Commemoració 30 anys de Pedra de tartera
La Biblioteca de Catalunya ha acollit aquest matí la presentació del programa d’actes i iniciatives que durant tot aquest any 2015 commemoraran el 30 aniversari de la publicació de Pedra de tartera. L’acte ha comptat amb representants de les diferents institucions i entitats que s’han unit per dur a terme aquest programa d’accions: Pen Català, Institució de les Lletres Catalanes i Institut Català de les Dones. Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya, ha exercit d’amfitriona i ha donat la benvinguda a l’espai on es conserva el fons de l’escriptora Maria Barbal.
 
Carme Arenas, presidenta del Pen Català i coordinadora del programa d’activitats, ha estat l’encarregada d’explicar les diferents accions previstes. Abans, però, ha destacat com la iniciativa de la celebració parteix del públic lector i del seu entusiasme, convidant a la relectura actualitzada de l’obra, 100 pàgines d’una senzillesa aparent que ha assolit més de 50 edicions i ha estat traduïda a una quinzena de llengües.
D’entre les activitats previstes destaquen:
  • Taula rodona-debat “Per a una relectura de Pedra de tartera”, dimarts 9 de juny. L’acte es proposa fer una lectura actual de la novel·la 30 anys després de la seva aparició. En el decurs de l’acte s’estrenarà un audiovisual sobre l’obra amb guió de Jordi Llorens i es distribuirà entre el públic assistent la publicació Pedra de tartera. La construcció d’una novel·la, amb material inèdit sobre l’obra. Hi intervindran: Joaquim Carbó, Heike Nottebaum, Ricard Ruiz i Roser Caminals-Heath.
  • Publicació de Pedres a la tartera, un volum d’homenatge dels lectors a Pedra de Tartera. El llibre recull el comentari i testimoniatge de més de 50 lectors de l’obra. Disseny de Jordi Embodas i publicat pel Grup 62.
  • Diferents exposicions i clubs de lectura a les biblioteques del territori.
  • Homenatge a Pedra de tartera a la Revetlla de Sant Jordi de les biblioteques públiques de Catalunya que dedicaran un espai especial als 30 anys de Pedra de tartera amb activitats com ara lectures en veu alta de fragments de la novel·la, el passi d’un ‘booktrailer’ sobre l’obra, aparadors culturals, exposicions de les diverses edicions amb el “hashtag” de la commemoració, murals amb les opinions dels lectors, i d’altres.
  • Lectura de fragments de Pedra de tartera a l’acte inaugural del curs acadèmic 2015 – 2016 de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.
  • El Departament d’Ensenyament ha habilitat un espai al portal XTEC per actualitzar el material didàctic sobre Pedra de tartera i posar-lo a l’abast de tota la comunitat educativa i facilitar el seu treball a les aules.

Montserrat Gatell, presidenta de l’Institut Català de les Dones i experta en l’obra de Barbal, ha declarat, durant la presentació, que la celebració és una correcció de l'oblit de les escriptores del nostre país i de les dones que  van patir la guerra civil espanyola, la postguerra, l’èxode rural i el silenci de gènere. També ha destacat com Pedra de tartera enriqueix el substrat literari del país perquè estant escrita en llengua pallaresa s’entèn a tot el món perquè tracta de valors universals.

Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, ha destacat com el portal lletrescatalanes.cat serà l’epicentre des d’on es podran seguir les actualitzacions relacionades amb la celebració. A l’espai web dedicat expressament per a l’ocasió es podran trobar notícies, el calendari d’activitats, imatges inèdites del procés de creació de l’obra, portades de les diverses edicions del llibre i algunes de les seves traduccions i la interacció amb altres portals com el Què Llegeixes o Llegim i Piulem així com el recull de piulades amb l’etiqueta #30tartera. D’aquesta manera es podrà fer la memòria del que han significat aquests 30 anys i recollir la nova memòria que es formi. Per a Borràs, Pedra de tartera mostra el viatge del particular a l’universal, de creixement personal de la protagonista. Passem de la dona i del món rural cap a valors universals com la senzillesa i la dignitat.
 
L’autora de l’obra, Maria Barbal, que finalment per problemes d’agenda no ha pogut assistir a l’acte, ha deixat escrit el seu “agraïment a les institucions implicades” i ha afirmat que se sent “desconcertada per tants reconeixements a una obra que descriu una realitat molt dura que encara no ha estat rescabalada”. Ha reconegut la tasca dels “lectors i les lectores que han mantingut viva la meva primera novel·la”. Barbal ha remarcat que “l’obra ja no em pertany perquè els lectors i lectores se l’han fet seva. És l’èxit de la novel·la i es transforma en la baula que la connecta amb la realitat que descriu.”
 
Pedra de tartera va guanyar el Premi Joaquim Ruyra, atorgat el 14 de desembre a La Nit de Santa Llúcia de 1984 per acord unànime del jurat i va arribar a les llibreries a finals de febrer de 1985. L’obra, primera novel·la publicada de Maria Barbal, una autora aleshores desconeguda, és una petita joia de la literatura catalana. Amb escassament 100 pàgines estava destinada a marcar un punt d’inflexió dins la literatura en narrar la història d’una dona abans, durant i després de la guerra civil espanyola en un petit poble del Pallars. Des d’aquell llunyà 1984, Pedra de tartera ha estat una obra cabdal que ha aconseguit fidelitzar un públic lector que s’ha anat renovant a cada generació i que va obtenir l’aprovació unànime de la crítica. Aquest èxit de lectors i crítica ha anat més enllà de les nostres fronteres i, a través de les més de 15 traduccions de què ja disposa, ha aconseguit ser una novel·la d’èxit de vendes i crítica a diferents països en què continua considerant-se una novel·la que tracta temes universals.