Imatge de la jornada
Aquest matí, l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners, ha estat l’escenari d’una reunió tècnica amb personal de Protecció Civil de la Generalitat i del Cos d’Agents Rurals per preparar la distribució els propers dies i setmanes de 500.000 fulletons entre els veïns d’urbanitzacions, cases i nuclis aïllats de tot Catalunya amb consells per prevenir els incendis forestals i protegir-ne millor els seus habitatges.
 
La reunió ha estat presidida pel director general de Protecció Civil de la Generalitat, Jordi Aurich, i el director de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, que han fet balanç de la campanya d’hivern de sensibilització pel risc d’incendi que s’emmarca en el Pla de Protecció Civil INFOCAT.  A la mateixa taula també hi era present el director de l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners, Gabriel Esquius.
 
A la reunió tècnica hi han assistit els caps d’àrea bàsica comarcals del Cos d’Agents Rurals de Catalunya i els tècnics territorials de Protecció Civil de la Generalitat. També hi han intervingut el subdirector general de Programes en Protecció Civil, Jaume Guamis; i el subdirector dels Agents Rurals, Pere Omedes.
 
El director general de Protecció Civil ha destacat "la gran tasca de col·laboració interadministrativa entre la Generalitat, les diputacions i els consells comarcals" en planificació i en sensibilització. Aquesta feina ha permès, per exemple, que a Girona "131 municipis estan a punt d'aprovar el seu pla de delimitació" i seixanta més entraran en breu a redactar el seu pla.
 
El director de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, ha remarcat que "la franja de protecció perimetral no és opcional" i que, si es viu en una urbanització on hi ha bosc, és "bàsica i crítica" per protegir els boscos.
 
Aquesta campanya informativa és fruit del treball endegat pels Serveis Territorials d’Interior i d’Agricultura de Girona amb posterioritat als focs de l’Empordà de l’estiu del 2012. Enguany és el primer cop que es du a terme una campanya preventiva del risc d’incendi a l’hivern i primavera que inclou la comunicació directa al ciutadà que viu en zona forestal o molt propera.
 
Els Agents Rurals distribuiran els propers dies i setmanes fins a 500.000 fulletons editats per la Direcció General de Protecció Civil amb consells per als veïns que viuen en urbanitzacions, cases i nuclis aïllats en zona forestal o propera. Per això faran un porta a porta per distribuir aquest material entre la població més vulnerable que viu en urbanitzacions i cases/nuclis aïllats. Es tracta així, de garantir des de l’Administració que tots els habitants d’aquestes zones tinguin els coneixements bàsics per poder dur a terme una tasca preventiva i d’autoprotecció cap als seus habitatges.
 
El fulletó distribuït, “Protegiu-vos del foc”, és fruit d’un grup de treball coordinat per Protecció Civil de la Generalitat amb la participació del cos d’Agents Rurals, Medi Natural i Biodiversitat, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra i altres organismes i agències vinculades a la prevenció i extinció d’incendis.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha editat enguany 500.000 exemplars del tríptic ‘Protegiu-vos del foc’ que els Agents Rurals faran arribar properament als veïns de cases i nuclis aïllats i també urbanitzacions de Catalunya.
 
Els consells d’aquest tríptic inclouen tant les mesures de prevenció abans que arribi l’estiu per tal de mantenir la casa i l’entorn net:
 
  • Mantenir una distància mínima de 6 metres entre els arbres del jardí, evitant sobretot que les capçades no es toquin.
  • Cal tenir una mànega de reg flexible i prou llarga per envoltar la casa.
  • Cal evitar els materials inflamables en els tancaments (bruc sec, materials sintètics...)
  • Les barbacoes han de ser d’obra, amb mataguspires i tancament.
  • No llançar burilles; no encendre foc ni llançar coets o petards a menys de 500 metres del bosc.
  • Assegurar l’existència d’una franja exterior de protecció d’almenys 25  metres d’amplada al voltant, lliure de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida. (D’acord amb la Llei 2/2014, del 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic que modifica la Llei 5/2003 de Prevenció d’incendis forestals en urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i instal·lacions en terrenys forestals.
  • Evitar treballs i activitats que puguin generar guspires.
  • En cas que hi hagi foc: trucar al 112 i seguir les instruccions de les autoritats; si hi ha ordre d’evacuació els veïns han de tancat les portes i finestres; i si hi ha ordre de confinar, cal entrar a casa amb tota la família i mantenir-se agrupats.
 
Durant el mes de març, el Departament d’Interior, a través de Protecció Civil de la Generalitat, juntament amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, a través de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, i amb la col.laboració de Bombers de la Generalitat i Mossos d’Esquadra i el suport de les diferents diputacions, van dur a terme unes sessions informatives arreu del territori sobre la prevenció dels incendis forestals i l’autoprotecció davant el foc.
 
En aquestes jornades hi van assistir més de 150 alcaldes, regidors, responsables polítics i tècnics municipals i comarcals de protecció civil. Les  sessions es van fer a Granollers, Martorell, Lleida, Tortosa i Tarragona.
 
Les sessions sobre prevenció d’incendis forestals tenien l’objectiu de fomentar la prevenció i les mesures d’autoprotecció davant els incendis forestals durant tot l’any, i difondre les mesures de prevenció en urbanitzacions, nuclis i cases aïllades que s’han de dur a terme durant els mesos d’hivern i primavera per minimitzar el risc abans de l’arribada de l’estiu, que és l’època de major perill.
                     

4  

Imatges

Imatge 1 del tríptic de la campanya

Imatge 1 del tríptic de la campanya 1224

Imatge 2 del tríptic de la campanya

Imatge 2 del tríptic de la campanya 1339

Imatge 1 de la jornada

Imatge 1 de la jornada 434

Imatge 2 de la jornada

Imatge 2 de la jornada 1213

1  

Fitxers adjunts

Tríptic de la campanya

Tríptic de la campanya
PDF | 3521