Mapa Clean up

Més de 110 accions de neteja dels espais naturals catalans se sumaran el proper cap de setmana a la iniciativa europea "Let's Clean Up Europe!"

query_builder   7 maig 2015 11:16

event_note Nota de premsa

Més de 110 accions de neteja dels espais naturals catalans se sumaran el proper cap de setmana a la iniciativa europea "Let's Clean Up Europe!"

 

  • Els ciutadans de 27 regions d’Europa estan convidats a recuperar les escombraries i altres residus abandonats en el medi
 
  • L’Agència de Residus de Catalunya coordina les accions programades a casa nostra
 
  • Es realitzaran 60 accions a les comarques de Barcelona, 16 a les de Girona, 15 a les de Tarragona,  13 a les de l’Ebre i 10 a les de Lleida
Mapa Clean up
Entre el 8 i el 10 de maig se celebra a 27 regions europees la iniciativa europea “Let’s Clean Up Europe!” uns dies  en que els ciutadans poden participar, de manera voluntària, en diferents accions programades de neteja dels espais naturals, com boscos, platges, rius o rieres. La Comissió Europea fomenta les accions per sensibilitzar les persones sobre l’abast del problema dels abocaments incontrolats i promoure canvis de comportament.
 
A Catalunya, entitats públiques i privades ofereixen més d’un centenar d’entorns naturals del nostre país on poden participar ciutadans de totes les edats. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) coordina aquestes accions, promogudes per administracions públiques, de la mà d’associacions del tercer sector ambiental i centres excursionistes, escoles i instituts, associacions o ciutadans.
 
Les accions de neteja donen resposta a problemes ambientals originats per abocaments incontrolats en espais naturals (boscos, rius, platges, rieres…), per tal d’evitar possibles contaminacions i restaurar-ne l’habitat i el paisatge. Més enllà d’aquest fet, l’acció també té un alt potencial de sensibilització per la ciutadania, en ser una bona oportunitat per visualitzar de forma directa l’efecte dels comportaments incívics.
 
Més de 100 accions a 35 comarques
 
Catalunya participa amb 114 accions a 35 comarques de 5 demarcacions, prioritàriament a les de Barcelona (62%) i Girona (16%). En total hi participen 91 municipis. Es poden consultar a:
 
 
 
Pedagogia sobre la prevenció dels residus
 
L’experiència demostra que la gent se sorprèn de la quantitat de deixalles que es generen i es llencen al seu entorn. Com a particularitat, durant les accions de neteja, a Catalunya es farà pedagogia sobre la prevenció dels residus, i la brossa recollida se separarà de forma selectiva. En 5 accions, a més, es caracteritzaran les deixalles que es trobin. Serà a:
 
 
ENTITAT
ACCIÓ
DATA
LLOC
INS Lluís Domènech i Montaner
Netegem la platja
06/05/2015
Platja de Canet de Mar
Club Nàutic Port de la Selva
Acció conjunta Parc natural del cap de Creus i ajuntament Port de la Selva
09/05/2015
Cala Tamariua
Consorci per a la Gestió dels Residus Municipals del Montsià
Per un delta net!
10/05/2015
Platges delta de l'Ebre: platja del Serrallo, platja de l'Arenal i Bassa de les Olles, i altres.
Plàncton, divulgació i serveis marins
Let's clean up... L'ametlla de mar
10/05/2015
Espai d'interès natural cap de Santes Creus: Platges de l'Estany i Santes Creus
Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Netegem el Llastres!
10/05/2015
Desembocadura del Llastres
 
L’objectiu és demostrar que aquests residus són, en realitat, recursos. El paper, el vidre, els metalls i el plàstic, si es recullen, poden reciclar-se. A més, es redueixen els efectes sobre el medi ambient d’allò que s’aboca, es creen oportunitats econòmiques i llocs de treball, i es contribueix a impulsar Europa cap a una economia més circular.
 
A Catalunya, l’any passat es van promoure 95 accions de neteja durant el Clean up day, que es va celebrar el 10 de maig de 2014. Aleshores es van recollir 22,4 tones de residus i hi van participar més de 3.600 persones. Enguany, amb les 114 accions programades, les entitats estimen una participació de més de 6.800 voluntaris.
 
 
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus
 
Aquesta iniciativa està coordinada per la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, a través del Projecte LIFE+ del qual l’ARC n’és sòcia. L'objectiu és organitzar durant una setmana i arreu d'Europa, accions per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus; fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus; i fer canviar el comportament quotidià dels europeus  en àmbits com el consum o la producció. Enguany, la Setmana se celebrarà del 21 al 29 de novembre de 2015, dedicant el dia temàtic a la desmaterialització.
 
L’European Clean Up Day compta amb el suport econòmic dels sistemes integrats de gestió ECOEMBES i ECOVDIRIO, de l’Associació Paisaje Limpio i de la Diputació de Barcelona.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota

Nota
PDF | 123

undefined
undefined
undefined
undefined