Neus Munté al Consell de Ministres d'Educació, Joventut, Cultura i Esport
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha intervingut aquesta tarda en la reunió del Consell de Ministres d’Educació, Joventut, Cultura i Esport (EJCE) de la Unió Europea, on s’ha tractat, entre d’altres temes, la participació dels joves en la vida política i democràtica d’Europa. En el decurs de la seva intervenció, Munté ha destacat que “la crisi econòmica ha tingut un impacte especialment dur sobre la joventut a l'Estat espanyol”. Segons la consellera, “aquesta situació ha tingut un impacte sobre la visió de la política i les institucions per part de la gent jove”, un fet que ha contribuït a generat un augment de “les actituds d'insatisfacció i desconfiança en les institucions democràtiques”.
 
Tanmateix, segons ha apuntat Munté, ”aquest increment en les actituds crítiques no sembla que condueixi a una major apatia política, sinó que s'ha registrat un increment en l'interès per la política”. Munté ha reclamat que davant aquesta situació “les institucions públiques tenen el repte de demostrar que aquest interès per la política es pot canalitzar també a través de la política institucional. Per tant, és necessari trobar estratègies que reforcin la capacitat d'atendre les demandes i expectatives de la joventut”.
 
La consellera ha posat en relleu que “la implicació política dels joves està més vinculada als temes que són del seu interès que als propis agents i institucions tradicionals de mediació política. Per tant, les accions que pretenguin fer més atractiva la política institucional, han d'anar dirigides a apropar el debat a la joventut”. En aquesta línia, Neus Munté ha aconsellat l’ús de les noves tecnologies i les institucions municipals com a eines clau per afavorir una relació més directa amb els joves, en especial amb aquells que es troben en risc d’exclusió social.
 
Pel que fa a les persones joves amb major desafecció i en situació de marginació que poden ser vulnerables a l’extremisme i una potencial radicalització, Munté ha celebrat que ”no hi ha hagut un creixement de moviments ni de partits radicals, com està succeint en altres parts d'Europa, sinó que la crisi ha provocat una major exigència de democràcia. Sens dubte és un aspecte molt positiu”.
 
Per combatre la radicalització, la consellera ha apostat precisament per atendre aquesta reivindicació de més democràcia i ha volgut posar en relleu que “la radicalització i l'extremisme estan vinculats a situacions de marginalitat i exclusió que cal combatre a través de polítiques d'inclusió, cohesió social i generació d'oportunitats”.
 
Neus Munté, que ha fet la seva intervenció en català, ha participat com a representant de les comunitats autònomes dins la delegació de l’Estat espanyol. La reunió ha estat presidida per la Ministra d’Educació i Ciència de Letònia, Marité Seile, país que ocupa actualment la presidència de la UE. També hi ha assistit el comissari Tibor Navracsics.
 
Durant la seva visita a Brussel·les, la consellera s’ha reunit amb el nou director general d’Educació, Cultura, Joventut i Esports de la Comissió Europea, Xavier Prats. Munté també ha visitat la delegació del Govern davant la UE on s’ha reunit amb el representant permanent del Govern de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj, i amb la membre del Comitè Econòmic i Social de la UE, Christa Schweng.
 
El director general de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Toni Reig, i la coordinadora del Pla Nacional de Joventut de Catalunya, Àngels Piédrola, han acompanyat la consellera.
 
Catalunya al Consell de Ministres de la UE
Catalunya participa de forma rotatòria en les reunions de ministres i les instàncies preparatòries en les distintes formacions del Consell de la Unió arran de l'acord adoptat per la Conferència per a assumptes relacionats amb la Unió Europea (CARUE) de 9 de desembre de 2004.
 
En el Marc d’aquests acords, li ha correspost a Catalunya la representació de les comunitats autònomes dins l’àmbit Joventut del EJCE el primer semestre de 2015. Durant la representació catalana, s’ha assistit a les reunions del Consell com a part integrant de la delegació espanyola. En aquest sentit, representants de Catalunya, concretament de la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, han participat a les reunions tècniques del grup de treball de Joventut, òrgan preparatori del EJCE que s’han celebrat entre el gener i maig de 2015 a Brussel·les.
 
Durant aquest semestre s’ha elaborat una posició comuna de les comunitats autònomes entorn a la participació política de la gent jove. També s’han elaborat les conclusions adoptades avui pel Consell sobre el reforç del treball amb els joves per assegurar unes societats cohesionades i les conclusions sobre l’enfortiment de la política de cooperació intersectorial per abordar de manera eficaç els reptes socioeconòmics que afecten les persones joves.

4  

Fitxers adjunts

Munté  al Consell de Ministres d'Educació, Joventut, Cultura i Esport

Munté al Consell de Ministres d'Educació, Joventut, Cultura i Esport
JPG | 107

Neus Munté al Consell de Ministres d'Educació, Joventut, Cultura i Esport

Neus Munté al Consell de Ministres d'Educació, Joventut, Cultura i Esport
JPG | 98

Neus Munté amb el representant permanent del Govern de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj

Neus Munté amb el representant permanent del Govern de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj
JPG | 1231

La consellera amb la membre del Comitè Econòmic i Social de la UE, Christa Schweng

La consellera amb la membre del Comitè Econòmic i Social de la UE, Christa Schweng
JPG | 1082