• El curs s’ha realitzat avui al refugi de la FEEC Lluís Estasen, situat al peu del Pedraforca, a Saldes
  •  L’activitat s’ha dut a terme en el marc del conveni signat entre ambdós organismes l’any 2012, i del programa de Seguretat a la Muntanya
  •  Els guardes dels refugis són un col·lectiu molt important per als Bombers, atesos els seus coneixements específics i esdevenen, sovint, receptors de molts avisos d’accidents a la muntanya
Formació guardes a Saldes
Els Bombers de la Generalitat han impartit avui al refugi Lluís Estasen (Pedraforca) de Saldes un curs de formació en matèria de seguretat, rescats de muntanya i emergències, a una cinquantena de guardes de refugis de muntanya que gestiona la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), d’entitats sòcies de la FEEC i de particulars.
 
Tal i com ja es va fer en una edició anterior fa tres anys, amb la formació impartida avui als guardes de refugis, els Bombers de la Generalitat pretenen fer-los partícips de tot el procés que implica l’emergència a la muntanya, ja que són receptors de molts avisos d’accidents en aquest entorn. És molt important que puguin esdevenir informadors qualificats per als Bombers, bé sigui per comunicar un accident que hagi ocorregut, com per iniciar possibles serveis de recerques de persones perdudes a la muntanya. A més, cal tenir en compte que els guardes dels refugis de muntanya són un element molt important per fer arribar a la ciutadania els consells de seguretat a la muntanya.
Formació guardes Saldes
El curs ha començat a primera hora del matí amb una explicació dels membres del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) sobre els recursos operatius, la distribució i l’estructura dels Bombers de la Generalitat, seguida d’una xerrada sobre com s’activen els recursos en cas d’emergència. Després d’un descans, s’ha tractat el tema dels recats de muntanya i de com es mobilitzen els recursos del GRAE un cop es rep l’avís, on s’ha aprofundit en la funció del refugi com a infraestructura logística i de quin rol ha de tenir el guarda per l’operativitat del rescat.
 
Seguint la mateixa línia, el cap de la Divisió dels Grups Especials dels Bombers de la Generalitat, Sebastià Massagué, ha parlat dels plans d’emergència en instal·lacions com són els refugis de muntanya i els riscos que hi tenen associats.
Formació guardes Saldes
I, finalment, s’han explicat les particularitats dels rescats on intervenen els mitjans aeris i les mesures de seguretat a tenir en compte per part dels guardes al voltant d’aquestes operacions, és a dir, la priorització i senyalització de la zona per l’aterratge de l’helicòpter, així com la protecció de l’àrea propera al refugi durant les maniobres d’aproximació i enlairament de l’aparell. Aquesta explicació ha anat acompanyada d’un taller pràctic amb un helicòpter dels Bombers de la Generalitat sobre la participació del guarda en aquelles actuacions on intervé el mitjà aeri.
 
El curs també ha comptat, a primera hora de la tarda, amb la participació del la Unitat de Muntanya del cos dels Mossos d’Esquadra.
 
Tant la col·laboració en l’elaboració i la difusió dels missatges preventius i de seguretat a la muntanya, com la pròpia activitat formativa realitzada avui a Saldes es porten a terme en el marc del conveni de col·laboració que van signar el departament d’Interior i la FEEC l’any 2012, així com dins del programa de Seguretat a la Muntanya.