Imatge

L'INCASÒL inicia la rehabilitació d'un baluard de la Ciutadella de Roses

query_builder   20 maig 2015 17:50

event_note Nota de premsa

L'INCASÒL inicia la rehabilitació d'un baluard de la Ciutadella de Roses

L’Institut Català del Sòl, INCASÒL, ha iniciat avui les obres de restauració del Baluard de Sant Andreu dins del recinte de la Ciutadella de Roses. L’objecte del projecte és la reforma de les casamates al costat oest del baluard de Sant Andreu, actualment parcialment enderrocat, per convertir-lo en magatzem arqueològic. L’obra ha estat adjudicada a l’empresa Freyssinet SA que té un termini de vuit mesos per a executar-la.
 
La rehabilitació del baluard té un cost de 195.333 €, IVA exclòs, que serà finançat per l’INCASÒL (74.587 €), mitjançant els fons econòmics aportats per la Secretaria d’Habitatge i Millora Urbana, i l’Ajuntament de Roses (120.746,3 €). Els promotors del projecte són l’Ajuntament de Roses, el Departament de Territori i Sostenibilitat, el Departament de Cultura i l’Institut Català del Sòl, dins del programa de l’1 per cent cultural.
 
L’obra consistirà en la restauració d’un edifici militar tot refent la volumetria enderrocada amb una construcció i materials actuals, i condicionant els espais interiors com a magatzems arqueològics. La funció serà allotjar de manera ordenada i amb condicions controlades de salubritat i clima, els materials procedents dels treballs de recerca efectuats en el mateix parc.
 
La Ciutadella de Roses és un bé cultural d’interès nacional (BCIN), des de 1961.
 
L’estructura original del baluard es coneix gràcies al plànol de l’enginyer Giovanni Battista Calvi de l’any 1552 que es conserva de la Ciutadella. El baluard de Sant Andreu té dues casamates, una per cada un dels flancs, que donen sortida a unes canoneres obertes en el mur. Aquestes casamates no van desaparèixer amb les reformes del s.XVII quan es van eliminar els baluards sinó que les van reconvertir amb magatzems, adaptats més tard, probablement a mitjans del segle XVIII, com quarters a prova de bomba.
 
Rehabilitació del patrimoni històric

Les actuacions en els nuclis antics s'inscriuen en els diferents protocols de col·laboració d'aplicació de l'1% cultural signats pels departaments de Cultura i de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya per un període de temps concret i que duu a terme l'Institut Català del Sòl. A més, l’INCASÒL treballa també en el marc del programa Reviure les velles Ciutats, dotat amb fons propis.

Ambdues línies d'actuació tenen com a objectiu rehabilitar edificis del patrimoni públic i actuar ordenant espais urbans per frenar el progressiu deteriorament dels nuclis antics i els entorns monumentals de diferents poblacions de Catalunya. Així s'aconsegueix fer una tasca de recuperació i rehabilitació que n'afavoreix la reactivació.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 230

undefined
undefined
undefined
undefined