• La mostra comissariada per Josep Torrents i Alegre va representar Catalunya a Venècia l’any passat
Aquest dijous s’ha presentat l’exposició Arquitectures Empeltades (Grafting Architecture) a Fabra i Coats Centre d’Art Contemporani de Barcelona. La mostra, impulsada per l’Institut Ramon Llull amb la col·laboració dels Departaments de Cultura i de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, va representar Catalunya a la Biennal d’Arquitectura de Venècia, dins els Eventi Collaterali del 2014.
 
La presentació ha anat a càrrec del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell; el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de Barcelona, Jaume Ciurana; el director de L’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna; i, el comissari de la mostra, Josep Torrents i Alegre, juntament amb el comissari adjunt Guillem Carabí.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell ha afirmat que “va ser una bona decisió que l’arquitectura catalana fos present a la Biennal de Venècia per donar-li una plataforma de projecció internacional amb resultats positius. I a la vegada, remetre l’exposició a Barcelona és bo perquè allò que vulguem que tingui projecció fora ha de tenir el reconeixement intern. Les dues coses han d’anar lligades, han d’interactuar”. En la mateixa línia Jaume Ciurana assegura que el fet que la mostra es pugui veure a Barcelona suposa “una oportunitat per tal que el talent creatiu que es projecta des de Barcelona cap a l’exterior es pugui gaudir també a la ciutat”.
 
El director de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna, ha recordat que “l’aposta per ser presents a la Biennal de Venècia és absolutament estratègica per a l’IRL” alhora que ha assenyalat que “el nostre objectiu és que l’arquitectura que es fa al nostre país sigui present al debat internacional, i amb la presència a Venècia això s’aconsegueix”. Per a Susanna, el fet que la participació catalana s’encavalqui a Venècia i a Barcelona és “una excel·lent notícia”.
 
El comissari de l’exposició, Josep Torrents, ha explicat que la mostra parteix de Jujol “un arquitecte lliure, inclassificable” i del seu treballa a la casa Bofarull. Aquest és el punt de partida des d’on s’encadenen diverses arquitectures de finals del segle XX. L'exposició, doncs, busca aquella mirada que descobreixi els invariables de cada territori, que incorporen les "absències i la memòria no sempre representada per edificis". Aquesta circumstància lliga amb la pròpia exposició que es va engendrar per ser vista a Venècia, i que ara es pot visitar en una fàbrica que actualment "té un altre ús".
 
El fil conductor de l’exposició és la descripció dels diversos projectes a través del procés arquitectònic i de la posterior percepció de l’edifici resultant. Aquests projectes s’entenen a partir de si mateixos, de la seva singularitat, i no com a arquitectures que formen part d’un moviment.
 
En el comissariat de l’exposició, Josep Torrents i Alegre està acompanyat per dos comissaris adjunts: Guillem Carabí i Jordi Ribas.
 
En el marc de l’exposició s’han programat també tres conferències a l’entorn de la figura de Jujol i que aniran a càrrec de Josep Torrents i Alegre (7 de juliol), Roger Miralles i Jori (14 de juliol) i Guillem Carabí (21  de juliol).
 
Arquitectures Empeltades s’obrirà al públic aquesta tarda i es podrà visitar a la 3a planta de Fabra i Coats Centre d’Art Contemporani fins el 31 d’agost.
 

4  

Fitxers adjunts

Dossier premsa Arquitectures Empeltades

Dossier premsa Arquitectures Empeltades
PDF | 1885

Imatge de l'exposició Arquitectures Empeltades

Imatge de l'exposició Arquitectures Empeltades
JPG | 694

Imatge de l'exposició Arquitectures Empeltades 2

Imatge de l'exposició Arquitectures Empeltades 2
JPG | 743

Imatge de l'exposició Arquitectures Empeltades 3

Imatge de l'exposició Arquitectures Empeltades 3
JPG | 534