Protecció Civil de la Generalitat i el Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC) han dut a terme aquest matí a la seu del COEIC una jornada informativa per explicar als enginyers industrials les novetats en matèria de protecció civil que han estat aprovades recentment (Decret sobre Plans d’Autoprotecció i el Document Únic de Protecció Civil, DUPROCIM).
 
La sessió, destinada principalment als tècnics redactors de plans d’autoprotecció i altres agents implicats, ha servit per donar-los a conèixer les noves eines de planificació en matèria de protecció civil aprovades recentment pel Govern i que van entrar en vigor el passat 5 d’abril de 2015.
 
La jornada ha estat presentada pel subdirector general de Programes en Protecció Civil, Jaume Guamis; i per Llum Llosa, membre de la Comissió d’Acció Professional del COEIC.
 
A la primera part de la sessió s’ha explicat el Document Únic de Protecció Civil (DUPROCIM) i els seus aspectes més rellevants, a càrrec del cap del servei de Gestió del Risc i Planificació de la DGPC, Joan Gràcia. La nova reglamentació (decret 155/2014) determina un document únic per a la planificació de la protecció civil municipal amb l’objectiu de la simplificació administrativa. Abans del nou decret cada risc havia de tenir el seu propi pla d’emergències. Ara, els municipis poden elaborar, aprovar i incloure tots els riscos que els afecten en un únic document, el DUPROCIM.
 
A continuació, la jornada ha seguit amb el balanç del nivell d’implantació de l’antic decret 82/2010 de Plans d’Autoprotecció i l’explicació del nou Decret 30/2015 i els seus terminis, afectacions i principals novetats, a càrrec de Joan Gràcia de la Direcció General de Protecció Civil.
 
Aquest decret aprova el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció. Lobjectiu és regular les actuacions destinades a assegurar l’aplicació de mesures d’autoprotecció a les empreses i, en general, a les entitats i als organismes que fan activitats que poden generar situacions de greu risc col·lectiude catàstrofe o de calamitat pública, i també als centres i a les instal·lacions i a les seves dependències, públics i privats, que poden resultar afectats de manera especialment greu per situacions d’aquest caràcter.
 
Amb la revisió duta a terme pel nou decret, la majoria d’activitats d’oci, esportives i culturals de caràcter local, com per exemple les actuacions castelleres, les competicions esportives de baixa participació, les exposicions o les activitats tradicionals de baix risc, entre d’altres, queden exemptes de fer el PAU.
 
Per a totes les activitats que es fan en centres o a l’exterior, i també per a les sanitàries, docents i residencials públiques, prevalen els criteris d’ocupació (persones al centre o àmbit) a l’hora d’haver de realitzar o no un PAU. El criteri que marca l’elaboració del pla especial d’autoprotecció per a les activitats que es facin a l’aire lliure en espais no delimitats, passa de 1.000 a 10.000 persones. I en els espais delimitats, es passa de 500 a 5.000. D’altra banda, els hotels o discoteques, que ara tenien un llindar en 500 persones, passen a 1.000, d’acord amb la normativa estatal bàsica.
 
Després de l’exposició s’ha obert el torn de paraules, moderat pel responsable de la Subcomissió de plans d’emergència del COEIC, David Tisaire, que ha considerat que “jornades com aquestes aporten gran valor als enginyers, ja que els plans d’autoprotecció els poden redactar exclusivament els tècnics acreditats, i obtenir el coneixement directe de la font que l’impulsa, com en aquest cas la Generalitat, és de gran utilitat”. Jaume Guamis, subdirector general de Programes en Protecció Civil de la Generalitat, ha valorat positivament la sessió ja que “els enginyers industrials són uns actors molt importants en la planificació de protecció civil i les noves eines normatives ajuden a simplificar la feina de tots, amb l’objectiu de garantir la seguretat simplificant i agilitant els tràmits”.
 
Per tancar la jornada, el president de la Comissió de Seguretat del COEIC, Jordi Sans, ha fet referència a la participació activa dels enginyers industrials en la formació i habilitació del tècnics redactors de plans d’autoprotecció.
 

1  

Imatges

foto de la jornada d'aquest matí a la seu del COEIC

foto de la jornada d'aquest matí a la seu del COEIC 6190