• La jornada pretén sensibilitzar la ciutadania en relació al sobrepès i l'obesitat
El Departament de Salut destaca la importància d’adoptar hàbits de vida saludables mitjançant la pràctica regular d'activitat física i el seguiment d'una alimentació sana i equilibrada, coincidint avui amb el Dia Europeu de l’Obesitat.
 
Actualment gairebé la meitat de la població catalana, el 48,1% d’entre 18 i 74 anys, té excés de pes segons l'Enquesta de salut de Catalunya, l’ESCA 2014. Concretament, un 33% té sobrepès i un 15%, obesitat. Entre la població infantil de 6 a 12 anys, el 18,7 % presenta sobrepès i el 11,7% pateix obesitat. Aquesta dada és molt rellevant ja que l'obesitat i el sobrepès en l'etapa infantil suposen un risc elevat de presentar un excés de pes a l'edat adulta.
 
Per fer front al problema, i d'acord amb l'estratègia mundial de l'OMS i de la NAOS (Estratègia per a la nutrició, activitat física i prevenció de l'obesitat del Ministeri de Sanitat), el Departament de Salut va dissenyar el Pla integral per a la promoció de l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS). El PAAS té com a objectius principals desenvolupar accions informatives i educatives per tal de sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat d'adoptar hàbits de vida saludables, així com promoure estratègies de cooperació i compromisos entre els diferents sectors implicats que facilitin la seva posada en marxa.
 
També el Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP), coordinat per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, identifica el control de l'excés de pes com un dels cinc grans reptes per impulsar la salut des de tots els àmbits d'acció del Govern i la societat.
 
Dia Europeu de l'Obesitat 2015
 
El Dia Europeu de l’Obesitat 2015 se celebra des de 2010 amb el suport de les institucions mèdiques i polítiques i les associacions de pacients, i pretén sensibilitzar la ciutadania en relació amb el sobrepès i l'obesitat, uns dels reptes més importants de salut pública del segle XXI.
 
Amb motiu d'aquesta jornada, la Societat Espanyola per a l'Estudi de l'Obesitat (SSEDO) alerta que la major part dels europeus no són plenament conscients dels riscos que l'obesitat comporta per a la salut. Segons l'estudi de percepció pública "Obesitat: l'amenaça subestimada", el 84% de les persones enquestades no sap que l'excés de pes augmenta les possibilitats de tenir càncer, més de la meitat desconeix que incrementa el risc de patir un ictus i gairebé una quarta part no és conscient que influeix en l'aparició de malalties del cor, diabetis i hipertensió arterial. L'enquesta, promoguda per l'Associació Europea per al Estudi de l'Obesitat (EASO, les seves sigles en anglès), s'ha realitzat a més de 14.000 persones de set països diferents.
 
D'altra banda, l'Informe sobre la situació mundial de les malalties no transmissibles 2014 de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) conclou que el 10% dels homes i el 14% de les dones de 18 anys o més eren obesos l'any 2014 i més de 42 milions d'infants de menys de cinc anys tenien sobrepès l'any 2013.
 
A més, segons l'Oficina Regional de l’OMS, en la majoria dels països europeus la proporció de persones amb excés de pes augmentarà considerablement l'any 2030. En el cas de l'Estat espanyol, l'obesitat afectarà el 36% dels homes i el 21% de les dones, mentre que un 80% dels homes i un 58% de les dones tindrà sobrepès.
 
L'obesitat es defineix com un increment de pes produït per un augment de les reserves de greix per sobre dels valors que es consideren normals en funció de les característiques individuals (altura, corpulència, edat, sexe). La condició prèvia constitueix el sobrepès, en la qual l'excés de pes presenta menys increment que en l'obesitat, però també se situa per damunt dels valors considerats normals. El terme excés de pes resulta de considerar conjuntament les persones amb sobrepès i les que presenten obesitat. En ambdós casos, una alimentació saludable i la pràctica regular d’activitat física són els principals factors de prevenció.