significativa.
 
Pel que fa a l’avís per intensitat de pluja, que preveu la superació del llindar de 20 l/m2 en 30 minuts, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de perill de grau 2 sobre 6 que afectarà durant tot el dia a les Terres de l’Ebre i el quadrant nord-est del país a les mateixes zones que la pluja abundant. A partir del migdia, les pluges més intenses quedarien restringides al quadrant nord-est de Catalunya, afectant les comarques del Vallès Oriental, Maresme, Osona, Garrotxa, Selva, Ripollès, Pla de l’Estany, Gironès, Alt Empordà i Baix Empordà. En aquestes zones es. Els xàfecs aniran localment acompanyats de tempesta.
 
Episodi de fort onatge
Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya es manté l’episodi previst d'onades que poden superar els 2,5 metres (maregassa) a tota la costa. Segons l’avís de l’SMC la probabilitat serà més alta a la costa central i nord. A partir de la tarda, les onades es restringiran al litoral central i nord, situació que s’allargarà fins el migdia de diumenge.
 
De cara a les activitats de lleure del cap de setmana, atès que es preveu major afectació per acumulació de pluges a la zones de muntanya al nord-est de Catalunya i a les Terres de l'Ebre, Protecció Civil de la Generalitat recomana seguir l’evolució de la situació meteorològica, adaptar les sortides a la climatologia, i modificar les activitats previstes en cas que sigui necessari. Si la pluja intensa o abundant us sorprèn en mig de la muntanya, busqueu un lloc elevat allunyat de barrancs, rieres, torrents, guals o altres zones potencialment inundables. Mai travesseu aquestes zones, ni a peu ni amb vehicle, ja que podríeu ser arrossegats per l’aigua. No us endinseu al bosc o muntanya si hi ha pluja abundant o intensa i eviteu circular per zones de difícil mobilitat mentre es mantinguin les condicions meteorològiques adverses.
 
Pel que fa a les activitats que es desenvolupin al nord del Ripollès a les cotes més altes de muntanya, es recomana consultar el butlletí de perill d'allaus de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, atès que es preveu que el perill pugui arribar a valors elevats a aquesta zona. Si es confirma l'increment, consulteu els consells de Protecció Civil pel risc d'allaus i adapteu les activitats. 


Pel que fa a la previsió de fort vent, sobretot a la costa central de Barcelona, Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions a la façana marítima litoral per la combinació amb el fenomen de mala mar. D’altra banda, l’SMC manté la duració de l’episodi de vent fins al migdia d’avui.
 
Protecció Civil de la Generalitat recorda que és molt important extremar la precaució en zones de la costa on trenquin les onades i en aquells passejos marítims més exposats a les onades. De cara a prevenir situacions de risc seguiu aquests consells d’autoprotecció.
  • Tingueu molta precaució en les activitats recreatives o professionals al mar, cal evitar-les en cas de grans onades.
  • No accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força. Respecteu els tancaments d’accessos a aquests punts, són per la vostra seguretat.
  • No us atureu a contemplar les onades, eviteu posar-vos en perill.
  • Allunyeu-vos d'espigons, esculleres, passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Busqueu un lloc segur.
  • Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte de la caiguda per indicar-ho als serveis de salvament.
  • Si caieu a l’aigua nedeu en direcció oposada a les roques i intenteu resistir flotant, sense fer cap altre esforç, en espera de socors.
  • Podeu seguir les actualitzacions de la Prealerta #INUNCAT a través del twitter de Protecció Civil @emergenciescat