• La hipertensió arterial afecta el 24% dels catalans de 15 anys i més i esdevé el tercer trastorn crònic més prevalent entre els adults
  • És un dels factors de risc cardiovascular més importants, però també el més fàcil de detectar amb el control periòdic de la pressió arterial
  • La mesura fonamental per prevenir el trastorn és mantenir un estil de vida saludable
 
El Dia Mundial de la Hipertensió Arterial se celebra el dia 17 de maig de 2015 per destacar la importància del control d’aquest factor de risc en la prevenció de les malalties cardiovasculars i difondre informació sobre la seva detecció i tractament.
 
Segons les darreres dades de l'Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) 2014, la prevalença de la hipertensió en persones de 15 anys i més és del 24%, amb valors molt similars tant en els homes com en els dones. Es tracta del tercer trastorn crònic més prevalent entre els adults, després del mal d’esquena crònic (lumbar o dorsal) i l’artrosi, artritis o reumatisme.
 
La hipertensió arterial no sol produir símptomes, però és fàcil de detectar mitjançant el mesurament periòdic de la pressió arterial. L’ESCA 2014 indica que el 51,8% dels ciutadans de 15 anys i més es pren la pressió arterial periòdicament (el 48% dels homes i el 53% de les dones). Aquesta pràctica augmenta a mesura que els grups són de més edat, i a partir dels 75 anys se la pren el 93% de la població. A més, segons dades de l’Institut Català de la Salut (SISAP-ICS), en el període 2010-2013, el control de la pressió arterial ha millorat un 10% entre la població atesa amb risc de patir una malaltia cardiovascular
 
És possible prevenir la hipertensió amb un estil de vida saludable. I per a això són recomanacions bàsiques seguir una dieta equilibrada i baixa en sal, practicar activitat física regularment, no fumar, evitar el consum d'alcohol i mantenir un pes corporal saludable.
 
La hipertensió arterial és un dels principals factors de risc cardiovascular. Segons dades de la Societat Internacional d'Hipertensió, esdevé la primera causa d'accident vascular cerebral i d'insuficiència cardíaca i la segona d'infart cardíac. De fet, la millora del control de la pressió arterial és un dels elements que han contribuït a reduir gairebé a la meitat la mortalitat per ictus i per infart a Catalunya en l'última dècada, juntament amb la promoció d’un estil de vida saludable, la millora en els tractaments i la posada en marxa del Codi Ictus i el Codi Infart, entre d’altres.
 
Es considera que una persona pateix hipertensió quan la seva pressió arterial sistòlica (la màxima) és igual o superior a 140 mmHg, o bé la pressió arterial diastòlica (la mínima) és igual o superior a 90 mmHg, tot i que els criteris poden variar segons les persones, especialment si es pateix alguna malaltia. Es tracta d’un trastorn crònic i, per tant, no té cura, però es pot tractar i controlar mitjançant unes pautes adequades d’alimentació i exercici físic, no fumar i, si s’escau, l’administració de medicaments orals.  
 
 
Més informació a:
 
Canal Salut Ciutadania
 
Canal Salut Professionals