• Mascarell ha remarcat que durant la diada de Sant Jordi “es va accentuar la creixent importància de les dues o tres jornades anteriors, es va multiplicar la presència d’autors, així com l’impacte internacional
  • Durant la diada es va vendre 1,5 milions de llibres, un 4% més que l’any anterior, amb un increment de la facturació del 6%
  • El 53,59%  dels exemplars venuts estava editat en català
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha declarat que “Catalunya té a l’abast assolir la mitjana europea de lectors i que cal aconseguir aquest indicador consolidant el sector llibreter”. La mitjana europea UE-27 de l’índex lector se situa en el 68% de la població, segons dades del 2012. A Catalunya, l’índex lector va passar del 61,9% l’any 2010 al 65,3% l’any 2013. Mascarell ha fet aquestes apreciacions durant la seva compareixença en el Ple del Parlament per donar resposta a una Pregunta del Grup Parlamentari de Convergència i Unió entorn a la valoració del Govern sobre la celebració de la darrera diada de Sant Jordi.
 
En aquest sentit, Mascarell ha recordat que “el Govern impulsa amb el sector el que en diem el Pla Integral del Llibre, que es tradueix com a objectiu final en la cerca de més lectors. Hem de consolidar el sector i aprofitar que hi ha noves vocacions de llibreters i d’editors. Hem de crear un entorn perquè es puguin desenvolupar aquestes vocacions. Cal aconseguir que Barcelona sigui la capital editorial de la UNESCO; que el conjunt de fires del llibre que hi ha a tot el país estigui consolidat, i, per sobre de tot, hem d’aconseguir la internacionalització dels nostres autors, justament per fer possible que la seva possibilitat de professionalització sigui més alta”.  
 
El titular de Cultura ha assenyalat que la “valoració de la jornada del Dia del Llibre ha estat enormement positiva. És positiva des del punt de vista del sector editorial. Ho es també des del punt de vista de la represa del consum cultural, que s’està mantenint a l’alça al llarg d’aquests tres o quatre últims mesos. I ho és també des del punt de vista cívic, doncs s’ha mantingut el caràcter festiu tradicional de la jornada, que s’expressa cada any per Sant Jordi”.
 
El conseller ha posat de relleu que durant la Diada de Sant Jordi “es va accentuar la creixent importància de les dues o tres jornades anteriors, es va multiplicar la presència d’autors, se’n va accentuar l’impacte internacional, i es va aconseguir  una jornada de reconegut prestigi internacional.”
 
Mascarell ha assenyalat que durant la diada es va vendre “1 milió i mig de llibres, un 4 per cent més que l’any anterior”, i que aquesta activitat ha suposat “un increment de facturació del 6 per cent. En el conjunt de la jornada, es van vendre uns 20 milions d’euros en llibres, el 53,59 % dels quals estava editat en català”.
 
El conseller també ha subratllat que “es van vendre llibres, doncs, de molts autors” i que  “encara que normalment la gent es fixa en aquell llistat més obvi dels llibres més venuts, aquests llibres més venuts només representen el 7 %, la qual cosa vol dir que molta gent, molts autors, moltes autores, de tots els indrets de Catalunya van tenir la seva oportunitat al llarg de la jornada”.