Govern

Altres acords del Govern

query_builder   7 abril 2015 14:38

event_note Nota de premsa

Altres acords del Govern

 
Cessió gratuïta de la Casa Pastors a l’Ajuntament de Girona per a la creació del Museu d’Art Modern i Contemporani
 
El Consell Executiu ha acordat la cessió gratuïta de la propietat del 50% proindivís de l’immoble anomenat “Casa Pastors” de Girona, situat al número 2 de la Plaça de la Catedral de la ciutat, a favor de l’Ajuntament, perquè el destini a finalitats culturals relacionades amb la creació del Museu d’Art Modern i Contemporani. El Consistori gironí disposa de 2 anys per dur a terme les finalitats previstes en l’acord i ha de destinar la finca a accions culturals durant 10 anys. Si els terminis no es compleixen, l’immoble cedit tornarà a formar part del patrimoni de la Generalitat de Catalunya, de manera automàtica.
 
L’edifici del Patronat de la Catequística, a Figueres, declarat bé cultural d’interès nacional
 
El Consell Executiu ha aprovat declarar bé cultural d'interès nacional, en la categoria de monument històric, l’edifici del Patronat de la Catequística, a Figueres, i n’ha delimitat l’entorn de protecció. Emmarcat dins l’estètica del racionalisme, l’edifici és una de les millors mostres d’aquest corrent arquitectònic i aporta un testimoni excepcional de l’arquitectura dels anys trenta del segle XX a la zona de l’Empordà, àmpliament reconegut i documentat. Els seus valors històrics, arquitectònics i culturals dins del moviment racionalista el fan mereixedor d’una protecció adient.
 
Està situat a la ronda del Rector Aroles de Figueres, a la part alta del nucli urbà de la ciutat. La seva construcció va començar l’any 1931 i les obres van acabar l’any 1935, d’acord amb el projecte de l’arquitecte Emili Blanch. La construcció és un testimoni excepcional de l’arquitectura dels anys trenta, que tot i tenir encara referències noucentistes, és netament racionalista i una referència d’aquest tipus d’arquitectura. Això es posa de manifest en la composició horitzontal de les finestres allargades amb fusteria i els ràfecs de geometria simple, la coberta plana i practicable acompanyada de la barana tubular, així com la simplicitat de la façana amb absència de decoració.
 
La definició de l’entorn de protecció pretén garantir l’equilibri entre la creació d’una àrea que controli l’entorn del monument i no afecti més espais dels estrictament indispensables per a la seva correcta percepció. La construcció es troba actualment en un espai lliure municipal i immers en una zona urbana d’edificació aïllada de baixa densitat. Inicialment, el seu emplaçament estava als afores del nucli de Figueres. La delimitació de l’entorn garanteix el predomini de l’immoble per sobre les parcel·les privades més pròximes.
 
 
 
Entorn de protecció del Castell de Palafolls
 
El Govern també ha aprovat delimitar l’entorn de protecció del Castell de Palafolls, al Maresme, que el 1993 va ser declarat bé cultural d’interès nacional. S’ha inclòs el subsòl del monument en aquesta protecció. La mesura té com a objectiu conservar el llegat patrimonial i garantir la pervivència dels múltiples valors culturals del castell i del seu entorn en les millors condicions possibles.
 
El Castell de Palafolls és un element rellevant, pel seu significat històric i també perquè configura una imatge paisatgística molt potent que identifica el lloc, no només en un marc proper, sinó sobretot a la llunyania. El perfil irregular i la peculiar silueta del castell esdevenen visibles des de molts punts per la seva situació, coronant la carena muntanyosa. Del monument original només en queden les restes, que s’han anat reformant i ampliant els últims anys per consolidar-lo i conservar-lo el, mantenint l’estètica original. També s’ha adaptat perquè sigui visitable.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined