Moment de la inauguració del Fòrum europeu d'encoinnovació.

 

  • El Fòrum Europeu d’Ecoinnovació, inaugurat avui a Barcelona, se centra en l’impuls de la competitivitat i la innovació, i en el paper de l'etiquetatge ecològic i dels sistemes de gestió i informació ambiental

 

  • L’EMAS, l’Ecolabel i el Distintiu de garantia de qualitat ambiental català acrediten la reducció de l’impacte ambiental dels productes i activitats

 

  • Es presenta el primer número del Butlletí sobre Ecoinnovació a Catalunya, que mostrarà bimensualment les millors pràctiques introduïdes per les organistzacions catalanes en sis eixos de treball
 
 
La directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, el director d’Economia Verda de la Comisió Europea, Kestutis Sadauskas, i la representant del Ministeri  de d’Agricultura i Medi Ambient Maj Britt Larka, han obert avui a Barcelona el 18è Fòrum Europeu d’Ecoinnovació. Aquest fòrum, que se celebra amb una periodicitat semestral a diferents ciutats europees, té com a objectiu reforçar la competitivitat i la innovació a través dels sistemes de gestió i d’informació ambiental i d’etiquetatge ecològic.
 
Durant la trobada, que s’allargarà fins demà, s’analitzaran els diferents sistemes de gestió ambiental existents i el valor que aporten a la competitivitat de les pimes, es presentaran exemples d’èxit en gestió, informació i etiquetatge ambiental, s’explicarà la manera de conciliar la credibilitat de les etiquetes amb la necessitat de diferenciar els productes i es parlarà del paper de l’administració i de les associacions de minoristes i proveïdors que ajuden els consumidors a triar productes ecològics.
 
 
Nou Butlletí sobre Ecoinnovació a Catalunya
 
Farran ha destacat la importància de fer conèixer aquests sistemes als ciutadans i d’”ajudar les empreses perquè ecoinnovar els surti a compte”. En aquest sentit, s’ha mostrat convençuda que “les externalitats ambientals, és a dir, els costos ambientals associats a la producció i l´ús, han de ser assumides pels productes i serveis que actualment no ho fan, afavorint així la inversió en la recerca de tecnologies més netes i en la industrialització d’aquestes. L’increment de la demanda de productes ecoinnovats serà una realitat quan els costos directes que percep el ciutadà, el preu d’adquisició i els costos de la seva utilitzaciò,  sigui el mateix pels productes i serveis ambientalment bons i pels que encara avui no han fet l’esforç de reduir el seu impacte. Només així podrem avançar cap a un necessari i millor creixement econòmic.”
 
La directora general ha posat en valor les més de 700 organitzacions amb seu a Catalunya que han apostat per la ecoinnovació tecnològica per reduir l’impacte ambiental de les seves activitats, bé a través del registre en el sistema europeu EMAS, o de les ecoetiquetes Ecolabel i Distintiu de garantia de qualitat ambiental. També ha posat de manifest que, “si Catalunya fos un Estat de la UE, es trobaria en la quarta posició dels Estats Membres en valors absoluts de registres EMAS”.
 
Farran ha presentat el primer Butlletí sobre Ecoinnovació a Catalunya que, en el seu primer número, mostra 12 casos pràctics d’aquestes organitzacions adherides als sistemes ambientals, dividits en sis eixos temàtics que glossen les millores introduïdes per les organitzacions en mobilitat eficient i neta, compra pública verda, turisme sostenible i de qualitat, internacionalització industrial, economia circular i serveis. El butlletí tindrà periodicitat bimensual i es publicarà en català i en anglès, atenent l’interès d’internacionalització de les empreses que hi participen.
 
 
Lliurament dels premis EMAS europeus
 
En el marc del fòrum, aquesta tarda, a les 19 hores, es lliuraran els Premis EMAS (Sistema de Gestió i Auditoria Ambientals, EMAS, per les seves sigles angleses). Tres organitzacions catalanes es troben entre els 22 nominats als premis de tot Europa. Una d’elles és el Departament de Territori i Sostenibilitat, que opta en la categoria de Grans Organitzacions del sector públic, i les altres dues organitzacions catalanes candidates són La Page Original i Comexi Group Industries S.A.U.
 
Certificats EMAS a les organitzacions catalanes amb més anys en el registre
 
El màxim responsable en ecoinnovació i economia circular de la Comissió Europea, Hugo-Maria Schally, i la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, van lliurar ahir els certificats EMAS a més de 170 organitzacions amb seu a Catalunya amb més de 5 anys d’antiguitat en el registre, amb motiu de la commemoració dels 20 anys de l’aprovació per part de la Unió Europea d’aquest sistema voluntari de gestió ambiental.  S’han reconegut 19 organitzacions en la categoria or, que engloba les que duen més de 15 anys en el sistema; 59 en la categoria plata, que inclou les que en duen més de 10; i 91 en la categoria bronze, amb 5 anys al registre.
 
 

4  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 282

Foto

Foto
JPG | 1049

Butlletí sobre Ecoinnovació a Catalunya

Butlletí sobre Ecoinnovació a Catalunya
PDF | 928

Llistat d'organitzacions amb certificats de 5, 10 i 15 anys en el registre EMAS

Llistat d'organitzacions amb certificats de 5, 10 i 15 anys en el registre EMAS
PDF | 48