El certamen, a celebrar demà dissabte a Solsona, està organitzat pel grup Leader Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, és un projecte que s’ha convertit en un referent en l’estudi de les masies com a habitatges rurals dispersos, en temàtiques com la rehabilitació, la sostenibilitat i l’autosuficiència energètica
 
 
Solsona acollirà demà dissabte, 16 de maig, la Fira Masies + sostenibles, que arriba a la seva cinquena edició, i que proposa i pretén preservar el patrimoni arquitectònic rural català de l’habitatge aïllat, a través de l’aplicació de criteris de sostenibilitat, autosuficiència i innovació, per tal d’afavorir la seva pervivència i millorar les condicions de vida dels seus habitants, d’acord amb les necessitats i comoditats actuals.
 
Els pilars principals de Masies + Sostenibles són l’eficiència energètica, la restauració i construcció sostenible, i la gestió correcta de l’aigua i dels residus, aspectes que es veuran reflectits en el marc de la Va edició de la Fira, en què també s’ha programat una jornada tècnica, a la sala gòtica del Consell Comarcal del Solsonès, sobre la salut i aïllament de l’habitatge, i un taller pràctic  sobre com aïllar  un habitatge amb llana d’ovella.
 
En aquesta jornada es realitzarà dues xerrades tècniques sobre com millorar la salut de l’habitatge, geobiologia, casa sana, Feng  Shui i 4 pilars, i també es parlarà dels materials naturals per a un habitatge saludable. En una segona part de la jornada, es presentarà els següents 4 casos pràctics: rehabilitació de l’hotel la Freixera de Solsona; rehabilitació integral Senia de Madrino  de Benissanet per a turisme rural; Mas la Llum d’Arenys de Lledó (Matarranya), casa de palla, edificació autosuficient i  bioclimàtica; i consells pràctics per a viure en un habitatge més saludable. I, a la tarda, tindrà lloc l’esmentat taller pràctic sobre com aïllar un habitatge amb llana d’ovella.
 
Masies + sostenibles ha apostat per la sostenibilitat en l’hàbitat dispers que caracteritza el territori, en què la seva icona és la masia. Amb el projecte s’ha desenvolupat accions dirigides a millorar aspectes relacionats amb la gestió energètica, urbanística, constructiva, i social de les masies. Les principals accions han estat la creació de la ‘Guia de la masia sostenible’, la realització d’aquesta Fira a Solsona, i la divulgació del documental ‘Viure a  la masia’, a més d’activitats complementàries com el primer cicle de cinema de medi ambient.
 
El projecte també ha rebut diversos reconeixements per la realització de les seves actuacions, com per exemple el 1er Premi a la millor iniciativa empresarial dels Premis de Ciències Ambientals de Catalunya 2012, que atorguen el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) i l’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA), i la Menció honorífica  del Premi de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya 2012, que atorga el Departament de Territori i Sostenibilitat a projectes de recerca, desenvolupament i innovació del medi ambient.
 
 
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.