La gonàlgia (mal de genoll) suposa el 3% de les consultes efectuades als centres d’atenció primària i el 13% dels processos de rehabilitació. La causa més freqüent és l’artrosi, patologia que pateix un 10.2% de la població adulta. La gonàlgia és un dels motius més freqüents de cirurgia programada, amb les conseqüents despeses tant directes (per l’elevada utilització de recursos sanitaris) com indirectes (per les incapacitats laborals). Amb l’objectiu de millorar l’atenció a la gonàlgia de l’adult, per tractar-la de forma més precoç, repercutint en la millora de la qualitat de vida del pacient i contribuint així en la sostenibilitat del sistema, professionals de la Regió Sanitària de Girona han elaborat la Ruta Assistencial de la Gonàlgia. Es tracta d’un document que ordena l’atenció a la patologia del genoll des de l’atenció primària fins a l’especialitzada, basat en les guies de pràctica clínica i que compta amb el consens de tots els professionals i les direccions. En aquest sentit, el document és el resultat del treball que han realitzat durant un any un grup de 15 professionals de diferents disciplines de totes les entitats proveïdores de salut de la Regió Sanitària de Girona. El document final, que s’ha presentat aquesta setmana, estableix el marc d’acord pel nou maneig multidisciplinari del dolor de genoll a la nostra regió.      
 
El model clínic que proposa el document passa per potenciar el paper de l’atenció primària en l’atenció a la gonàlgia. D’aquesta manera, s’aposta per capacitar els professionals per assolir el maneig d’aquesta patologia i implicar més la infermeria en l’atenció el pacient, amb el suport dels fisioterapeutes des de l’ambulatori mateix. Es tracta de potenciar l’autocura del mateix pacient. També planteja protocol·litzar determinats processos, com ara la sol·licitud de proves d’imatge, i que els professionals de l’atenció primària i els de l’hospital treballin de manera conjunta, com si conformessin una uniat funcional. Per aconseguir-ho es proposa la creació de consultories virtuals entre els professionals d’ambdós àmbits ja siguin presencials com a través de la telemedicina. Això implicarà, doncs, la coordinació entre els facultatius de l’atenció primària amb els reumatòlegs, fisioterapeutes i traumatòlegs dels centres hospitalaris.
 
La Ruta Assistencial de la Gonàlgia és un fruit més del grup de treball d’atenció a les malalties de l’aparell locomotor de la Regió Sanitària de Girona, que planteja millorar l’atenció de determinats processos osteoarticulars per la importància que tenen en la societat i la repercussió en el sistema sanitari. La seva tasca dóna resposta al Pla Director de Malalties Reumàtiques i de l’Aparell Locomotor 2010, que alhora s’emmarca dins el Pla de Salut 2011-2015.
A la Regió Sanitària de Girona, en aquests darrers anys, s’ha elaborat la Ruta assistencial del procés d’insuficiència cardíaca, de la malaltia pulmonar obstructiva crònica, de la Diabetis Mellitus, de la depressió i de la lumbàlgia, a més del de la gonàlgia. 
 
Aquests processos s’alinien en el Pla de Salut 2011-2015 en tant que propicien que es millori la resolució de l’atenció primària per tal d’assolir un abordatge més precoç i disminuir així la cronificació de les malalties; millorar l’eficiència del procés diagnòstic i terapèutic i l’eficiència de l’atenció especialitzada.