·         La campanya 2014 d’avaluació de la qualitat del cel nocturn a Catalunya ha tingut lloc a la Serra de Collserola, al Parc Catalunya de Sabadell, als Ports de Tortosa-Beseit, al Delta de l’Ebre, a la zona de Prades, al Montsec i a Lleida
 
·         En aquests dos darrers casos, s’ha impulsat una prova pilot de mesurament continu de la contaminació lumínica
 
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha impulsat una prova pilot de mesurament en continu de la qualitat de cel nocturn a les estacions de la Xarxa de Vigilància i Prevenció de la Contaminació Atmosfèrica del Montsec i de Lleida. Aquesta prova forma part de la campanya 2014 d’avaluació de la contaminació lumínica nocturna, que també ha tingut lloc a la Serra de Collserola, al Parc Catalunya de Sabadell, als Ports de Tortosa-Beseit, a la zona de Prades i al Delta de l’Ebre.
 
La qualitat del cel nocturn, que es mesura a través de la brillantor del fons del cel, és un bon indicador dels efectes que provoca la contaminació lluminosa en la contemplació estel·lar del cel. En funció de les mesures, de la visibilitat de la Via Làctia i del número d’estrelles que es poden apreciar, el territori obté diversos graus de qualitat. Aquests varien des d’excel·lent (certificació de Reserva Starlight, més de 5.000 estrelles apreciables a ull nu) a molt deficient (només es poden observar alguns planetes i menys de 50 estrelles).
 
Així, l’anàlisi de les dades d’un indret concret permet avaluar l’evolució de la seva contaminació lumínica, localitzar-ne el focus i protegir els espais amb menys afectació.
 
Els resultats obtinguts durant la campanya 2014, que s’ha dut a terme amb la col·laboració del Parc Astronòmic del Montsec i del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona (UB), són els següents:
 
·         Montsec: el cel nocturn continua tenint una categoria excepcional, imprescindible per mantenir la certificació de Reserva Starlight de la Unesco, que va obtenir l’any 2013. Convertit en pol d’atracció internacional per als amants de l’astronomia, el passat mes de març es va inaugurar el primer planetari Open 3D del món.
 
·         Parc Catalunya de Sabadell: presenta una qualitat del cel nocturn baixa.
 
·         Serra de Collserola: la majoria de les zones analitzades té una qualitat baixa, com és el cas de l’Observatori Fabra.
 
·         Serralada de Prades: mentre que la zona nord oest disposa d’una molt bona qualitat del cel, a la zona sud es troben valors moderats.
 
·         Delta de l’Ebre: la gran part d’aquesta zona té una bona qualitat del cel nocturn, amb l’excepció d’espais urbans com Riumar o l’Ampolla, on és molt deficient.
 
·         Ports de Tortosa-Beseit: la majoria dels espais presenten una qualitat molt bona del cel nocturn, arribant a excel·lent en algunes àrees de la zona nord. La part sud aconsegueix una qualitat bona.
 
En la propera campanya 2015 es preveu estendre l’estudi de la contaminació lumínica del cel nocturn a la resta de Catalunya, així com continuar el seguiment de l’entorn del Montsec.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 218