DAAM
Moment de l'acte depresentació de la jornada SlowMed
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha inaugurat a Barcelona la jornada Slowmed, un projecte europeu que té com a objectiu promoure el diàleg intercultural creatiu, i també consolidar una identitat cultural mediterrània basada en la seva herència culinària.
 
En el discurs de presentació d’aquest esdeveniment, el conseller Pelegrí ha volgut posar valor l'aportació dels centres de formació a l'impuls de la Dieta Mediterrània i  s’ha declarat “defensor absolut” d'aquesta dieta, entesa com "una manera de viure". I ha manifestat la importància de transmetre aquest modus vivendi de generació en generació, ja que es tracta sens dubte “d’una valuosa peça del patrimoni cultural comú, que integra una combinació equilibrada dels aliments a base de productes frescos, locals i de temporada amb els paisatges, les tècniques i les característiques socials.”
 
D’altra banda, Pelegrí ha assegurat que garantir la veracitat dels productes i la idoneïtat de les informacions de les etiquetes dels aliments és clau per seguir una bona dieta mediterrània. I ha explicat que, en aquest àmbit, el Departament d’Agricultura “està impulsant diverses actuacions amb l’objectiu de donar confiança als consumidors com ara: la verificació de la implementació de la nova normativa sobre etiquetatge dels aliments i el control de la informació relativa a l’origen de les carns fresques, així com la correcta utilització dels distintius de qualitat diferenciada i de la venda de proximitat”.
DAAM
El conseller Pelegrí signant el conveni
Catalunya amb l’SlowMed
 
En aquest mateix acte, el conseller Pelegrí ha signat un conveni de col·laboració amb el Projecte SlowMed, que implica la creació de Grups de Treball Locals de 10 persones que inclouen xefs, cineastes, directors d'escena, experts en comunicació de cultura alimentària i nutricionistes de les regions de la Mediterrània participants, que experimenten amb l’herència culinària a través d'activitats innovadores i promouen l’educació nutricional mitjançant el desenvolupament de noves eines.
 
Països com Egipte, Itàlia, el Líban, Palestina, Portugal i Espanya participen junts en aquesta iniciativa des de fa 2 anys (2014-2015) amb la finalitat de promoure la conservació i el reconeixement de l’alimentació com una "obra d’art".
 
El Projecte SlowMed s’implementa en el marc del Programa ENPI CBC Conca del Mar Mediterrani (www.enpicbcmed.eu). El seu pressupost total és d’1.054.598,60 € i el finança, per un import de 949.138,74 €, la Unió Europea a través de l’Instrument Europeu de Veïnatge i Associació. El Programa ENPI CBC MED pretén reforçar la cooperació entre la Unió Europea i les regions dels països socis ubicats al llarg de les ribes del mar Mediterrani.
 
La Dieta Mediterrània és un patró nutricional compartit per tots els països de la Mediterrània, àmpliament recomanat per la ciència moderna pels beneficis per a la salut que comporta.
 
Durant segles, aquesta dieta ha evolucionat d’acord amb la seva ubicació estratègica i la capacitat de barreja i d’intercanvi dels pobles mediterranis, i ha demostrat ser una tradició evolutiva, dinàmica i vital. L’any 2013, la seva importància ha estat reconeguda per la UNESCO, que la inclou en la llista del Patrimoni Cultural Immaterial. Per tant, la preservació i promoció del patrimoni gastronòmic mediterrani representa un objectiu important i urgent.