• L’adequació de la nova sala d’exposició s’ha dut a terme en el marc del programa Patrimoni en Acció, impulsat pel Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa”
  • La mostra recull material arqueològic inèdit procedent de les darreres excavacions realitzades al jaciment
Empúries
El Director General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, i el Director de Banca d’Institucions de "la Caixa" a Girona, Carles Juanola, han inaugurat aquest matí la nova sala d’exposicions temporals del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries que s’ha adequat en el marc del programa Patrimoni en Acció.
 
Impulsat pel Departament de Cultura, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i l’Obra Social “la Caixa”, el programa Patrimoni en Acció té per objectiu fomentar l’ús i el coneixement del patrimoni cultural català i a oferir a tots els ciutadans una forma diferent de veure´l i viure´l mitjançant l’acció directa de rehabilitació, restauració i millora dels serveis en els principals conjunts monumentals catalans. L'Obra Social "la Caixa" assumeix el cost econòmic del programa, amb una inversió prevista d'1,9 milions d'euros.
 
Bona part d'aquesta inversió -1,3 milions d'euros- es destina a la ciutat grecorromana d'Empúries i en concret, per a l'adequació de la sala polivalent, l'IObra Social "la Caixa" ha invertit un total de 131.000 euros. Gràcies a aquesta inversió, la nova sala d’exposicions, que ocupa l’espai d’uns antics magatzems, servirà també per altres usos i permetrà programar activitats culturals i millorar l’atenció al públic escolar.
 
La primera exposició que dona el tret de sortida a la programació cultural del conjunt arqueològic és "Empúries: Mirant el passat. Construint el futur", produïda pel MAC-Empúries, i on es fa una posada al dia dels resultats de les darreres excavacions i projectes de recerca desenvolupats a l'entorn del jaciment i dels projectes que s’estan portant a terme per millorar la qualitat interpretativa del conjunt arqueològic i l’experiència de la visita.
 
Empúries: Mirant el passat
Empúries és avui un dels conjunts arqueològics més singulars i rellevants del país. Tant per la seva significació històrica i el seu valor simbòlic com per l’estat de conservació de les seves restes i una llarga tradició de recerca i de protecció patrimonial iniciada ara ja fa més d’un segle. El conjunt arqueològic atrau cada any a un nombre important de visitants.
 
Les darreres excavacions realitzades a Empúries han permès fer descobertes tan importants com la muralla del recinte militar, les termes públiques de la ciutat romana, les necròpolis cristianes de l’Empúries romana, i avançar en el coneixement del port de la ciutat grega així com en el coneixement paleoambiental des del neolític fins a l’època medieval. Totes aquestes descobertes ajuden a fonamentar una reconstrucció constant del relat històric del jaciment, des dels orígens de l'assentament fins a l'actualitat. L’exposició s’acompanya de materials arqueològics recuperats durant les campanyes d’excavació i que fins ara no s’havien mostrat. En destaquen les troballes més recents procedents de les campanyes realitzades a les necròpolis, en la que es poden veure aixovars funeraris sencers, la troballa d’una figureta de la deessa Fortuna i un caduceu de bronze procedents d’un espai de culte domèstic d’una casa romana, o el fragment d’un peu de taula de marbre esculpit en forma de cap de lleó, trobat en la darrera campanya del 2014.
 
Empúries: Construint el futur
Continuant amb la posada en valor del conjunt arqueològic i amb l’objectiu de potenciar i dinamitzar aquest important recurs patrimonial, la mostra explica les diverses actuacions que s’estan portant a terme encaminades a impulsar el seu ús social, el seu coneixement i la millora de l’experiència de la visita.
 
Entre aquestes actuacions destaquen la posada en funcionament del nou centre de recepció de visitants, així com altres projectes que s’estan desenvolupant també en el marc del programa Patrimoni en Acció que impulsen conjuntament el Departament de Cultura i l'Obra Social "la Caixa": restauració de mosaics grecs; projectes de museïtzació de l’estoa de la ciutat grega i del criptopòrtic de la domus romana dels mosaics; nou audiovisual pel centre de recepció de visitants; nova exposició permanent del museu monogràfic del jaciment i adequació d’aquest espai per a exposicions temporals.
 
Totes aquestes actuacions, juntament amb els avenços en el coneixement del passat emporità que són possibles gràcies a la recerca i les intervencions arqueològiques dels darrers anys, fonamenten una reconstrucció constant del relat històric, des dels orígens de l’assentament fins a l’actualitat.
 
Nous equipaments i serveis d’acollida; noves museografies i nous recursos interpretatius; nous espais restaurats i museïtzats a l’itinerari de visita per oferir  un relat històric i una interpretació renovada de les restes arqueològiques que s’han de poder transmetre d’una manera adequada, propera i atractiva a tots aquells que visiten i gaudeixen d’un jaciment tan excepcional com és Empúries.
 

2  

Fitxers adjunts

Fotografia: Empúries. Mirant el passat.Construint el futur (1)

Fotografia: Empúries. Mirant el passat.Construint el futur (1)
JPG | 1028

Fotografia: Empúries. Mirant el passat.Construint el futur (2)

Fotografia: Empúries. Mirant el passat.Construint el futur (2)
JPG | 1232