La Guia vol ser una eina útil a l’hora de complir les normatives de seguretat i d’higiene dels aliments
L'Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa una 'Guia de pràctiques correctes d'higiene'
L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha impulsat la ‘Guia de pràctiques correctes d’higiene’ adreçada a tots els professionals de la restauració. Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut, el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha presentat aquesta Guia, elaborada pel Gremi de Restauració de Barcelona i la Unió d’Hostaleria i Turisme Costa-Brava Centre, amb la participació del Campus de Turisme, Hostaleria i Gastronomia.
 
Aquesta Guia posa l’accent en l’ordre, el rigor i la pulcritud que cal seguir a l’hora de manipular els aliments i portar-los a taula. S’adreça especialment als restauradors de Catalunya, però també a tots els professionals que treballen en la preparació de plats i els serveixen al públic.
 
La Guia presenta un seguit de pautes per minimitzar els factors de risc i aconseguir un alt nivell de seguretat i d’higiene. Recomana, per exemple, utilitzar paper d’un sol ús, i no draps de cotó, per assecar o netejar mans, estris o superfícies ja que el cotó és un material que reté brutícia i bacteris. També aconsella no manipular productes crus i cuits a la vegada, i utilitzar pinces, taules de tallar, culleres i utensilis diferents per a cada aliment.
 
A més, la Guia dedica un capítol als aliments que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies alimentàries amb l’objectiu d’evitar que les persones susceptibles puguin patir una reacció adversa. Hi trobem, per exemple, recomanacions com la d’emmagatzemar les matèries primeres destinades a menús especials, separades de la resta, ben etiquetades i a les prestatgeries superiors.
 
La presentació de la Guia ha comptat amb la demostració de bones pràctiques d’higiene dels cuiners Carles Gaig i Ada Parellada. Durant el transcurs de l’acte, el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, també ha presentat les últimes dades sobre seguretat alimentària, coincidint avui amb el Dia Mundial de la Salut, dedicat precisament aquest any a fomentar mesures destinades a millorar la innocuïtat dels aliments al llarg de tota la cadena alimentària, des de la granja fins a la taula.
 
Catalunya té un dels nivells mundials més elevats de seguretat alimentària
 
Catalunya, com la resta de la Unió Europea, té un dels nivells de seguretat alimentària més elevats del món: un brot declarat per cada 100.000 habitants, amb una mortalitat pràcticament nul·la. Durant el 2014, el peix i el marisc van ser els aliments implicats amb més freqüència en els brots, presents en gairebé el 40% dels episodis, seguits de les maioneses i similars.
 
D'altra banda, els resultats de les més de 190.000 anàlisis de laboratori, que anualment es fan en aliments que es comercialitzen a Catalunya, s'observa que en la majoria dels paràmetres analitzats, com per exemple, la detecció de plaguicides, residus de medicaments veterinaris, contaminants ambientals o metalls pesants, tenen nivells de conformitat superiors al 99% amb les normes europees.
 
Precisament, un dels instruments claus per continuar millorant els nivells de seguretat són les guies de pràctiques correctes d’higiene (GPCH). Unes guies elaborades voluntàriament per diferents sectors alimentaris i que posteriorment són validades per les autoritats competents. La seva utilització suposa un reconeixement oficial com a referent en els processos de control.