• L’AQuAS subratlla que el Comitè de Bioètica de Catalunya avala les garanties ètiques del projecte
El Comitè de Bioètica de Catalunya (CBC) ha emès el seu informe "Principis ètics i directrius per a la reutilització de la informació del sistema de salut català en la recerca, la innovació i l’avaluació", en què analitza els aspectes ètics i de privacitat del projecte VISC+ (Més Valor a la Informació de Salut de Catalunya, que lidera l’AQuAS). L’informe destaca que el projecte VISC+ és una oportunitat per a millorar la qualitat i la sostenibilitat del sistema públic de salut, que requereix la contribució anònima i solidària dels ciutadans. El CBC conclou que el respecte als principis ètics i la garantia de compliment dels aspectes relacionats amb la custòdia i seguretat de les dades, així com la transparència en la implantació del projecte, han d’esvair els dubtes que puguin tenir els ciutadans en relació amb aquest projecte.
 
L’informe s’ha realitzat seguint la sol·licitud de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), entitat impulsora del projecte, per tal d’avaluar els riscos potencials per a la privacitat de les persones i els possibles conflictes entre les institucions i les persones implicades. Després del treball dut a terme pel CBC, a l’informe es pot observar que bona part de les recomanacions que realitza el CBC en relació a les garanties ètiques d’ús de les dades -els principis i criteris científico-ètics, els procediments i directrius i els òrgans garants dels aspectes ètics- van en la mateixa direcció que el que s’exposa en la documentació de referència del projecte.
 
Per últim, el CBC considera que tot i que en una primera fase només puguin accedir als serveis de VISC+ els investigadors dels centres de recerca públics catalans i del Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT), en una segona fase cal que s’obri la possibilitat d’accedir-hi a persones que treballen en empreses o institucions privades, sempre i quan l’únic objectiu sigui la investigació i recerca en l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut.
 
El Comitè de Bioètica de Catalunya
 
El Comitè de Bioètica de Catalunya és l’òrgan col·legiat que assessora sobre les accions que en matèria de bioètica endegui el Departament de Salut i els organismes que en depenen. Aquest Comitè aborda qüestions que afecten la societat i, per això, parteix d’un enfocament plural, multidisciplinari, independent, no dogmàtic i transparent. Està format per membres d’àmbits professionals diversos i amb punts de vista plurals que representen el món de la medicina, la gestió sanitària, el dret i les humanitats. L’elecció dels membres del CBC es fa a títol personal per tal de garantir al màxim la independència de criteri d’aquella entitat que els ha proposat; el que tenen en comú és que són persones amb interès per les qüestions amb vinculació bioètica.
 
 
Es pot consultar la composició del CBC al següent enllaç:
 
.................................
 
Informe del Comitè de Bioètica de Catalunya: "Principis ètics i directrius per a la reutilització de la informació del sistema de salut català en la recerca, la innovació i l’avaluació"
 
 
 
Més informació sobre el projecte VISC+