• “El sistema continua creixent amb prop de 4.000 noves places en l’ensenyament postobligatori”
 
  • Irene Rigau ha destacat l’increment del 4,4% en el nombre d’alumnes de 16 anys que estudien un primer curs d’ensenyaments postobligatoris tal i com correspon per edat
 
  • La consellera d’Ensenyament també ha remarcat l’increment del percentatge d’alumnes que han retornat al sistema a través dels cicles formatius de grau mitjà i superior
 
  • En batxillerat, Irene Rigau ha anunciat que augmenta l’oferta en el currículum mixt batxillerat–baccalauréat i en la modalitat internacional
Foto
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha presentat aquest matí en roda de premsa l’oferta d’estudis postobligatoris per al curs 2015-16, en què ha anunciat que “la previsió per al curs 25-26 és tenir 45.000 alumnes a l’FP dual. Per tant, el 25-26 ens proposem que un terç dels estudiants d’FP cursin FP dual”. La consellera Rigau també ha destacat que “el sistema continua creixent amb prop de 4.000 noves places en l’ensenyament postobligatori”.
 
Ensenyament referma la seva aposta per l’FP dual i la previsió per al curs vinent és una oferta de 5.040 places, que suposa un increment de 1.322 places vers el curs present. Aquestes places s’oferiran en 138 centres arreu de Catalunya i en 86 titulacions diferents. La consellera Rigau ha explicat que “ara ja podem dir que hem consolidat la primera etapa del model dual. Ha estat un gran esforç que ha vist la compensació, que sobretot veu l’alumne”.
 
Pel que fa a l’increment de l’oferta, per al curs vinent la previsió del nombre de places finançades amb fons públic és de 3.973. Concretament, de 212.918 en modalitat presencial i de 11.450 a distància a través de l’IOC, que suma un total de 224.368 places. En modalitat presencial, 86.205 són de batxillerat, 66.030 d’estudis de grau mitjà i 60.638 places d’estudis de grau superior. La consellera Rigau ha destacat que “l’oferta sufragada amb fons públic continua creixent perquè és un objectiu del Govern incrementar la formació per poder incrementar l’ocupació”.
 
L’oferta prevista per l’IOC per al proper curs és de 1.850 places en batxillerat, 2.800 en cicles formatius de grau mitjà i 6.800 de grau superior. A més, l’IOC enguany suma tres noves titulacions en grau superior: Comerç internacional, Gestió de vendes i espais comercials, i Desenvolupament d’aplicacions web.
 
Nova oferta de batxillerat
 
En batxillerat s’ofereixen un total de 88.055 places, incloent la modalitat a través de l’IOC, i s’implantarà, en les modalitats de Ciències i tecnologia, i Humanitats i ciències socials, en set centres que fins ara no oferien batxillerat: als instituts Alt Foix de Sant Martí Sarroca, Vilafant de Vilafant, Quatre Cantons de Barcelona, La Mitjana de Lleida, Aiguaviva de Mollet, Torrent dels Alous de Rubí i Les Aimerigues de Terrassa. En els dos primers casos- SSSSSS- dos d’aquests casos la implantació ´suposa que el municipi oferirà el batxillerat per primera vegada.
 
També s’implanta la modalitat artística en tres centres més de la ciutat de Barcelona. Tal com ha explicat Rigau, “és una defensa que hem fet tot i que la Lomce aprimava aquestes vies; nosaltres vam fer un lloc en els currículums de secundària i de primària per música i plàstica, i ara continuem implantant les modalitats artístiques a la ciutat de Barcelona”.
 
D’altra banda, Irene Rigau, ha subratllat “la voluntat de tenir present el plurilingüisme en el nostre sistema, que va vinculat al projecte dels centres i no als percentatges matemàtics”. En aquest sentit, ha explicat que s’incrementa l’oferta de centres que imparteixen el currículum mixt batxillerat – baccalauréat (batxibac), i també l’oferta de batxillerat internacional.
 
