· El futbolista Bojan Krkic ha estat el padrí de la caminada popular, que ha reunit unes 600 persones, amb 400 escolars del municipi

sge
Foto: Ajuntament de Mollerussa
El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau; la subdirectora de Promoció de la Salut de la Secretaria de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, i l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, han participat avui en una caminada saludable i popular a Mollerussa, que ha estat l’acte central de la celebració d’enguany del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) a Catalunya, impulsada per la Generalitat de Catalunya per fomentar entre la població una vida activa i saludable. El futbolista de Linyola Bojan Krkic, jugador de l’Stoke City FC anglès, ha estat el padrí de l’acte.
 
Unes 600 persones, amb protagonisme destacat pels escolars de la població (de 5è de primària i 1r d’ESO), uns 400, han pres part en l’activitat organitzada per l’Ajuntament del municipi. També hi eren persones i representants de les diferents entitats de Mollerussa i rodalies.
 
Les autoritats, acompanyades del representant territorial de l’Esport a Lleida, Joan Segura, han sortit des de la plaça de Manuel Bertrand per recórrer un itinerari semiurbà pel municipi, de 4,2 km. En arribar al mateix punt d’inici, i amb la col•laboració de l’àrea bàsica de salut del Pla d’Urgell-CAP Mollerussa, s’ha ofert als participants un avituallament amb aliments saludables i s’han dut a terme uns tallers de promoció de la salut (sobre alimentació, deixar de fumar, control de factors de risc, etc.) dins del programa de promoció de l’activitat física i salut.
 
A continuació, han tingut lloc els parlaments i Bojan Krkic, que no ha pogut fer la caminada per culpa d’una lesió, ha entregat una pilota signada a representants dels 8 centres educatius de Mollerussa que s’han adherit a la celebració (CEIP Ignasi Peraire, CEIP Pompeu Fabra, CEIP Les Arrels, Col·legi del Carme, Col·legi La Salle, IES Terres de Ponent, IES La Serra i Centre ACUDAM-ACELL). Per acabar, ha tingut lloc una coreografia musical conjunta interpretada per diverses escoles locals, a partir de l’actuació registrada en vídeo per un grup d’alumnes de 5è i 6è de primària de l’escola Francesc Arenes, de Golmés, impulsada a través del Pla Català d’Esport a l’Escola.
 
Ivan Tibau ha afirmat que Mollerussa “ha complert les expectatives” com a organitzadora de l’acte i ha evidenciat que és una ciutat “activa, que aposta per l’esport i que el promou als més joves”.  Per la seva banda, Carmen Cabezas, ha recomanat l’activitat física als més petits per “sentir-se més be, tenir millors notes i estar més contents”, mentre que Marc Solsona s’ha felicitat que el municipi i la seva gent “sap combinar esport i salut”. Bojan Krkic s’ha mostrat “feliç de ser en l’acte i compartir uns moments” a la seva terra en un acte d’aquest tipus. 
 
"Sedentarisme=malaltia, Activitat Física=salut"
 
El Dia Mundial de l’Activitat Física es celebra des del 2002 a tot el món i Catalunya hi està participant des del dia 6 d’abril i fins el proper 30 d’abril, per sisè any consecutiu, gràcies a l’impuls del Pla nacional de promoció de l’activitat física (PNPAF) i el PAFES –desenvolupat pel Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport en els darrers anys-, amb diverses iniciatives de promoció arreu del territori, com aquesta caminada, per sensibilitzar la població de la importància de dur una vida físicament activa.
 
L’eslògan de la celebració del DMAF d'aquest any és: "Sedentarisme=malaltia, Activitat Física=salut", i el missatge que es vol transmetre a la població és el de promoure l'activitat física almenys 30 minuts al dia, tot i que en infants i adolescents es recomana 60 minuts. Amb la col•laboració, un any més, de la Fundació Agrupació, el repte d'aquest any és superar la xifra de més de 200.000 persones, –dels àmbits educatiu, sanitari, empresarial i de lleure–, que hi van participar el 2014 a través de 516 esdeveniments de 671 entitats diverses.
 
Avui, al web del PAFES ja s’havien registrat més de 300 esdeveniments per part d’entitats i institucions de tot tipus. Les activitats i els esdeveniments realitzats amb motiu del DMAF es poden registrar fins el 30 d’abril al web pafes.cat i compartir-los a les xarxes socials: al compte de Twitter @DiaMundialAF15; a l’Instagram @activatx, a través de les etiquetes #DMAF2015 (va ser trending topic el 6 d'abril) i #moute30minuts, i al Facebook (Dia Mundial de l’Activitat Física 2015).
 
Tenint en compte que el sedentarisme és el tercer factor de risc de mort als països occidentals (més de 3.000 morts anuals a Catalunya), la Generalitat té en marxa diverses actuacions en aquest sentit. Potenciar els programes de protecció i promoció de la salut i la prevenció de les malalties cròniques és una de les prioritats del Pla de salut 2011-2015 i del Pla de Govern, i és per això que seguir impulsant el PAFES és un dels objectius estratègics. El PAFES ja s’ha estès al 99% del territori i més de 500.000 ciutadans ja han rebut consells sobre activitat física saludable en els centres de primària.
 

2  

Imatges

Fotografia de la sortida (Autor: Ajuntament de Mollerussa)

Fotografia de la sortida (Autor: Ajuntament de Mollerussa) 1173

Fotografia de Bojan Krkic, amb alguns escolars de Mollerussa

Fotografia de Bojan Krkic, amb alguns escolars de Mollerussa 570