• Més de 140 professionals revisen els assoliments i els reptes del PINSAP per al 2020 durant la I Jornada de Treball del Pla Interdepartamental de Salut Pública
  • Boi Ruiz remarca la implicació de tot el Govern per millorar la salut de la població
I Jornada de Treball del PINSAP
Més de 140 professionals han participat a la I Jornada de Treball del PINSAP (Pla Interdepartamental de Salut Pública) per revisar els assoliments del programa i les actuacions per al 2020.
 
El pla, pioner a l’Estat, es va posar en marxa el febrer de 2014 i està en la línia de les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per impulsar la salut des de tots els àmbits de l'acció del Govern i la societat.
 
Precisament, durant la jornada, la directora de Salut Pública de l’OMS, Maria Neira, ha assenyalat que estratègies de salut en totes les polítiques, com el PINSAP, són clau per allargar els anys en bona salut de la població.
 
I també en aquest sentit s’ha expressat el conseller de Salut. Boi Ruiz ha destacat que el PINSAP implica de manera conjunta i coordinada tot el Govern, les Administracions locals i les entitats, i tota la societat, amb un objectiu comú: millorar l'esperança de vida en bona salut de tota la població. Ruiz, a més, s’ha mostrat obert a qualsevol iniciativa que uneixi esforços i complicitats per sumar salut.
 
Precisament, un any després s’han posat en marxa accions per fer front als 5 reptes fonamentals per a la salut pública actual i allargar els anys en bona salut de la població.
 
Reptes fonamentals
 
El primer repte és controlar l’excés de pes de la població i disminuir la incidència dels problemes de salut crònics. Per això es promou el consum de fruita en tots els àpats. Una de cada tres persones fa més d’un àpat setmanal fora de casa i només el 10% de la població menja les 5 peces diàries de fruita o verdura fresca recomanades. El projecte "Aquí sí. Fruita i salut" ja és una realitat, amb la complicitat del sector comercial. És una campanya de promoció i identificació dels establiments compromesos amb l'oferta de fruita fresca i fàcil de menjar. Fins ara s’ha implantat en restaurants de Lleida, on se n’ha fet la prova pilot, i també de les Terres de l’Ebre. Ara s’està estenent a la resta del territori.
 
El segon repte és prevenir i controlar les infeccions. En els últims vint anys s’han evitat més de 900.000 casos de malaltia. La inversió en vacunes representa una tercera part del pressupost de salut pública. A Catalunya se n'administren cada any més de tres milions de dosis a més d’un milió i mig de persones. El 2014 s’ha elaborat i aplicat un nou calendari de vacunacions, que potencia la immunització contra l'hepatitis A o la tos ferina en dones embarassades, que s’ha associat a una reducció del 25% dels casos en nadons menors de 3 mesos. Ja fa anys que es treballa de manera coordinada amb les entitats i el sistema sanitari en programes de prevenció i control del VIH i altres malalties de transmissió sexual. El 2014 s’ha fet front a brots importants de malalties infeccioses i s’han sumat esforços de l'Administració i de l'àmbit sanitari davant l'alerta global de la malaltia de l'Ebola.
 
El tercer repte és la promoció de la salut mental, amb incidència especial en el control de les addiccions, que és el quart desafiament. La prescripció social impulsa l’ús de recursos comunitaris, principalment municipals, per potenciar la salut mental. El programa Fitjove, en marxa en diversos municipis, promou, en coordinació amb els ajuntaments, la pràctica de l’esport per prevenir les addicions en joves amb risc.
 
Entre el 2011 i el 2014 s’ha ajudat a deixar de fumar 200.000 persones de més de 15 anys i, en els darrers deu anys, el programa "Classe sense fum" ha contribuït a reduir a la meitat el nombre dels estudiants que fumen. La visió contrària a l'ús de les cigarretes electròniques en els espais públics ha estat pionera i ha marcat criteri. S’han editat recomanacions, s’han organitzat xerrades i se n’ha monitorat el consum, d'acord amb les consideracions del Consell Assessor sobre Tabaquisme de Catalunya. L’objectiu d’aquestes mesures és, d’una banda, transmetre la idea que aquells qui fumen tabac electrònic, de fet, estan fumant i, de l’altra, frenar-ne l'increment del consum, cosa que, de fet, s’ha aconseguit atès que les dades de l’ESCA 2014 indiquen que només el 0,8% de la població de més de 15 anys en consumeix.
 
El cinquè repte és la implicació de tot el país en la construcció global de la salut. Per això el PINSAP es desplega en diversos àmbits. Maria Neira, directora de Salut Pública de l’OMS, també ha posat en relleu la importància dels factors lligats al medi ambient en la salut i ha emfasitzat la necessitat del treball intersectorial per millorar-ne la gestió.
 
En les jornades territorials del PINSAP, dutes a terme en totes les regions sanitàries, s'ha fet evident la participació activa dels departaments, els ajuntaments, les entitats i el sistema sanitari en els objectius del Pla, així com la voluntat de cooperar encara més.
 
Lletres i salut
 
Amb la Institució de les Lletres Catalanes i la xarxa d’hospitals promotors de la salut s’ha desenvolupat el projecte Lletres i salut, una iniciativa amb accions arreu de Catalunya. Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes i ponent de la Jornada, ha assenyalat la importància de la cultura per millorar la salut. De fet, diversos estudis mostren una major supervivència de les persones que participen en activitats culturals.
 
Pel que fa a la salut laboral, s’està treballant en la definició i el reconeixement de les empreses promotores de salut.
 
Un dels temes més importants en el marc del PINSAP és la salut comunitària. En aquest camp s’està potenciant el paper de l'atenció primària i la salut pública, en col·laboració amb les oficines de farmàcia, l’Administració local i les entitats del tercer sector. Un grup de treball de la Jornada s’ha centrat en l’aplicació pràctica en diverses zones de Catalunya del projecte COMSalut, una iniciativa pionera al món.
 
Un altre grup de treball ha revisat el Test salut, creat mitjançant un acord de Govern. És un mètode per valorar la incidència que tenen en la salut de les persones les polítiques i els plans dels diferents departaments. N’és l'objectiu maximitzar els impactes positius per a la salut de qualsevol acció que es porti a terme.
 
 
Balanç del primer any del PINSAP:¿@http://youtu.be/DGhi52XdgLE