Roda de premsa
El Departament de Benestar Social i Família i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social animen als contribuents de Catalunya a marcar la casella “Activitats d’interès General considerades d’interès Social” en la seva declaració de la renda. Així ho han fet aquest matí la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras, i la directora de la Fundació Adsis Barcelona, Mercedes Yubero.
 
En el decurs de la roda de premsa, Munté ha destacat que “a través de la casella del 0,7% de l’IRPF per a fins socials, es financen programes concrets portats a terme per entitats socials, dirigits a persones amb discapacitat, gent gran, persones en risc d’exclusió social, infància i famílies o dones, entre altres”. La consellera considera que “el plantejament perfecte seria que el 0,7% anés automàticament a finalitats d’interès social sense necessitat de fer la creueta, però de moment, com que no és així, fem campanya perquè el 32% dels ciutadans i ciutadanes que no marquen la casella pensin a marcar-la”.
 
Munté ha posat en valor la tasca del Tercer Sector que “en un moment com l’actual ha d’atendre cada cop més persones i portar a terme més programes socials” i per això ha insistit que "des del Centre Obert Fundació Adsis, la Taula d'Entitats del Tercer Sector i el Govern fem una crida a marcar la casella del 0,7% IRPF per a finalitats socials, una crida a la solidaritat".
 
La consellera ha reiterat que el Govern de la Generalitat seguirà treballant per tal que l’Estat compleixi amb les sentències judicials i atorgui a Catalunya la gestió de les subvencions amb càrrec a l’assignació de l’IRPF. En aquest sentit, Munté ha destacat que “fins a 12 sentències dels tribunals ordenen a l'Estat canviar el sistema de gestió del 0,7% IRPF i territorialitzar els seus fons, però l'Estat les incompleix. Des de Catalunya continuem reclamant el compliment de les sentències i la territorialització del fons 0,7% IRPF i reivindiquem que retornin a Catalunya tots els fons que provenen de la solidaritat dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya”.
 
En el decurs de l’acte també s’ha recordat que el 2013 l’Estat va modificar la regulació i les bases del sistema de subvencions en resposta a aquestes successives sentències dels tribunals, mantenint-ne la gestió i centralitzant encara més el sistema. Si s’acaba aplicant íntegrament, les entitats que no siguin d’abast estatal en quedaran excloses. A Catalunya això pot significar que més de 100 entitats es quedin sense subvenció.
 
Munté ha denunciat que “Catalunya és la comunitat que més aporta a l’Estat a través de la casella de fins socials. Són dades que l’Estat es nega a facilitar, però sabem del cert que és així per xifres d’anys anteriors que hem pogut contrastar”. En aquest sentit, la consellera ha afirmat que “el que sabem del cert és la xifra que vam rebre l’any passat, 30’8 M€, del total de 220 M€ que es van repartir a tot l’Estat. És a dir, un 13’9%”.
 
La roda de premsa ha tingut lloc al Centre Obert Adsis Carmel, gestionat per la Fundació Adsis. Aquest centre du a terme el programa Activa les teves competències, cofinançat amb fons de l’IRPF. Es tracta d’un programa d’acompanyament a la inserció d’una cinquantena de joves en risc d'exclusió.

2  

Imatges

Imatge de la roda de premsa

Imatge de la roda de premsa 1120

Visita a la Fundació Adsis

Visita a la Fundació Adsis 1381