Va especialment dirigit a aquells col·lectius de risc com les persones grans, els nadons i infants petits i els malalts crònics
 
La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la mortalitat, especialment en la gent gran i en les persones amb malalties cròniques, i també un increment en el nombre d’ingressos hospitalaris no programats als hospitals.
 
Es consideren grups especialment vulnerables als efectes de la calor la gent de més de 75 anys, els nadons i infants petits, les persones amb discapacitats físiques o psíquiques que tenen limitada la mobilitat i l’autocura, els malats crònics, les persones que viuen soles, les que viuen en condicions socials precàries i les que prenen medicació que actua sobre el sistema nerviós central. Les recomanacions també van dirigides al col·lectiu de treballadors amb activitats laborals d’exposició a temperatures elevades (sector de la construcció, agricultura...) per tal d’evitar els efectes negatius que la calor pot ocasionar durant l’exercici de la seva activitat.
 
El cop de calor és un quadre molt greu que pot aparèixer quan hi ha exposició a temperatures elevades. Els símptomes d’alerta són: pell calenta, vermella i seca sense sudoració, temperatura corporal elevada, i alteracions en l’estat mental (mareig, desorientació, convulsions, pèrdua de consciència, convulsions, i fins i tot deliri i coma). Davant la sospita s’ha de sol·licitar atenció mèdica urgent.
 
La millor mesura per lluitar enfront els efectes negatius de la calor és la prevenció. Des de la pàgina web de l’Agència de Salut Pública de Catalunya es faciliten els consells per prevenir aquests efectes així com recomanacions per als professionals sanitaris. Els consells expliquen fonamentalment com a protegir-se de la calor a casa i al carrer, recomanen la reducció de les activitats físiques intenses a les hores de més calor, beure força aigua i vigilar l’alimentació. És molt important la cura de les persones grans, amb discapacitats, infants, i persones amb malalties cròniques, i ajudar-les a seguir aquests consells. També és imprescindible no deixar infants ni altres persones fràgils al cotxe amb les finestres tancades.
 
 
Més informació a canalsalut
 
La Dra. Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut, atendrà als mitjans que vulguin entrevista.