El Departament d’Agricultura impulsa el desenvolupament rural a través dels grups Leader amb més d’una dotzena d’activitats que es realitzaran durant aquest mes d’abril a les zones rurals de Catalunya
 
Els grups Leader organitzen i participen en actes i jornades per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial, que engloben temàtiques tan diverses com la responsabilitat social empresarial, la valorització del producte local, l’emprenedoria, els joves, la biomassa, l’estalvi energètic o la petjada de CO2
 
 
Els 13 Grups d’Acció Local (GAL) Leader van ser seleccionats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) per a aplicar la metodologia Leader a Catalunya, en el marc de l’Eix 4 del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2007-2013.
 
Un dels objectius principals dels GAL és la dinamització territorial i la divulgació dels seus projectes més estratègics i bones pràctiques, conjuntament amb la gestió dels ajuts, que convoca anualment el Departament, per a fomentar la realització d’inversions que generin activitat econòmica en les zones rurals i fomentin la creació i/o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves, en actuacions de millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, creació i desenvolupament de microempreses, foment d’activitats turístiques, i conservació i millora del patrimoni rural.
 
Així, val a dir que el conseller Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, presidirà demà dijous, 9 d’abril, a les 11:00 hores, la inauguració de la ‘Jornada Desenvolupament Local Participatiu: Leader.cat 2020. Una oportunitat’, que se celebrarà a la seu dels Serveis Centrals del Departament, a Barcelona.
 
Entre les altres actuacions dels mes d’abril destaca l’intercanvi d'experiències entre diferents GALs de l’Estat espanyol, que es realitzarà els dies 16 i 17 d’abril, per tal de conèixer els projectes impulsats al territori del Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord, i intercanviar interessos de desenvolupament rural. Aquesta visita està organitzada pel Programa estatal del Ministeri d’Agricultura, Xarxa Rural Estatal
 
En el marc d’aquesta activitat, el Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord hi explicarà a la delegació visitant el projecte turístic del territori, centrat en el turisme actiu i de natura, i l’astroturisme. En aquest últim àmbit és on es donarà a conèixer la ‘Certificació Starlight’ del territori, i les sinèrgies que aquest reconeixement ha trobat amb altres projectes privats de la zona. Així mateix, la trobada també servirà per a mostrar alguns dels projectes impulsats al territori en l’àmbit dels joves i l’emprenedoria, com ara:
  • ‘Arranca’: un projecte per a facilitar i dotar de capacitats els joves per a impulsar el seu propi projecte.
  • ‘Odisseu’, programa per al retorn i la inserció laboral dels i de les joves al medi rural”: una iniciativa que  pretén incentivar i facilitar el retorn de joves cap al medi rural a partir de la creació d’un programa que faciliti la seva inserció laboral, i que promogui el compromís social dels i de les joves amb el seu territori rural d’origen.
  • ‘Futurs Emprenedors Rurals’: projecte de foment de l’emprenedoria a les escoles, tot introduint materials específics de foment de l’emprenedoria en el darrer cicle de primària.
 
 
Altres actuacions previstes per a aquest mes d’abril són les següents:
           
Jornada de Màrqueting Responsable, beneficiaris Leader RSE – PATT
(Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC))
-          Data i lloc: 20 d’abril. Sala d’Actes de l’Hospici. Olot.
-          Hora d’inici i durada: de 15:00h a 19:00h.
-          Breu descripció: jornada formativa per a empreses beneficiàries d’ajuts Leader que tinguin un Pla de Millora. Aquesta formació versarà sobre com fer un màrqueting responsable de l’organització.
 
 
Visita de l’Associació Wokiss – Polònia
(Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC))
-          Data i lloc: 22 d’abril. Sala de Plens del Consell Comarcal de la Garrotxa. Olot.
-          Hora d’inici i durada: de 10:00h a 13:30h.
-          Breu descripció: visita organitzada pel Consorci Ter-Brugent. Durant l’estada en territori català, l’Associació Wielkopolski O¿rodek Kszta³cenia i Studiów Samorz¹dowych (WOKiSS - www.wokiss.pl) visitarà el grup Leader ADRINOC, on podrà conèixer la implementació i els resultats del programa Leader en el territori.
 
 
Una oportunitat per a enfortir l'economia rural: El cooperativisme – PATT
(Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord)
-          Data i lloc: 14 d’abril. Oficines de la Cooperativa de Bellcaire d'Urgell. Bellcaire d'Urgell.
-          Hora d’inici i durada: de 16:30h a 22:00h.
-          Breu descripció: aquest seminari pretén donar a conèixer un model empresarial i social present en el món rural com és el cooperativisme i la seva manera de fer. La jornada mostrarà la visió de persones que coneixen de primera mà les cooperatives i que poden explicar quines són les claus del seu èxit, a més de proporcionar una visió realista i amb futur de com gestionar-les.
 
http://www.desenvolupamentrural.cat/system/uploads/attachment/nv_asset/2348/bellcaire_urgell_cooperativisme_140415_609.pdf
 
Jornada tècnica de Turisme Rural – PATT 
(Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord)
-          Data i lloc: 22 d’abril. Les Avellanes i Santa Linya.
-          Hora d’inici i durada: de 10:00h a 14:00h.
-          Breu descripció: el turisme rural és una activitat de diversificació econòmica i compta amb iniciatives que creen sinèrgies entre els diferents sectors econòmics del territori.
 
