Xavier Pallàs.  Creu Roja de Mataró
Membres de la Creu Roja recuperant el cos de la balena
La Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural va rebre dissabte passat l’avís que hi havia un cetaci de més de 3 metres encallat a la costa de Mataró ( Maresme). Degut que el lloc era de difícil accés i a l’estat de descomposició en què es trobava l’animal es va decidir que l’Ajuntament retiraria el cadàver per a fer-ne el tractament corresponent.
 
Posteriorment, l’entitat SUBMON va advertir que es tractava d’una balena amb bec o zifi de Cuvier (Ziphius cavirostris). El zifi de Cuvier té una àmplia distribució a nivell mundial, però els seus hàbits fan que les observacions d’aquest animal siguin rares i que se’n desconeguin molts aspectes com ara la seva reproducció. Els zífids són cetacis odontocets de mida mitjana (presenten dues dents característiques a la mandíbula inferior) i pertanyen al grup dels grans bussejadors: poden fer immersions de més de dues hores, i només surten a la superfície per respirar uns minuts. Viuen en zones de gran profunditat, on s’alimenta principalment de calamars que cacen a més de 1.000m de fondària. Tot i que s’han observat alguns exemplars vius en aigües de Catalunya, l’últim encallament d’un zifi a Catalunya va ser fa més de deu anys, per la qual cosa es tracta d’una dada important.
 
Ziphius cavirostris està inclòs al llistat d’espècies en règim de protecció especial, està protegit pel conveni de Berna i catalogat dins l’Apèndix II del CITES (Conveni Internacional per al Comerç d’Espècies Amenaçades). La subpoblació del Mediterrani es va classificar com “Dades insuficients” segons la Llista vermella d’espècies amenaçades de la UICN, però està sent reavaluada per a ser classificada com a “Vulnerable”.
Xavier Pallàs.  Creu Roja de Mataró
Cos de l'animal encallat a la platja
Les principals amenaces per aquesta espècie al Mediterrani són el soroll submarí (tràfic marí, sònars militars i moviments sísmics), la captura accidental en arts de pesca, la ingestió de plàstics i la contaminació.
 
Finalment, gràcies a la col·laboració de la Creu Roja de Mataró, aquest dilluns es va poder remolcar l’animal fins la platja de Sant Simó, on efectius del Cos d’Agents Rurals van poder prendre les mesures biomètriques i mostres de l’aleta dorsal, que han de servir per fer diversos estudis. Així, es va poder comprovar que l'animal, d’uns 5 metres de llarg i 2,66 de perímetre, era un exemplar mascle que conservava una de les dents característiques de l’espècie.
 
En cas que trobeu un animal encallat a la platja, viu o mort, sobretot, no el toqueu i aviseu al telèfon d’emergències a Catalunya (112) per tal de poder-li donar l’assistència o el tractament adequats.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

2  

Fitxers adjunts

Balena bec

Balena bec
JPG | 163

Balena bec

Balena bec
JPG | 136