• Després d’uns anys de crisi els països que més bé se’n surten estan fent una aposta ferma per models de creixement més sostenibles que permeten incrementar l’eficiència en la utilització de recursos
  • El Govern està ultimant l’estratègic d’economia verda i circular per potenciar la competitivitat, l’eficiència i la innovació
  • L’estratègia per promoure l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola, n’és un exemple.
El Govern està ultimant l’Estratègia d’economia verda i circular per potenciar la competitivitat, l’eficiència i la innovació.
 
El Govern de Catalunya té la voluntat de fer de Catalunya un país capdavanter a Europa amb l’estratègia d’Impuls a l’Economia Verda i Circular i vol promoure la sostenibilitat com a eix per assolir la recuperació econòmica, millorar la competitivitat, crear ocupació i reduir els riscos ambientals.
 
L’estratègia esdevé un full de ruta de caràcter estratègic que estableix les línies de treball fonamentals a desplegar a mig termini per impulsar aquest model al nostre país.
Els Objectius que persegueix són:
 
·         Alinear l’estratègia del Govern en matèria de competitivitat d’acord amb les directrius de creixement intel·ligent, sostenible i integrador que postulen la Unió Europea i els països capdavanters del nostre entorn.
·         Donar coherència i visibilitat als esforços que en matèria d’economia verda i circular està desenvolupant el Govern a partir del seu impuls des dels diferents departaments.
·         Establir prioritats entre les actuacions futures per part del Govern.
·         Incrementar el lideratge empresarial i la capacitat d’arrossegament cap a una economia verda i circular de les empreses i del conjunt de la societat.
 
L’estratègia per promoure l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola, n’és un exemple
 
Ara fa un any, el Govern va aprovar aquesta estratègia per al període 2014-2020 amb l’objectiu de millorar l’estat dels boscos i la seva biodiversitat, reduir el risc d’incendis i els efectes del canvi climàtic, i contribuir a la recuperació econòmica a través de l’activació del sector forestal i la dinamització de les zones rurals.
 
Aquesta Estratègia vol assentar un model de producció energètica sostenible que repercuteixi directament en un estalvi directe sobre els consumidors finals, molt especialment per a ajuntaments, corporacions locals i empreses.
 
Des del vessant de la mitigació del canvi climàtic, l’ús de biomassa forestal té un comportament neutre pel que fa a les emissions de CO2 i la substitució de combustibles fòssils representa una reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.
 
En definitiva, les fonts renovables d'energia del bosc són, en si mateixes, una contribució important a l’economia verda, ja que els aprofitaments forestals (productes de la fusta, reutilització, reciclatge, bioenergia, eliminació de residus) són una oportunitat perquè les comunitats rurals sostenibles puguin crear nous llocs de treball, diversificar els seus ingressos i contribuir al desenvolupament rural.