• Més de 174 afectats ja disposen de la targeta "No puc esperar!", facilitada per professionals de la Salut, que els permet utilitzar gratuïtament lavabos dels establiments adherits a la campanya
  •  A més, a partir d’avui es posa en marxa la web i l’APP del projecte "No puc esperar!" per a dispositius mòbils, amb el suport del Consell Consultiu de pacients de Catalunya
Presentació del projecte
 
El Departament de Salut ha presentat avui un projecte pioner a tot l'Estat i que ja s'està aplicant amb èxit a cinc ciutats catalanes: Girona, Sabadell, Calonge, Palamós i Terrassa. Es tracta de la iniciativa "No puc esperar!", pensada per a totes aquelles persones que pateixen malalties intestinals.
 
Gràcies al projecte, més de 174 afectats ja disposen de la targeta "No puc esperar!", que els permet utilitzar gratuïtament lavabos de restaurants, comerços i equipaments adherits a la campanya.
 
La col·laboració dels metges i dels centres hospitalaris és fonamental per aquest projecte, ja que les targetes "No puc esperar!" emeses des d’ACCU Catalunya (Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya) són lliurades als pacients per metges especialistes, que col·laboren amb el projecte. Cal destacar que tant a les targetes lliurades com als adhesius identificatius dels locals adherits hi consta el logotip del Consell Consultiu de Pacients del Departament de Salut.
 
El projecte és una iniciativa d’ACCU Catalunya i de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona. I a més, té el suport del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya del Departament de Salut; de la Societat Catalana de Digestologia, i de GETECCU (Grupo Español de Trabajo en Enfermedad de Crohn y Colitis Ulcerosa).
 
El president de la Societat Catalana de Digestologia i Cap Clínic de les Seccions de Gastroenterologia i Endoscopia Digestiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Jordi Guardiola, ha destacat que "aquesta iniciativa ajudarà a pal·liar la por dels malalts a l’hora de poder trobar un lavabo quan el necessiten amb urgència i són fora de casa". I en aquest sentit, la presidenta de l’ACCU Catalunya, Imma Torrecillas, ha subratllat que el projecte "suposa una millora substancial de la qualitat de vida dels afectats" i ha agraït el suport important del Consell Consultiu, de les societats científiques i del patrocinador del projecte AbbVie.
 
APP "No puc esperar!"
 
També, avui, el Departament de Salut ha presentat la pàgina web i l’aplicació per a dispositius mòbils del projecte "No puc esperar!". Amb aquestes eines, el pacient que disposi de la targeta accedirà a la geolocalització dels centres hospitalaris col·laboradors i també dels lavabos adherits a la campanya. Així, segons la coordinadora del projecte, Ángeles Roca, "aquestes noves tecnologies contribuiran a una major difusió i implementació de la iniciativa".
 
Els establiments de restauració que desitgin adherir-se al projecte i les persones voluntàries que hi vulguin participar, també ho podran fer des d’aquest espai web, on hi trobaran el "kit del voluntari" i el "kit dels establiments".
 
La Directora d’Ordenació i Regulació Sanitàries, Roser Vallès, ha inaugurat aquest migdia l’acte i ha destacat que "el projecte promou valors com la solidaritat, l’esforç, el compromís, la voluntarietat i el foment d’aliances que coincideixen amb l’essència del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya en benefici de tota la comunitat".
 
Per la seva part, el president de GETECCU, Eugeni Domènech, ha parlat del projecte com "una fita exemplar, entre pacients, societats científiques, administració, indústria farmacèutica i la societat".
 
La iniciativa va començar ara fa 15 mesos a la ciutat de Girona i la intenció és que es vagi desplegant a tot Catalunya. Aquesta experiència d’èxit s’explicarà el pròxim 25 d’abril a Mèrida, durant la "Convención nacional de ACCU España". Un dels membres de la Comissió del projecte, el Dr. Xavier Aldeguer, cap de Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona, ha destacat que la iniciativa és "un clar exemple de la nova visió que ha de tenir el professional mèdic dels pacients, no tractar només malalties, sinó a les persones com un tot".
 
En diversos països s'han dut a terme iniciatives semblants com als Estats Units, Gran Bretanya, Austràlia, Nova Zelanda, Canadà, França i Bèlgica.
 
Adjuntem enllaços d’interès: