• La consellera Munté explica al Parlament el desenvolupament del programa "Pel bon tracte a les persones grans"
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha explicat avui al Ple del Parlament el programa "Pel bon tracte a les persones grans" impulsat pel seu Departament, per abordar les situacions de maltractament que pateixen les persones grans, i el paper protagonista de la comarca de l’Anoia en el desenvolupament d'aquest programa.
 
El programa “Pel bon tracte a les persones grans” implica:
 
  • Orientacions d'actuació contra els maltractaments a les persones grans.
  • La creació d’una Comissió nacional de seguiment del programa formada per la Generalitat, diputacions, entitats municipalistes i el Consell de la Gent Gran de Catalunya.
  • La formació de professionals de diversos àmbits.
  • La sensibilització de les persones grans i de la ciutadania en general a través de la campanya “Patrimoni de la Humanitat”.
  • I finalment, la intervenció en el territori.
 
De fet, tal com ha destacat Munté, "el Programa preveu que de forma coordinada cada comarca pugui tenir el seu propi protocol territorial d’abast comarcal, ja sigui donant suport a les iniciatives ja endegades, ja sigui ajudant a desplegar aquesta xarxa en altres punts del territori, com és el cas de l’Anoia. De fet, l’Anoia ha estat una de les cinc comarques pilot escollides per la seva implicació, trajectòria i experiència contrastada en aquest àmbit".
 
Aquesta comarca compta des del 2009 amb una Comissió de prevenció i detecció de situacions de maltractaments a les persones grans que està formada per representants de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal, els Ajuntaments de la comarca, la Diputació de Barcelona, el Consell de la Gent Gran de l’Anoia i entitats. Fruit del treball d’aquesta comissió, el 2011 es va donar a conèixer un document marc: “Protocol de prevenció i actuació contra els maltractaments a les persones grans de l’Anoia”.
 
Munté ha recordat que "amb la idea de donar un pas endavant i poder abordar de manera integral aquesta xacra social, el passat 6 de març es va iniciar el desenvolupament del programa “Pel bon tracte a les persones grans” a la comarca de l’Anoia" i ha especificat les seves fases d’intervenció. Durant el mes de març es van dur a terme sessions formatives per millorar la detecció i la intervenció en situacions de maltractament a les persones grans:
 
1r nivell: “Formació en sensibilització i detecció de maltractaments” adreçat a professionals del món sanitari, serveis socials i seguretat que mantenen una relació directa amb les persones grans. A petició del territori i amb la intenció d’adaptar el màxim el programa a les necessitats de la comarca, també s’organitzaran en breu dues formacions més per a professionals de l’àmbit de la banca, notaries, justícia i cossos de seguretat, així com una altra per a farmàcies i altres comerços.
 
2n nivell: “Formació en professionalització” adreçat als professionals que formen part de la Comissió per saber com cal intervenir en cas que s’hagi detectat una situació de maltractament. Es tracta de potenciar la cultura de l’abordatge interdisciplinari en situacions de maltractaments, emfatitzar la coordinació interprofessional i interinstitucional i donar eines per a la intervenció professional.
 
En aquest punt la consellera ha anunciat que "a finals del mes d’abril s’iniciarà el 3r nivell de suport al disseny del protocol i a la consolidació de la xarxa de recursos en el qual participaran els responsables de la Comissió per tal de presentar el Protocol d’intervenció a la comarca de l’Anoia durant el proper mes de juny". Es tracta, com ha explicat Munté, de "facilitar suport tècnic per a la millora del document marc del protocol anterior a fi d’establir un treball en xarxa més ampli i eficient".
 
Aquesta eina, segons Neus Munté, "servirà per atendre a les persones grans de l’Anoia amb la màxima celeritat i professionalitat, atès que cada un dels professionals coneixerà com acompanyar i atendre a la persona gran víctima de maltractament, des del moment de la detecció". Així doncs, "la comarca de l’Anoia serà la primera en presentar aquest protocol d’intervenció territorial amb el suport rebut per part del Departament de Benestar Social i Família".
 
Actualment aquest pilotatge territorial també s’està duent a terme al Pla d’Urgell, al Maresme, a l’Alt Penedès i al conjunt de les comarques de les Terres de l’Ebre.