Jornades CTFC a Solsona: La caça, element clau per a la supervivència de moltes explotacions agràries

query_builder   22 maig 2015 12:38

event_note Nota de premsa

Jornades CTFC a Solsona: La caça, element clau per a la supervivència de moltes explotacions agràries

moment de la Jornada
moment de la Jornada
 
 
L'objectiu principal de la jornada, celebrada avui al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), a Solsona, ha estat la necessitat de donar a conèixer què és la caça de forma que s'entengui millor ens els ambients urbans, conèixer i explicar els beneficis com, per exemple, reduir el risc d'accidents de trànsit provocats per ungulats salvatges, i els danys a l'agricultura i a la ramaderia que en determinades zones posen en risc la supervivència de moltes explotacions agràries.
 
El subdirector general d'Activitats Cinegètiques del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Jordi Ruiz, ha destacat que actualment es treballa més en la valoració dels danys que no en la planificació cinegètica; i que el nombre de caçadors ha disminuït, i l’edat ha augmentat. Així, un de cada tres caçadors catalans està jubilat.
 
La jornada ha inclòs un apartat de valoracions dels danys provocats per la fauna sobre els conreus, que poden arribar a acabar amb la plantació o a canviar el relleu del paisatge, o sobre la ramaderia.
 
També s'ha parlat del nombre d'accidents provocats pels animals, que ha augmentat i que suposen un cost econòmic molt important.
 
Actualment, a Catalunya (i a Europa), els grans mamífers no tenen predadors i les seves poblacions es van estenen molt ràpida­ment (principalment, del porc senglar, del cérvol, del cabirol, i de l’isard). Les seves captures anuals augmenten de forma creixent sense que això suposi una disminució del creixement general de les poblacions: cada any els caçadors capturen més animals, però en neix un número superior. I això porta a un increment de problemes concrets que no tenen solució fàcil: els danys a l’agricultura van augmentant (conill, senglar -x6 en 20 anys-, cabirol, voltor, etcètera), els ac­cidents de trànsit amb fauna salvatge s’han multiplicat en els últims anys, els problemes de pestes (sarna de la cabra al Ports de Beseit actualment), etcètera.
 
Segons el subdirector d’Activitats  Cinegètiques del DAAM, “la caça compleix una funció ecològica molt important i a més és una activitat dinamitzadora del territori que genera riquesa (160 M€ anuals d’activitat econòmica a Catalunya l’any 2002, amb un gran potencial per a la comercialització de la carn de caça); rep una aten­ció important als mitjans de comunicació, però segueix associada a valors i a percepcions majoritària­ment negatives. Mes enllà dels col·lectius tradicionalment oposats a la caça, una gran part de la societat no percep la relació entre l’activitat cinegètica, el dinamisme social de les zones rurals, la protecció dels cultius agrícoles, la lluita contra la proliferació de malalties, i la conservació d'hàbitats naturals, en gran part del territori nacional”.
 
La jornada ha estat organitzada per la Societat de caçadors de Solsona, el CTFC, ICTA i Cinegeticat, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Solsona, el Consell Comarcal del Solsonès, la Diputació de Lleida, la Federació de caça de Catalunya, i FORESPIR.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 
undefined
undefined
undefined
undefined