• Aquesta atenció se centra en les necessitats de les dones i pretén la desmedicalització al màxim possible, potenciant l'evolució natural del part normal
  • A dia d’avui, 15 hospitals disposen de banyera per oferir a les dones la possibilitat d’immersió en l’aigua durant la dilatació o el part
  • El 5 de maig se celebra el Dia Internacional de la Llevadora, una figura clau per oferir una atenció de qualitat a la salut reproductiva de la dona en l’àmbit de la promoció, prevenció i atenció
El Departament de Salut lidera el Congrés Europeu COST-BIRTH per millorar l’atenció a les dones i les seves famílies durant el procés de part normal que se celebra del 4 al 6 de maig al Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB).
 
Catalunya acull la reunió d’aquest grup d’experts internacionals, que es troben dues vegades cada any en una ciutat europea. La trobada coincideix amb el Dia Internacional de la Llevadora, que se celebra el 5 de maig sota el lema "Llevadores: per un demà millor".
 
Aquest Congrés reivindica la tasca d’aquests professionals a l’hora d’oferir una atenció de qualitat a la salut reproductiva de la dona i el nounat en l’àmbit de la promoció, prevenció i atenció tant als hospitals com a l’atenció primària.
 
El Congrés finalitzarà el dimecres 6 de maig a la tarda amb un seminari sobre l’atenció a la maternitat a diferents països per reivindicar la contribució dels llevadors i les llevadores.
 
La realitat catalana
 
A Catalunya hi ha definida una cartera de serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva, de la qual cal destacar la responsabilitat dels llevadors i les llevadores com a professionals de referència per a les dones.
 
S’han adscrit al projecte d’implantació de bones pràctiques en l’atenció al part normal 32 hospitals de la xarxa hospitalària d’utilització pública (XHUP) de Catalunya, que han rebut durant els últims anys suport econòmic per adequar les seves infraestructures i adquirir material específic per a una millor atenció al part amb la mínima intervenció. A dia d’avui, 15 hospitals disposen de banyera per oferir a les dones la possibilitat d’immersió en l’aigua durant la dilatació o el part.
 
En general, la proporció de cesàries és menor en els hospitals de la XHUP de Catalunya que en els hospitals privats. A més, aquesta dada és encara més baixa en els centres assistencials adscrits a la implementació de les bones pràctiques en l’atenció al part normal.
 
Pel que fa a la instrumentació dels parts, tots els hospitals mostren una tendència decreixent en l’ús de fòrceps, mentre que augmenta l’ús de ventoses i altres eines no especificades en l’atenció al part normal.
 
Una prioritat del Pla de salut 2011-2015
 
L’atenció integral a la salut de la dona, i en especial a la salut maternoinfantil, és una prioritat del Pla de salut 2011-2015. El Departament de Salut treballa en les recomanacions i bones pràctiques per a l’atenció al part normal i compta amb les llevadores per a la seva implementació als hospitals de Catalunya.
 
El Departament de Salut també ha incorporat el Dossier per a la formació de residents d’infermeria en obstetrícia i ginecologia, que aquest any ha estat distingit com a bona pràctica del Sistema Nacional de Salut (SNS) de l’any 2014. Més de 130 residents d’infermeria en obstetrícia i ginecologia a Catalunya han utilitzat el Dossier que permet l’observació directa del seu procés d’aprenentatge en els períodes 2013-2014 i 2014-2015.
 
Aquest Dossier esdevé una eina que acompleix amb la funció normativa i fa possible l’aprenentatge a través de la pròpia experiència; a la vegada, se situa en el marc d’actuacions per fomentar i generar innovació que es porten a terme des de la Direcció General de Planificació i Recerca en Salut.
 
 
Més informació:
 
Dia Internacional de la Llevadora
 
Canal Salut. Embaràs, part i postpart