·         L’Ateneu Popular 9 Barris de Barcelona acull la jornada, com a exemple de la implicació social en la transformació territorial
 
 
L’Observatori del Paisatge de Catalunya, dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, organitza, aquest divendres 10 d’abril, la jornada El paisatge com a bé comú, que tindrà lloc a l’Ateneu Popular 9 Barris de Barcelona. Aquest centre sociocultural de gestió comunitària constitueix un exemple de la implicació social en la transformació territorial, un actiu que es pot traslladar a la reflexió sobre un dels béns comuns que sovint passa més desapercebut, com és el paisatge.
 
La jornada té com a punt de partida el renaixement de l’interès pel bé comú i del desig per assajar noves formes de govern dels llocs, així com d’una nova cultura del territori.
 
Entre els convidats al debat hi ha el jurista i professor a les universitat de Torí i Califòrnia, Ugo Mattei; la filòsofa i professora de la Universitat de Saragossa, Marina Garcés; l’autora de l’exposició Living la vida loca, o 150 casas que no te debes perder, Clara Nubiola; el professor de relacions internacionals i UE a la Universitat Ramon Llull, Raül Romeva, i l’arquitecte i secretari del jurat del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà del CCCB, David Bravo.
 
El debat es tancarà amb la taula rodona Reapropiacions i usos comuns dels espais públics a Nou Barris, en la qual participaran representants de Can Masdeu, Casal de Barri de Prosperitat, Horts de Porta i Barri Roquetes.
 
Deu anys de la Llei del paisatge
 
La celebració d’aquest debat s’emmarca en la commemoració dels deu anys d’ençà l’aprovació de la Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge, amb la qual es va crear també l’Observatori del Paisatge i es van definir les eines bàsiques de treball: els catàlegs de paisatge, un per cada àmbit territorial de Catalunya; les directrius de paisatge, i les Cartes del Paisatge.
 
A hores d’ara, s’han aprovat 6 dels 7 catàlegs previstos i s’està ultimant la redacció del de les Comarques Centrals. Aquest treball permet obtenir el primer mapa dels 135 paisatges de Catalunya, que fa palesa la seva gran diversitat i riquesa, de les més elevades del continent europeu.
 
Les directrius del paisatge són les determinacions que, basant-se en els catàlegs de paisatge, precisen i incorporen normativament les propostes d'objectius de qualitat paisatgística, criteris i accions en els plans territorials parcials o en els plans directors territorials que elabora el Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES). El DTES elabora les directrius del paisatge, amb l'assessorament de l'Observatori del Paisatge.
 
Finalment, les cartes del Paisatge són documents de concertació, consensuats amb les entitats del territori, als quals s’adhereixen voluntàriament entitats, institucions i particulars. Tenen com a objectiu la protecció, ordenació, millora i valoració dels paisatges que abasten i recullen tant compromisos col·lectius com individuals. S’han signat les de l’Alt Penedès (2004), el Berguedà (2007), la vall de Camprodon (2009),  l’Alt Empordà (2010) i el Priorat (2012).

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 235