Intervenció del conseller Espadaler a la Conferència dels Estats de la Unió
 

 
El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha afirmat que “és necessari adaptar les lleis a les noves tecnologies”. Així ho ha dit durant la seva participació a la V Conferència dels Estats de la Unió que durant tres dies se celebra a la ciutat italiana de Florència i en la qual es debat sobre seguretat envers els límits per garantir la protecció dels drets dels ciutadans.
 
Espadaler, després de recordar que la llei que regula la videovigilància data del 1997, ha manifestat que “la nostra experiència en matèria de videovigilància policial ens sembla que pot ser una referència d’un ús adequat i ètic d’aquest instrument”. I ha afegit: “Ara bé, al mateix temps, hem d’acceptar que el ritme vertiginós de les innovacions tecnològiques i els nous reptes de la seguretat han posat a sobre de la taula situacions de difícil solució amb els mecanismes legals existents que havien estat previstos per un context que poc tenia a veure amb el que afrontem en l’actualitat”.
 
En aquest contex, el conseller d’Interior ha considerat que “la garantia dels drets i la seguretat de les persones requereix l’ús per part dels cossos policials de desenvolupaments tecnològics dels sistemes de videovigilància que no estan previstos en la legislació actual però que no podem deixar d’utilitzar si volem garantir la seguretat de tots”. I ha sentenciat: “No podem deixar de protegir els ciutadans per manca d’una legislació actualitzada, ja que constituiria una greu irresponsabilitat”.
 
Espadaler ha fet aquestes manifestacions durant la seva participació aquesta tarda a la sessió que portava per títol Tecnologia, Seguretat i Llibertat en un context urbà la qual ha servit per recollir les experiències de les autoritats locals i regionals en la utilització de les noves tecnologies aplicades a la vigilància. En la seva participació, el conseller d’Interior ha explicat l’experiència de la Policia de Catalunya en l’aplicació de les noves tecnologies per millorar la seguretat dels ciutadans.
 
La V Conferència dels Estats de la Unió, que va començar ahir i acabarà demà, s’emmarca en el projecte europeu Surveille, un programa de recerca que vincula les qüestions ètiques i la regulació dels drets humans amb l’eficiència de les tecnologies de vigilància. En aquest projecte, el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya està associat amb el Fòrum Europeu juntament amb diversos municipis i institucions europees, com ara les ciutats de París i Le Havre (França), Lisboa (Portugal), Munic (Alemanya), Brno (República Txeca) i Emilia Romagna (regió italiana). A la Conferència hi prenen part destacats polítics europeus i internacionals com el primer ministre d’Itàlia, Matteo Renzi; Mohamed El Baradei, exdirector general de l’Internacional Atomic Energy Agency; el ministre d’Estat i de Desenvolupament Regional de Portugal, Miguel Poiares Maduro; els exprimers ministres d’Itàlia, Giuliano Amato i Romano Prodi, i l’alcalde de Rotterdam Ahmed Aboutaleb, entre d’altres. El Departament d’Interior hi assisteix com a membre de l’EFUS (Fòrum Europeu de la Seguretat Urbana).

2  

Imatges

Intervenció del conseller Espadaler

Intervenció del conseller Espadaler 715

Intervenció del conseller Espadaler

Intervenció del conseller Espadaler 690