Visita al món de la masia d’Osona – PATT
(Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central)
-          Data i lloc: 11 d’abril. Osona.
-          Hora d’inici i durada: a les 09:30h.
-          Breu descripció: visita a masies i explotacions de la comarca d’Osona. Concretament, es visitarà l'església romànica de Sant Salvador de Serradellops, el Monestir de Santa Maria de Lluçà, i la masia la Font de Lluçà.
Aquesta activitat està relacionada amb el ‘1er Congrés del món de la masia: passat, present i futur del territori rural català’ , que es va celebrar del 11 al 13 de març, a Barcelona.
 
 
 
Visita al món de la masia del Solsonès – PATT
(Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central)
-          Data i lloc: 25 d’abril. Solsonès. 
-          Hora d’inici i durada: a les 10:00h.
-          Breu descripció: visita a masies i explotacions del Solsonès per a conèixer els masos i les activitats que s’hi desenvolupen. Aquesta activitat també està relacionada amb l’esmentat  ‘1er Congrés del món de la masia: passat, present i futur del territori rural català’.
 
 
Curs de cuina amb producte local -  PATT
(Consorci Centre de Desenvolupament Rural Pallars – Ribagorça)
-          Data i lloc: 13, 14, 15 i 16 d’abril. Club Sant Jordi. El Pont de Suert.  
-          Hora d’inici i durada: de 16:30h a 18:30h.
-          Breu descripció: El Consorci CEDER Pallars Ribagorça organitza aquest curs de cuina adreçat al públic en general i amant de la bona gastronomia, en el marc del projecte de cooperació catalana ‘Gustum’.
El curs constarà de 4 sessions on un cuiner autòcton mostrarà l’ampli ventall de productes agroalimentaris locals, i diverses tècniques culinàries que compaginin la novetat en l’art de la cuina i la tradició dels productes més nostrats.
Els assistents aprendran i assaboriran plats cuinats amb producte local de la mà de destacats restauradors del territori.
 
http://www.desenvolupamentrural.cat/system/uploads/attachment/nv_asset/2351/cartell_curs_de_cuina_ribagor_a_2014.pdf
 
Coworking i Teletreball a les zones rurals -  PATT
(Consorci Centre de Desenvolupament Rural Pallars – Ribagorça)
-          Data i lloc: 22 d’abril. Centre Cívic Tarraquet. Tremp.  
-          Hora d’inici i durada: de 17:30h a 20:30h. 
-          Breu descripció:  en territoris rurals, la recerca de feina sol ser complicada per als joves que han marxat a estudiar i volen tornar al poble, i per a molts professionals que, atesa la tipologia d’empreses, no troben clients i ofertes laborals que s’adeqüin al seu perfil.
Internet i les noves tecnologies han obert un gran ventall de possibilitats de comunicació que permeten deslligar el lloc de treball d’un espai físic concret. Així, en aquesta jornada es vol donar a conèixer les oportunitats que representa el teletreball i el coworking, què són els espais de coworking, què els diferencia dels vivers d’empreses, i que està passant a Catalunya i a nivell internacional. Aquesta jornada s’impulsa en el marc del projecte de cooperació catalana ‘Cowocat Rural’.
 
La jornada s’adreça a autònoms i treballadors tant del sector de serveis agraris, agroalimentaris i forestals, com tota la resta de sectors i professionals liberals, que vulguin conèixer el que molts diuen que és el futur del mercat laboral.
 
Presentació del material ‘Fem Parc’ (Parc Natural de l'Alt Pirineu i Parc Natural del Cadí-Moixeró)
(Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya)
-          Data i lloc: 9 d’abril. La Seu d’Urgell.
-          Hora d’inici i durada: d’11:00h a 13:00h.
-          Breu descripció: presentació del material editat des del Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya en el marc del projecte de cooperació catalana ‘Fem Parc’. Durant l’acte es lliurarà les carpetes amb les propostes ecoturístiques als alumnes que van assistir a la  formació, així com el certificat d’assistència al curs corresponent.
 
Acte dirigit a les empreses del sector turístic del territori. El projecte de cooperació Leader ‘Fem Parc’ té l’objectiu d’incentivar el desenvolupament socioeconòmic dels espais naturals protegits.
 
Fira Camp de Miralcamp
(Consorci Leader Urgell – Pla d’Urgell)
-          Data i lloc: 12 d’abril. Miralcamp
-          Breu descripció: el Consorci Leader Urgell – Pla d’Urgell ha col·laborat en l’organització de la ‘IV Mostra Gastronòmica de Cuina d’Estany’ de la Fira de Miralcamp, en el marc del projecte de cooperació ‘Gustum’, de foment del desenvolupament rural a través de la promoció dels productes agroalimentaris de qualitat del territori, en sinèrgia amb la restauració, el turisme, i el comerç.
 
 
Visita grup Leader de Polònia
(Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia)
 
El Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia es reunirà, el dia 16 d’abril, amb representants del GAL Warminski Zakatek (Polònia), amb l’objectiu d’intercanviar experiències i bones pràctiques, alhora que se cerca també possibles punts de cooperació de cara al nou període de programació.
 
 
Xerrades informatives projecte Odisseu
(Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya – ARCA)
 
Durant el mes d’abril, l’equip tècnic d’ARCA té previst impartir 3 xerrades informatives, juntament amb la Fundació del Món Rural, per tal de donar a conèixer el projecte ‘Odisseu’ als alumnes universitaris. Les ponències previstes són les següents:
  • 16 d’abril, presentació Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
  • 20 d’abril, presentació Universitat de Barcelona (UB) .
  • 29 d’abril, presentació Universitat de Barcelona (UB).
 
L’objectiu del projecte de cooperació Leader ‘Odisseu’ és fomentar el retorn i la inserció laboral dels joves en el medi rural.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.