• El nou programa operatiu representarà una inversió total de 1.676,9M de cofinançament públic i privat
  • El principals eixos són la R+D, la millora de les TIC, la competitivitat de les pimes i l’economia baixa en carboni, als quals s’hi destinaran un 83% dels recursos disponibles
  • Els projectes a finançar s’emmarcaran en l’Estratègia Catalunya 2020 (EACAT2020) i l’Estratègia de R+I per a la l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT)
Fotografia de l'acte de presentació
Catalunya rebrà un total de 868,4 milions d’euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) durant els propers set anys, xifra que representa un 68,1% més de recursos rebuts durant el període de programació anterior (2007-2013). D’aquesta xifra, 808,4M formen part del Programa Operatiu (PO) orientat a la inversió en creixement i ocupació que gestionaran la Generalitat de Catalunya i els ens locals, i que representarà una inversió total de 1.616,9M d’euros cofinançats per aportacions públiques i privades. El 60 milions restants, es corresponen a la participació de Catalunya en el PO “Iniciativa PIME” per al foment de competitivitat de les pimes, que gestiona el Banc Europeu d’Inversions (BEI).
 
Aquestes dades s’han donat a conèixer aquest matí, durant l’acte de presentació del nou Programa Operatiu 2014-2020 que ha tingut lloc aquest al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau a Barcelona. A la jornada hi han participat: el director general de Política i Promoció Econòmica de la Generalitat de Catalunya, Albert Carné; el director general de Fons Comunitaris del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, José Maria Piñero; el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas; i Jordi Baiget, com a administrador de torn de la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau.
 
Cinc grans eixos d’actuació
 
Durant l’actual període de programació, la política de cohesió de la Unió Europea prioritza les regions desenvolupades i tractores que, com Catalunya, han de liderar i empènyer la recuperació de l’economia europea. En aquest sentit, els recursos procedents del FEDER es destinaran, en la seva major part, a sectors d’activitat d’alt valor afegit i amb una forta capacitat d’arrossegament d’altres inversions, per la qual cosa es preveu que comportin un efecte multiplicador sobre l’economia catalana. Així, el PO de Catalunya s’ha dissenyat amb l’objectiu de finançar projectes i actuacions en un doble marc: d’una banda l’Estratègia Catalunya 2020 (ECAT2020); i, de l’altra, l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT) que defineix les polítiques d’investigació de Catalunya per al període 2014-2020. Aquestes estratègies identifiquen els àmbits prioritaris d’actuació de les polítiques públiques per assolir els objectius Europa 2020 de creixement intel·ligent, sostenible i integrador.
 
El PO FEDER de Catalunya 2014-2020 gira al voltant de cinc grans eixos:
 
  • Eix1: Potenciar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació: es concentraran un total de 326,7 milions d’euros, el 41% dels recursos disponibles. Les actuacions es podran implementar a través de nous instruments de la RIS3CAT que contribueixen al procés d'especialització intel·ligent del teixit productiu de Catalunya: les comunitats de la RIS3CAT, agrupacions d'empreses i agents del sistema d’R+D+i, i els projectes d'especialització i competitivitat territorial, iniciatives impulsades pels agents del territori i liderades des de les entitats públiques locals. Així, es fomentaran els projectes de col·laboració entre empreses i institucions de recerca en l'àmbit de l’R+D+I. A més, s’impulsaran mesures per enfortir i consolidar les institucions i les infraestructures en l’àmbit de d’R+D.
  • Eix 2: Millorar l’ús i la qualitat de les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC): es destinaran 60,2 milions d’euros, un 7% del total de recursos, a projectes de millora de la connectivitat vinculada als serveis públics, d’implantació de la banda ampla, de desenvolupament de l’economia digital i de promoció dels serveis públics digitals. Es preveu també el suport a la iniciativa Mobile World Capital.
  • Eix 3: Potenciar la competitivitat de les pimes: amb 151,9 milions d’euros, el 19% del total, aquest eix s'articularà principalment mitjançant instruments financers específics com ara línies de préstecs, garanties, microcrèdits, capital risc i coinversió, entre d'altres. Més de 5.600 pimes es beneficiaran d’aquestes eines. Aquest eix també inclou actuacions de millora i desenvolupament de les plataformes logístiques intermodals catalanes.
  • Eix 4: Afavorir la transició a una economia baixa en carboni: que disposarà d’una dotació de 129 milions d’euros, és a dir, un 16% del total. Entre els projectes s’inclouen actuacions de millora de la eficiència energètica i de foment d’energies renovables tant pel sector públic com el privat, o la promoció de la mobilitat urbana sostenible.
  • Eix 6: Conservar i protegir el medi ambient i la promoció de l’eficiència dels recursos: amb un pressupost de 132 milions d’euros, el 16% del total, s’inclouen actuacions per donar suport a la conservació del patrimoni cultural i natural, la protecció de la biodiversitat i la millora de l’entorn urbà.
D’acord amb el reglament de la UE, les actuacions corresponents als quatre primers eixos citats anteriorment representen el 83% dels recursos del FEDER. La finalitat és millorar la productivitat i la competitivitat del teixit productiu i generar nous llocs de treball. Els principals beneficiaris d’aquests fons poden ser les administracions públiques, les universitats, els centres de recerca i tecnològics, o les empreses, entre d’altres.
 
A tots aquests recursos s’hauran d’afegir  els 60 milions d’euros de la iniciativa PIME i els dels Programes Operatius pluriregionals (de creixement sostenible i de creixement intel·ligent), gestionats per l’Administració General de l’Estat, per un import de 501,8 milions d’euros. A més, cal recordar també que Catalunya rebrà recursos en el marc de la política de cohesió 2014–2020 dins de l’Objectiu de cooperació territorial europea, en particular cooperant amb França.
 
Per a més informació: http://fonseuropeus.gencat.cat/ca
 

2  

Imatges

Fotografia de l'acte (1)

Fotografia de l'acte (1) 2659

Fotografia de l'acte (2)

Fotografia de l'acte (2) 1494

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa

Nota de Premsa
PDF | 62