-
La iniciativa forma part del treball conjunt entre el Departament de Salut i l'Associació Celíacs de Catalunya per millorar la detecció precoç d’aquesta malaltia

El Departament de Salut i l’Associació Celíacs de Catalunya treballen conjuntament en l’elaboració d’una guia sobre la malaltia celíaca adreçada als professionals d’atenció primària. L’objectiu és millorar el diagnòstic d’aquesta malaltia digestiva, que afecta una de cada 100 persones.
La guia l’estan ultimant conjuntament l’Associació i metges gastroenteròlegs pediàtrics, amb la revisió i el suport de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), i la Societat Catalana de Pediatria. En els pròxims mesos, tots els centres d’atenció primària de Catalunya, més de 360, rebran aquest manual.
La guia ofereix informació àmplia sobre la malaltia, les seves manifestacions clíniques, és a dir, símptomes i signes que presenta; el diagnòstic de confirmació; així com també els grups de risc de celiaquia. Cal recordar que aquesta malaltia, entre altres factors, afecta persones que tenen una predisposició genètica a patir-la i, per aquesta raó, és important que tots els familiars d’una persona celíaca es facin les proves corresponents. De fet, la guia posa l’accent tant al cribratge des de l’atenció primària, com també al seguiment que s’ha de fer del pacient diagnosticat i dels familiars de primer grau. A més, inclou el paper que hi juguen les associacions i bibliografia de referència, entre altres continguts destacats.
El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha subratllat "la importància de fer un diagnòstic precoç de la malaltia" ja que beneficia a la persona celíaca, evitant-li complicacions greus, i ha destacat també la importància de "treballar colze a colze amb les associacions" dins del marc del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya per tal d’avançar en la millora de la detecció de la celiaquia i en la millora de la qualitat de vida dels afectats.
Seminaris per als professionals d’atenció primària
Amb l’objectiu també de millorar el diagnòstic de la celiaquia, l’Agència de Salut Pública de Catalunya oferirà en col·laboració amb l’Associació Celíacs de Catalunya i les societats científiques implicades, seminaris específics de formació descentralitzats per als professionals d’atenció primària. Aquests cursos se centraran en la manifestació; el cribratge; la diagnosi i el seguiment de la malaltia.
A més, i adreçat a la població en general, es disposa d’uns tríptics sobre la celiaquia, que es troben també a la pàgina web del Canal Salut, que volen contribuir a informar i sensibilitzar a la societat sobre la malaltia.
17 de maig, Dia Internacional de la Celiaquia
Durant la roda de premsa, també s’han presentat els actes que l’Associació Celíacs de Catalunya ha organitzat per commemorar el Dia Internacional de la Celiaquia, el 17 de maig. L’entitat celebrarà una jornada a l’Espai Firal del Nou Parc Central de Mataró amb un seguit d’actes, entre els quals destaquen les activitats infantils, l’animació de carrer, un espai de productes i serveis sense gluten, i una botifarrada també sense gluten. S’estima que a Catalunya unes 75.000 persones són celíaques.
La celiaquia
Aquesta malaltia és un trastorn que provoca una intolerància al gluten que es pateix al llarg de tota la vida. Se sol manifestar durant la infància però pot aparèixer a qualsevol edat. Actualment es considera que es tracta de la malaltia crònica intestinal més freqüent en el món occidental.