TES
Moment de la reunió de la comissió tècnica del Pacte per la Bossa, avui.
  • Catalunya torna a ser pionera pactant voluntàriament amb el sector comercial que aquestes bosses no siguin gratuïtes  
  • Ja s’ha aconseguit reduir-ne més d’un 50% el consum des de l’any 2007 i l’objectiu és arribar al 90% el 2020
 
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), en el marc del Pacte per la Bossa, ha arribat a un acord amb el sector comercial (petit, mitjà i gran) per fer pagar als clients les bosses de plàstic d’un sol ús a partir del gener de 2016. Per al director de l’ARC, Josep Maria Tost, “aquest acord és fruit del consens i el diàleg amb els comerciants”, que “són conscients que la bossa és un producte i s’ha de fer pagar” i que “permetrà que Catalunya torni a ser pionera en matèria ambiental”. D’aquesta manera, el nostre país s’avança a la decisió europea de prohibir la gratuïtat de les bosses de plàstic de nanses abans del 2018.
 
A partir d’ara s’enceta un període d’adaptació, mentre l’acord s’introdueix a la normativa, en que s’animarà els ciutadans a utilitzar elements alternatius per transportar els productes que comprin, com cistells, bosses de ràfia, d’altres de reutilitzables o carros de la compra, aspecte que de fet la ciutadania ja ha anat adoptant en els darrers temps.
 
El Pacte per la Bossa, signat el 2009, és un pacte sense precedents entre el Govern de la Generalitat i totes les organitzacions de la distribució i la fabricació amb presència a Catalunya i l’Estat que va establir per primera vegada un marc de col·laboració per reduir el consum bosses de nanses d’un sol ús en un 50% l’any 2012. L’objectiu es va assolir amb escreix, i es va passar de les 327 bosses anuals per càpita a les 156. El comportament desigual entre els diversos sectors comercials, però, van fer plantejar la necessitat d’un consens de totes les parts.
 
En el marc del Programa de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya 2013-2020 (PRECAT20) Catalunya té nous objectius de reducció del consum de bosses, on s’inclou una diferenciació entre sectors comercials. En concret, reduir per a l’any 2016, respecte als nivells de 2007, les bosses comercials amb nanses d’un sol ús de plàstic no compostable en un 90%, en l’àmbit del comerç de gran distribució, i en un 50% en l’àmbit del comerç urbà. Més enllà, es busca disminuir, per a l’any 2020, un 90% de la totalitat de bosses comercials amb nanses d’un sol ús de plàstic no compostable en tots els sectors comercials.
 
Aquestes bosses, a més de consumir de recursos en la fase de producció, comporten d’altres impactes sobre el medi. Degut el seu poc pes són fàcilment transportables pel vent i poden arribar a ser consumides pels animals o obstruir canonades i conductes, i fins i tot arribar al mar amb greus conseqüències sobre els ecosistemes marins. Es calcula que al fons de la Mediterrània hi ha uns 250 mil milions de petites peces de plàstic i 500 tones addicionals de residus de plàstic dissolts flotant per la superfície.
 
Al marge de l’acord d’avui, la comissió tècnica del Pacte per la Bossa -composada per l’Associació Espanyola de Cadenes de Supermercats (ACES), l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), l’Associació Espanyola de Distribuidors, Autoserveis i Supermercats (ASEDAS), la Confederació Espanyola de Comerç (CEC), la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), el Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (CEDAC), l’Associació Espanyola de Fabricants de Bosses de Plàstic (AEFBP) i la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC)-, ha estat debatent sobre la possibilitat d’ampliar l’esperit del pacte. En aquest sentit, ha posat fil a l’agulla per estudiar l’impacte quantitatiu de les safates d’un sol ús i de les bosses de secció, i afavorir-ne la reducció.

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 564

Foto

Foto
JPG | 2146