• Una prescripció de repòs adequada a l’activitat laboral de cada treballador o treballadora facilita una millor recuperació dels malalts així com evitar situacions de risc i de contagi a l’entorn laboral
  • El conveni de col·laboració entre totes les unitats docents de medicina familiar i comunitària de Catalunya i el Departament de Salut comporta l’acreditació de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) com a centre de referència de Catalunya per a la formació dels MIR de quart any
Formació sobre la prescripció de repòs laboral en el tractament de les malalties
Avui, 11 de maig de 2015, han formalitzat aquest conveni el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, el director gerent de l’Institut Català de la Salut, Pere Soley, en representació de les diferents unitats dependents de l’ICS, i els representants de la resta d’unitats docents multiprofessionals d’atenció familiar i comunitària de Catalunya (ACEBA, Badalona Serveis Assistencials, Clínic-Maternitat, Consorci Sanitari de Terrassa, Mútua de Terrassa, Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, Consorci Sanitari del Maresme, FASS Grup SAGESSA i Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla). D’aquesta manera, l’ICAM es converteix en el centre de referència de Catalunya per a la formació dels metges interns residents de quart any.
 
El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha destacat la importància d’aquesta formació tenint en compte que el 27,8% dels treballadors de Catalunya ha estat en situació de baixa temporal per indicació mèdica durant l’any 2014. En aquest sentit, s’han cursat 815.250 baixes laborals per malaltia comuna, que suposen 28.850.701 dies d’incapacitat laboral i un cost estimat superior als 1.009 milions d’euros.
 
El conveni esmentat estableix els objectius i els criteris de col·laboració que han de permetre complementar la formació dels residents pel que fa als coneixements bàsics sobre les incapacitats laborals, tant temporals com permanents, i altres prestacions que necessitin valoració mèdica, així com proporcionar-los els coneixements bàsics perquè valorin les patologies en relació amb l’activitat laboral.
 
Aquest conveni també regula l’organització i capacitat docent dels professionals de l’ICAM, el Pla d’acollida als residents i les diferents activitats de formació que realitzaran durant l’estada del residents a l’ICAM.
 
El conveni respon al compromís adoptat per la Generalitat de Catalunya mitjançant un conveni plurianual de col·laboració entre el Departament de Salut i el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social. El conveni actual es va signar l’any 2013 i finalitza el 31 de desembre de 2016.