• Tot i que no se supera el llindar de 90 km/h, el vent és fort a gran part del litoral i prelitoral de Barcelona, Tarragona i Girona
  • Els Bombers de la Generalitat i els Bombers de Barcelona han realitzat una quarantena de serveis relacionats amb el vent (arbres caiguts i revisió d’elements estructurals)
  • Les ventades més importants afecten sobretot als extrems nord i sud de Catalunya durant el dia d’avui i demà
  • Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del pla d’emergències PROCICAT per vent i l'INUNCAT per onatge avui i demà a l’Empordà
 
 
Protecció Civil de la Generalitat manté en Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT ja que es manté vigent la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya SMC de fortes ratxes de vent avui i demà dissabte sobretot als extrems nord i sud de Catalunya. Des del migdia el vent també bufa amb força, sense superar llindars, a gran part del litoral i prelitoral de Barcelona, Tarragona i Girona.
 
Segons l’SMC, el vent ha de seguir bufant fort avui i demà, amb superació del llindar de 90 km/h, sobretot als dos extrems del país i zones del Pirineu i prepirineu. Demà al matí les zones afectades seran les mateixes, i a la tarda es restringirà a l’Alt Empordà.
 
Una de les incidències més destacades pel vent ha estat aquest matí, a les 12.18 hores, l’impacte d’una branca d’un arbre sobre un nen de 4 anys al pati de l’escola Maria Cortina de Reus (C/Antoni Gaudí). Fins al lloc s’han desplaçat 2 ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques SEM, que han estabilitzat el ferit i l’han traslladat a l’hospital Joan XXIII de Tarragona. Allà, un helicòpter medicalitzat del SEM l’ha portat fins a la Vall d’Hebrón de Barcelona, amb un traumatisme craneoencefàlic greu. En aquest incident també s’hi han desplaçat efectius dels Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra i Policia Local de Reus.
 
A banda d’aquesta incidència, els Bombers de la Generalitat han fet 24 actuacions entre les 12.00h i les 18.00h per resoldre problemes causats pel vent.
 
A Sant Joan de les Abadesses, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Boi de Llobregat també han caigut branques al damunt de vehicles estacionats. En aquests casos, però, no hi ha hagut cap víctima. Els Bombers també han hagut d’actuar a Garcia (Terres de l’Ebre) per retirar un arbre caigut a la T-731 i que talla tot l’ample de la via, que ha quedat momentàniament tallada. En altres zones, els Bombers de la Generalitat també han retirat vidres a punt de caure d’algunes finestres, o han arreplegat cables elèctrics o de telefonia despresos dels respectius pals. En total, des del migdia, s’ha actuat 13 cops a la Regió d’Emergències Metropolitana Sud, 3 a les comarques de Girona, 3 més a les Terres de l’Ebre, un parell de cops al Camp de Tarragona, 2 més a les comarques de Lleida i un a la Regió Metropolitana Nord.
 
Pel que fa als Bombers de Barcelona, entre les 16 i les 19 hores, han realitzat 15 sortides per vent a la ciutat, 7 d’elles per arbres caiguts i la resta per revisió i retirada d’altres elements estructurals. En cap d’aquests serveis hi ha hagut danys personals.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la prudència especialment els desplaçaments a les zones afectades per fort vent durant aquests dies. També es recorda la recomanació de retirar testos i altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recollir la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident. Al carrer, vigileu amb el mobiliari urbà, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure. Tots els consells de Protecció Civil davant ventades a http://interior.gencat.cat/ventades
 
 
Prealerta INUNCAT per Estat de la Mar
 
Protecció Civil de la Generalitat manté la PREALERTA del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per l’estat de la mar. Es preveuen onades superiors a 2’5 metres (maregassa) avui i demà a les comarques de l’Alt i Baix Empordà.
 
Durant l’episodi, es preveu mar de fons del nord. Les alçades màximes s’assoliran al nord de Cap de Creus i Cap de Begur. Es demana extremar les precaucions en activitats professionals i recreatives en les zones afectades en els moments de més mala mar.

1  

Imatges

Mapa del vent previst demà dissabte

Mapa del vent previst demà dissabte 31