
Aquest cap de setmana, el Departament d’Agricultura organitza 4 activitats per mostrar la geologia als visitants del Cadí-Moixeró, el Paratge de Poblet, l’Alt Pirineu i la Zona Volcànica de la Garrotxa
Parcs Naturals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural se sumen al Geolodia 2015, una iniciativa que va néixer fa 10 anys organitzada per diverses institucions geològiques d’àmbit estatal. L’objectiu final és ensenyar la geologia a tothom interessat i fer-ho amb ulls de geòleg. A tot l’Estat espanyol, s’han organitzat 54 excursions simultànies, una per a cada província. Les activitats dels Parcs de Catalunya es faran aquest cap de setmana.
Paratge Natural de Poblet
El Bosc de Poblet és una zona amb una gran riquesa geològica: la falla de Poblet, el modelat granític de la vall de Castellfollit i les nombroses mines en galeria i a cel obert, com ara el filó de l’Atrevida o la mina Tacha, ofereixen un marc excepcional per veure-hi un gran nombre de processos i de materials. Saulons, pissarres, roques calcàries, gresos vermells i granits són alguns exemples dels tipus de roca que hi podem trobar.
L’activitat prevista per al dia 9 de maig consistirà en un recorregut per la zona del Pic de l’Àliga, tot caminant una estona per veure els antics aprofitaments miners. A la tarda, es farà, de manera opcional, una visita gratuïta a la cova de la Font Major de l’Espluga de Francolí per veure’n les estructures geològiques que fan possible aquesta gran surgència.
Per a més informació i inscripcions, contacteu amb l’oficina de gestió del Paratge Natural de Poblet trucant al 977 871 732 o través de la pàgina
Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa
El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, en col·laboració amb l’Ajuntament de les Preses, organitza el pròxim dissabte, 9 de maig, una excursió que permetrà a totes les persones assistents saber més sobre la formació del llac de resclosa volcànica més gran de la península Ibèrica: la vall d’en Bas. La sortida serà guiada pel geòleg Llorenç Planagumà, assessor del Parc Natural, i pel biòleg Emili Bassols, biòleg i tècnic de Parc.
L’objectiu de la sortida matinal, que s’iniciarà al baixador de Codella a les 9 del matí i finalitzarà pels volts de la una del migdia, és mostrar el procés geològic que va motivar la creació de la vall d’en Bas. Això és previst fer-ho visitant la colada de lava del volcà del Puig Jordà, la zona del Bosc de Tosca, on les persones assistents podran saber més sobre els anomenats tossols, i, finalment, enfilant-se fins al Volcà del Racó, des d’on es gaudeix d’una bona panoràmica de la zona.
S’obsequiarà les persones assistents amb una Carta vulcanològica i documentació sobre el Parc Natural. Cal inscriure’s prèviament a l’adreça de correu electrònic webassol@gencat.cat.
Quan Horaris
Data: 9.5.2015 - 9.5.2015 De 9 h a 13 h
Dissabte Entrada gratuïta

Parc Natural de l’Alt Pirineu
El Parc organitza l’activitat La Vall de Cardós: roques amb 600 Ma d’antiguitat modelades ‘recentment’ per l’acció glaciar.
L’itinerari proposat per conèixer la geologia de la vall de Cardós es concentra en dos aspectes principals:
- l’observació de les formacions rocoses del cambroordovicià, amb detalls dels efectes produïts per l’orogènia herciniana, i
- el modelatge ‘recent’ de les últimes glaciacions i la formació del paisatge actual de la vall.
Es farà un recorregut de sud a nord amb 3-4 parades per estudiar afloraments a la vora de la carretera i una curta pujada a peu per tenir una perspectiva de tota la vall.
Dia:
Punt de trobada: Llavorsí, pàrquing davant de la Central
Hora: 9 h
Durada: 4-5 hores
Guies:
- Gonçal Rivas, geòleg, Centre Territorial de Tremp de l’ICGC
- Àlex Verdaguer, geòleg
- Agustí López i Pla, geòleg
- José Ángel López, geòleg
Parades
1. Sitja de sal: successió rítmica i monòtona de capes de lutites grises (pissarres) i gresos quarsítics dels nivells superiors de la seqüència cambroordoviciana.
2. Bordes de Tormedo: dipòsits glaciars, particularment de morrenes lateral i frontal, que inclouen blocs de granit provinent de la capçalera de la vall.
3. Pont de Contioles (‘pedres dels holandesos’): microplecs dintre de la seqüència cambroordoviciana que mostren la intensitat de la deformació de l’orogènia herciniana.
4. Esterri de Cardós: observació dels diferents components d’un ventall al·luvial, des de la zona d’erosió, a la capçalera, fins a la de deposició, al fons de la vall.
5. Mirador de puig Bellero: panoràmica del relleu glacial deixat per l’última glaciació, fa ara uns 10.000 anys, que caracteritza la vall de Cardós, juntament amb l’efecte de l’erosió fluvial posterior i l’acció periglacial.
Parc Natural del Cadí-Moixeró
Aquest Parc ha previst la sortida a la demarcació de Barcelona sota el títol Sinclinal de Vallcebre. L’extinció dels dinosaures i la formació del Pirineu. S’organitza amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vallcebre, i serà guiada per Joan Casòliva, tècnic i geòleg del Parc Natural del Cadí-Moixeró.
Es visitaran els miradors de Cap Deig i el del Telefèric, i les antigues explotacions de carbó a cel obert del coll de Fumanya, de la mina de l’Esquirol i de Tumí. Es pujarà seguint la carretera al coll de Pradell fins al camí de grau Foradat i es continuarà travessant la gran esllavissada fins al grau Foradat. De tornada, s’agafarà el tren miner per veure com eren les antigues mines de carbó.
Dia: 10 de maig
Punt de trobada: plaça de l’Ajuntament de Vallcebre
Hora: 9 h
Durada: Mig dia. Cal dur el vehicle particular
Informació detallada: 93 824 4151
Per a més informació sobre Geolodia 2015 :
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
4