• La sessió, organitzada conjuntament amb la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, ha comptat amb la representació d’ajuntaments com Terrassa, Sabadell, Sitges, Mataró, Vic, entre d’altres
 
  • El cànon social de l’aigua beneficiarà a més col·lectius i se’n facilita la sol·licitud a través de la via telemàtica o dels agents socials dels ajuntaments i d’altres organismes
 
  • Més de 335.000 famílies obtenen bonificacions al rebut de l’aigua gràcies al cànon social que es va implantar a mitjans de 2011 o a l’ampliació per trams
 
Cànon social
L’Agència Catalana de l’Aigua, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, ha celebrat aquest dimecres una sessió adreçada a representants municipals destinada a informar sobre les noves cobertures del cànon social de l’aigua. En la trobada hi ha assistit prop d’una vintena de representants municipals de municipis com Terrassa, Sabadell, Sitges, Mataró, Vic, entre d’altres.
 
Arran de l’entrada en vigor de la llei de pressupostos per al 2015, l’ACA ha ampliat la cobertura d’aquest cànon social a més col·lectius,. Amb les noves modificacions, poden acollir-se els perceptors d’una pensió mínima no contributiva per jubilació, jubilació per invalidesa i invalidesa, els destinataris dels fons de la prestació econòmica de la renda mínima d’inserció (RMI), els perceptors del fons del règim Fons d’Assistència Social (FAS), els perceptors del fons de la Llei d’Integració Socials dels Minusvàlids (LISMI) i, en el cas de les pensions mínimes contributives per incapacitat permanent no es té en compte el límit d’edat.
 
Fins a la data, el cànon social s’aplicava als pensionistes més grans de 60 anys i amb una pensió mínima per jubilació, incapacitat permanent o viduïtat i les unitats familiars amb tots els seus membres en situació d’atur. Aquests col·lectius poden seguir acollint-se al cànon social.
 
Una altra de les novetats és la tramitació per acollir-se al cànon social. Si fins a la data aquest tràmit s’havia de gestionar de manera presencial, ara hi ha la possibilitat de demanar-lo via telemàtica.
 
Al web de l’ACA (www.gencat.cat/aca), en la secció Cànon i altres tributs/ Usos domèstics, trobareu un destacat sobre el cànon social. Aquí es disposa de dos enllaços per dur a terme el tràmit en línia, tant per si ho demana un ciutadà o un ens vinculat als serveis socials.
 
Degut a les necessitats pròpies de gestió i control de les bonificacions, cal que el sol·licitant sigui el titular de la pòlissa o contracte de subministrament. En cas de no existir aquesta  coincidència, els interessats/des hauran de procedir prèviament al canvi de nom del contracte, tràmit que majoritàriament  les entitats subministradores duen a terme de forma gratuïta.
 
Els ajuntaments que vulguin aplicar tarifes socials en el seu rebut (pels mateixos col·lectius) poden subscriure convenis amb l’ACA per tal que amb una sola sol·licitud es puguin aplicar bonificacions en el total del rebut de l'aigua.
 
En l’actualitat, més de 335.000 famílies es beneficien d’algun tipus de bonificació en el rebut de l’aigua a través de les ajudes que ha implantat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Així, són ja 327.500 famílies les que s’han acollit a l’ampliació de trams, dirigida a les unitats familiars de quatre o més membres, o a aquelles amb persones amb grau de disminució superior al 75%. Per la seva banda, més de 8.300 famílies s’han acollit al cànon social de l’aigua, que significa un rebaixa mitjana del 22% respecte a la resta d’usuaris.

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 234

Foto

Foto
JPG | 20