Exposició al Palau Robert, en el marc del Festival Docfield>15

La vida quotidiana a Palestina, en un relat fotogràfic de Tanya Habjouqa

query_builder   11 maig 2015 11:19

event_note Nota de premsa

Exposició al Palau Robert, en el marc del Festival Docfield>15

La vida quotidiana a Palestina, en un relat fotogràfic de Tanya Habjouqa

Les fotografies de Tanya Habjouqa sobre la vida diària a Palestina, amb les quals va guanyar el World Press Photo del 2014, s’exposen a la Sala 4 del Palau Robert , del 14 de maig al 30 d’agost, en el marc del Festival Docfield>15, que organitza Photographic Social Vision.
Occupied pleasures
L’exposició de Tanya Habjouqa, "Occupied Pleasures", observa els petits –però no per això insignificants– moments de la vida quotidiana amb un esmolat sentit de l'humor, tot revelant una narrativa que contrasta amb els reportatges més habituals sobre aquest mateix tema, centrats sobretot en la violència i el conflicte.
Més de quatre milions de persones viuen a la Franja Oest, a Gaza i a Jerusalem. La majoria de la gent procura, segons el relat de la fotògrafa, gaudir de les seves vides, en un context de conflicte, sota condicions polítiques i econòmiques difícils  i amb llibertat de moviments limitada després de 48 anys d’ocupació.
El festival DOCfield, en el qual s’inclou el projecte "Occupied Pleasures", compta amb el suport institucional de la Generalitat de Catalunya i l’ Ajuntament de Barcelona. Les imatges s’han realitzat entre el 2009 i el 2015. L’autora es fixa, amb un agut sentit de l’humor, en aquests petits moments de la vida diària, que no són en absolut insignificants, i ens revela unes realitats que contrasten fortament amb les imatges que normalment arriben de la regió, centrades en la violència i el conflicte.
La fotògrafa explica la necessitat de canviar el punt de vista sobre aquesta zona tan convulsa: "Tal com la presenten els mitjans occidentals, la narrativa visual de Palestina sovint queda retratada només a través d’un prisma molt estret. Tot i que fer vida normal és una cosa impossible per als palestins, enmig d’aquesta realitat discordant, homes, dones i nens sovint aconsegueixen esgarrapar moments per gaudir de plaers senzills".
Habjouqa reflexiona sobre l’origen de la sèrie i diu: "He buscat juxtaposar la política i l’absurditat del dia a dia. La inspiració per a aquest projecte em va venir el 2009, mentre era a la franja de Gaza: vaig entrevistar un home que, negant-se a ser desposseït del seu dret a estimar, va fer entrar d’amagat la seva núvia jordana des d’Egipte, pels túnels". Em va dir: "Va ser com una pel·lícula de Bollywood: la tenia dreta davant meu, tremolant i bruta de cap a peus... La vaig omplir de petons".
Tanya Habjouqa va créixer entre Jordània i Texas (Estats Units). Va realitzar el projecte fotogràfic amb una subvenció de Magnum i va fer la major part de les fotos entre el gener i el setembre del 2013 quan estava embarassada del seu segon fill.
undefined
undefined
undefined
undefined