Un total de 176 projectes s’han presentat a les primeres convocatòries d’ajuts del Programa Indústria del Coneixement, que té com a objectiu afavorir el desenvolupament de noves empreses de base científica. Concretament, a la primera convocatòria semestral de la fase Llavor han concorregut 90 projectes, mentre que als ajuts corresponents a la fase Producte s’han presentat 86 propostes. El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha subratllat “l’èxit de la convocatòria” i ha posat en valor que “el Govern financi la valorització de projectes de recerca que poden arribar al mercat, en la línia d’apostar per la connexió entre l’entorn acadèmic i l’empresarial”. Per a Castellà, “després d’haver sabut transformar els diners en recerca, aquest Programa és un instrument idoni per transformar la recerca en benestar directe per a la societat”.
 
La primera convocatòria de la fase Llavor atorgarà ajuts per un import de 25.000 euros per a cada projecte de preprototip. Pel que fa a la fase Producte, els primers ajuts afavoriran el desenvolupament de prototips pressupostats per un import total de fins a 150.000 euros. L’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), que s’encarrega de la gestió del programa, va obrir aquestes dues primeres convocatòries el 12 de gener passat adreçades als equips de recerca de les universitats, els centres de recerca, els centres tecnològics, les fundacions hospitalàries i les institucions sense ànim de lucre dedicades a la recerca.
 
Projectes de 50 institucions dedicades a la recerca
 
Fins l’11 de febrer, dia en què es va tancar el termini de presentació de propostes, un total de 50 institucions havien fet arribar un projecte de preprototip i/o prototip. En aquest sentit, 18 de les 50 institucions han enviat projectes a les dues convocatòries. Per convocatòries, a la fase Llavor s’han presentat 32 institucions mentre que als ajuts de la fase Producte, n’han concorregut 36.
 
Pel que fa als projectes presentats en la convocatòria Llavor, el 65% provenen d’universitats, el 30% de centres CERCA, i el 5% restant de centres CSIC, fundacions hospitalàries, grans instal·lacions i altres institucions. En el cas de la crida Producte, el 49% de les propostes són d’universitats, el 34% de centres CERCA, el 7% centres tecnològics, el 5% de grans instal·lacions i el 5% restant de centres CSIC, fundacions hospitalàries i altres institucions. 
 
 
El percentatge més alt d’institucions es dediquen a l’àmbit de les ciències físiques i les enginyeries (66% en la fase Llavor i 58% en la fase Producte); seguides per les dedicades a les ciències de la vida i la salut (31% en la fase Llavor i 41% en la fase Producte) i, en menor proporció, hi ha concorregut institucions dedicades a les ciències socials i humanitats (3% en la fase Llavor i 1% en la fase Producte).
 
Totes les sol·licituds rebudes en la fase Llavor s’avaluaran d’acord als criteris d’excel·lència cientificotècnica de la proposta, la seva viabilitat, l’impacte potencial, així com  la motivació i capacitat innovadora de l’equip de treball. Els projectes escollits tindran una durada de sis mesos.
 
L’ajut de la fase Llavor inclou un programa de formació i mentoratge, coordinat per la UC Berkeley en el marc dels acords subscrits pel Govern amb les universitats de Califòrnia. La UC Berkeley és l’encarregada de coordinar a la Costa Oest el programa de formació per a científics emprenedors que la National Science Foundation (NSC) desenvolupa als Estats Units des de l’any 2011.
 
Pel que fa la convocatòria Producte, els ajuts destinats a prototipar la tecnologia o producte es valoraran en base a l’interès de la tecnologia i potencial comercial, l’excel·lència en planificació i gestió de la proposta, l’excel·lència de l’equip de treball i l’alineació amb l’estratègia d’innovació de Catalunya. Els projectes escollits tindran un termini màxim de 18 mesos per enllestir l’anomenada prova de concepte.
 
En ambdós casos, el comitè avaluador encarregat d’examinar els projectes estarà integrat per persones externes, de prestigi i acreditada experiència.
 
Un programa, tres tipus d’ajuts
 
El Programa Indústria del Coneixement consta de tres fases:
 
I. LLAVOR. Primera Fase de Valorització. Ajuts destinats a la protecció del coneixement generat i a les primeres proves (preprototips).
 
II. PRODUCTE. Segona Fase de Valorització: Prova de concepte. Ajuts per prototipar la tecnologia o producte.
 
III. MERCAT. Fase de capitalització ‘early-stage’. S’obrirà una línia de préstecs de l’ICF destinada a l’inici de l’acció comercial i la producció, entre d’altres. Aquest finançament serà en règim de conversió pública i privada. En una primera fase, per cada euro aportat per inversors privats, l’ICF n’aportarà dos de crèdit.
 
El programa Indústria del Coneixement s’emmarca en l’estratègia del Govern per transferir la tecnologia i el coneixement al sector empresarial i preveu la mobilització de fons de 30 milions d’euros en 5 anys.
 
Una de les principals fortaleses del nou programa és que s’implementa en un moment de maduresa del sistema català de recerca, amb un alt nivell d’excel·lència científica. Un altre factor per assegurar l’èxit del programa és l’accés al finançament i la mobilització de capital privat.
 
Aquest és un dels primers programes que comptarà amb el finançament procedent del nou període de fons FEDER (2014-2020). D’aquesta manera, el Govern segueix les indicacions de la Unió Europea de traslladar la destinació d’aquest finançament a l’àmbit del coneixement (From bricks to brains).

1  

Fitxers adjunts

Ajuts Programa Indústria Coneixement

Ajuts Programa Indústria Coneixement
PDF | 59