Així l’oferta de centres que imparteixen el batxibac s’incrementa amb setze centres de nova incorporació, que representen per al proper curs un total de 43 centres (35 públics i 8 privats). També ha dit que, d’acord amb l’objectiu fixat l’any passat d’oferir-lo un 10% de centres públics, “ja podem dir que el 7,8% de centres públics que fan batxillerat ofereixen batxibac, estem avançant en la consecució dels objectius”. En el curs 2015-2016 la titulació s’impartirà en centres de tots els serveis territorials.
 
La consellera ha destacat que el curs vinent ja seran tres els centres públics que oferiran el batxillerat internacional. Al Vicens Vives de Girona se sumaran el proper setembre l’Institut Lladonosa de Lleida i l’Institut Gabriel Ferrater de Reus. Rigau ha assenyalat que “volem estendre el batxillerat internacional i que s’està preparant perquè l’institut Moisès Broggi de Barcelona l’imparteix el curs vinent”.
 
La titular d’Ensenyament també ha assegurat que “continuem mantenint l’oferta de 7.000 places” en els programes de formació i inserció, que s’adrecen a l’alumnat entre 16 i 21 anys que ha finalitzat l’ESO sense el graduat. Es tracta de programes d’un curs de durada en què se certifiquen les competències assolides i es facilita la continuació d’estudis a través de la prova d’accés als cicles de grau mitjà, o cap a l’obtenció del Graduat en ESO.
 
Pel que fa a la formació professional, Rigau ha exposat el detall dels quinze títols que s’han renovat de cara al curs vinent.  Ha fet èmfasi en què s’està duent a terme  “un nou pas d’enfortiment entre formació i empresa” i que per això s’estan “adaptant les titulacions a les noves necessitats i a les noves especialitzacions que van sorgint en el mercat”. Ha posat com a exemple les titulacions relacionades amb els àmbits del 3D o dels videojocs.
 
 
Més retorn al sistema educatiu
 
La consellera d’Ensenyament ha declarat que  “volem que creixi l’ensenyament postobligatori perquè forma part d’un dels objectius del pla de l’èxit escolar per al 2018, d’acord amb els objectius europeus del 2020”. En aquest sentit, ha dit que “ens vam proposar incrementar el capital formatiu de la població perquè no hi podia haver ocupació futura si no hi havia també millora qualitativa en l’educació; això volia dir promocionar d’una etapa a l’altra en l’edat que toca i ampliar més el retorn al sistema educatiu”.
 
La consellera Rigau ha destacat l’increment del 4,4% en la taxa d’idoneïtat d’alumnes de 16 anys que cursen primer dels ensenyaments postobligatoris -tal i com correspon per edat-, com a conseqüència de les diferents mesures endegades en el pla d’Ofensiva de país a favor de l’èxit escolar 2012-2018. En el curs 2010-2011 la taxa d’idoneïtat era del 69,3%, que ha augmentat fins al 73,7% el 2014-2015, fet que suposa que un total de 46.320 alumnes de 16 anys estudien un primer curs d’ensenyaments postobligatoris.
 
Sobre el retorn al sistema educatiu, la consellera ha exposat que “s’ha incrementat en un 24,95% el nombre d’alumnes que cursen un cicle formatiu de grau mitjà i el percentatge d’alumnes que han retornat al sistema s’ha incrementat en un 43,24%, perquè eren 19.775 alumnes i estem a 28.325, i s’arribarà als 30.000 amb la nova oferta”. En els cicles de grau superior també “s’ha incrementat l’alumnat en un 21,81%  i alhora en el retorn al sistema hem passat de 35.446 a 42.985, amb un increment del 21,6%”.
 
 
8 de maig de 2015

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 4750

2  

Vídeos

Tall de vìdeo 1

Tall de vìdeo 2

1  

Fitxers adjunts

Presentació

Presentació
PDF | 184