Foto de família dels guanyadors dels Premis Consumòpolis
 
·        Sota la temàtica “El teu consum té història: 10 anys de Consumòpolis, 30 anys de consum”, en aquesta 10ena edició han participat 785 alumnes de primària i secundària de tot Catalunya, agrupats en 157 equips diferents.

·        Els guardons s’han repartit entre escoles de Barcelona, Mieres, Tortosa i Terrassa. L’Institut Cristòfol Despuig, de Tortosa s’ha endut el 1r Premi i 2n Premi de la categoria de 1r Cicle d’ESO. De la seva banda, l’Institut Joan Salvat Papasseit, de Barcelona, ha obtingut el 1r Premi dins la categoria de 2n Cicle d’ESO.
 
·        Des de la primera edició de Consumòpolis, al curs 2005-2006, l’ACC ha participat en l’organització. En aquestes 10 edicions, 9.355 estudiants catalans han participat, formant 1.867 equips.
 
 
El director de l’Agència Catalana del Consum, Alfons Conesa, ha lliurat els premis del concurs escolar sobre “Consum Responsable Consumòpolis 10” als grups d’alumnes i a les escoles que han resultat guanyadores en la fase autonòmica de l’edició d’enguany. L’acte ha tingut lloc a la seu de l’Agència Catalana del Consum a Barcelona, amb l’assistència dels guanyadors i els seus professors.
 
En aquest curs 2014-2015, han participat en el concurs un total de 785 alumnes d’arreu de Catalunya. A l’inici del curs escolar s’hi van inscriure a Catalunya 157 equips. Aquests equips han estat coordinats pels seus professors d’educació primària i secundària d’escoles de tot el territori.
 
Escoles de Barcelona, Mieres, Tortosa i Terrassa, guanyadores en les diferents categories
 
Els guardons s’han repartit entre escoles de Barcelona, Mieres, Tortosa i Terrassa. Un cop fetes les valoracions dels treballs i comptabilitzades les puntuacions dels diferents equips, el jurat ha atorgat els premis als equips següents:
 
Cicle Superior d’Educació Primària
PREMI
EQUIP
ESCOLA
POBLACIÓ
1r
desert
 
 
2n
Rajka
Centre d’Estudis “Montseny –Poblenou”
Barcelona
3r
Saludables
CEIP “Finestres” - Zer Els Volcans
Mieres
Primer Cicle d’ESO
1r
Insdespuig
Institut Crisfòfol Despuig
Tortosa
2n
Lolius
Institut Crisfòfol Despuig
Tortosa
3r
desert
 
 
Segon Cicle d’ESO
1r
Ecosalvat
IES “Joan Salvat Papasseit”
Barcelona
2n
Can Romans
INS Can Roca
Terrassa
3r
Carpe Diem
INS Can Roca
Terrassa
 
Un concurs per prendre consciència sobre les decisions de consum
 
La finalitat del concurs és doble. D’una banda, vol sensibilitzar els escolars catalans de la importància que les seves decisions de consum comporten per a ells mateixos, el medi ambient i el seu entorn social i fomentar així l'adopció d'hàbits de consum crítics, sostenibles i solidaris, i, d'altra banda, pretén aconseguir implicar el professorat i l'alumnat dels centres educatius de Catalunya en la importància de l'educació en el consum responsable.
 
El concurs té dues fases: una d'àmbit català  i una altra, d'àmbit estatal. En la fase catalana, organitzada i gestionada per l'Agència Catalana del Consum, a través de l’Escola del Consum de Catalunya, els participats han hagut de superar dos parts. La primera part són proves de caràcter pedagògic i lúdic, que s’han hagut de resoldre a través d’un joc interactiu –anomenat  Consumópolis-  des del web de l'ACC (www.consum.cat).
 
La segona part ha consistit en el disseny, elaboració i presentació d’un treball conjunt en què es reflecteixi l’evolució del consum a les darreres dècades. Les característiques específiques del treball havien de ser les següents:
 
  •  Tots els equips, tant Primària com a Secundària, havien de realitzar el mateix treball: un cartell dividit en dues parts, comparant aspectes característics del consum en dues èpoques a triar d’entre els tres escenaris que han aparegut a la ciutat del Consumòpolis durant el joc en línia: Escenari 1 (anys 80); Escenari 2 (dels anys 90 al 2000); Escenari 3 (2020)
  • La comparació es feia en aspectes com els hàbits de consum (tipus d’establiments, formes de compra, roba, reciclatge,...), els productes i serveis (transports, mitjans de comunicació, publicitat,..), i l’alimentació (productes alimentaris, dieta, ...)
  • El cartell havia d’indicar els anys als quals es refereix la comparació i un títol o eslògan comparant ambdues èpoques.
 
Els guanyadors dels primers premis de les diferents categories de nivell educatiu a Catalunya, participaran ara a la fase estatal del concurs que organitza el Ministeri de Sanitat i Consum a través de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició. Competeixen amb els guanyadors d’altres comunitats autònomes.
785 alumnes han participat en aquesta edició
 
El concurs té tres nivells de participació: escolars de 3r cicle d'Ensenyament Primari, escolars de 1r cicle d'ESO i escolars de 2n cicle d'ESO. Els equips estan formats per 5 alumnes de centres escolars catalans públics, concertats i privats, coordinats i representats per un professor o professora. El concurs es va iniciar el 10 d’octubre del 2014 coincidint amb el començament del curs escolar 2014-2015 i s’hi van inscriure 785 alumnes, agrupats en 157 equips. Han participat:
 
·         ARENYS DE MAR
·         BARCELONA
·         BERGA
·         CABACÉS
·         CABRILS
·         CAPELLADES
·         CASTELLDEFELS
·         HOSTALRIC
·         L'HOSPITALET DE LLOBREGAT
·         LLEIDA
·         MATARÓ
·         MIERES
·         MOLLET DEL VALLÈS
·         OLESA DE MONTSERRAT
·         PREMIÀ DE MAR
·         RIELLS I VIABREA
·         SABADELL
·         SANT CELONI
·         SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS
·         TERRASSA
·         TONA
·         TORTOSA
·         VILAFRANCA DEL PENEDÈS
 
Tres premis per cada nivell de participació
 
Aquests premis consisteixen en un diploma per a tots els membres dels equips guanyadors. A més, els guanyadors del 1r premi reben 1.000 euros pel centre escolar i la participació a la fase estatal del concurs per als guanyadors. Els segons i tercers guardonats obtenen 600 i 300 euros respectivament.

2  

Fitxers adjunts

Foto de família dels premiats

Foto de família dels premiats
JPG | 563

Al centre, el dir de l'ACC, Alfons Conesa, durant l'acte de lliurament

Al centre, el dir de l'ACC, Alfons Conesa, durant l'acte de lliurament
JPG | 644