• L’exposició està  coorganitzada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya a Ullastret i el Museu Arqueològic de Zagreb
  • La mostra s’emmarca en el projecte europeu Achéologie et Cultures de l’Âge du Fer en Europe (ArCAFE), de la riba nord del Mediterrani
  • S’hi exhibeixen per primer cop objectes ibers usuals, bèl·li i religiosos, alguns tan emblemàtics com les joies del tresor de Tivissa, l’estela inscrita de Santa Perpètua de Mogoda i un dels cranis enclavats d’Ullastret.

 

El Museu Arqueològic de Zagreb acull actualment l’exposició internacional Northern Iberian: Life, death and ritual beyond the Pyrenees (Els ibers del nord: vida, mort i ritual a l'altra banda dels Pirineus) coorganitzada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Museu Arqueològic de Zagreb (Croàcia) en el marc del projecte europeu ArCAFE (Achéologie et Cultures de l’Âge du Fer en Europe). El projecte, finançat per la Unió Europea, compta també amb la participació del Museu Henri Prades de Lattes (França) i està coordinat per la Maison de l’Orient et de la Méditerranée (Centre National de la Recherche Scientifique, França). L’objectiu principal d’aquest projecte és difondre a la ciutadania les tres “cultures” de l’Edat del Ferro (1er mil·lenni aC) de la riba nord del Mediterrani: els Iapodes (Croàcia), els Ibers del nord-est de la península Ibèrica (Catalunya) i els Gals (sud de França) d’una manera tangible, instructiva i lúdica.   
 
L’exposició Northern Iberian: Life, death and ritual beyond the Pyrenees, comissariada per Gabriel de Prado, coordinador del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Ullastret i l’arqueòloga M. Carme Rovira, mostra a través de més de 200 peces, els aspectes essencials dels pobles ibers que van viure a l’actual territori català entre els segles VI i I aC. Cal recordar que a cultura ibera es va desenvolupar durant més de 500 anys al llarg de la costa mediterrània de la península Ibèrica i va mantenir estrets contactes amb altres pobles, especialment els gals, els grecs i els cartaginesos. Els ibers van ser una civilització avançada amb el seu propi idioma i alfabet, i vivien com a tribus independents fins a la conquesta romana durant la Segona Guerra Púnica.
 
Els objectes arqueològics que s’exposen a Northern Iberian: Life, death and ritual beyond the Pyrenees, procedeixen principalment de les col·leccions del Museu d’Arqueologia de Catalunya (de les seus de Barcelona, Ullastret, Girona, Olèrdola i Empúries) i d’altres col·leccions del Museu de Lleida, el Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet i el Museu Arqueològic Local d’Artesa de Lleida.
 
Al costat d’objectes tan emblemàtics com algunes de les joies del tresor de Tivissa, l’estela inscrita de Santa Perpètua de Mogoda i un dels cranis enclavats d’Ullastret, s’hi exhibeixen públicament, per primera vegada, altres testimonis de la vida quotidiana, la guerra i les creences dels antics ibers que poblaren Catalunya entre els segles V i I aC. Els recursos audiovisuals, alguns d’ells produïts especialment per aquesta ocasió, tenen una presència important en la mostra que també integra una àrea de jocs interactius i un simulador arqueològic adaptat al jaciment arqueològic d’Ullastret.
 
El catàleg, redactat per especialistes de la cultura ibèrica, contribueix a difondre a nivell internacional els resultats de la recerca científica feta a Catalunya en aquest camp els darrers anys.
 
L’exposició es pot visitar al Museu Arqueològic de Zagreb fins el 16 d’agost de 2015. Més informació de l’exposició:
 

1  

Imatges

Cartell del'exposició

Cartell del'exposició 87